ik-eet-30-gram-eiwit-als-ontbijt-dit-is-hoe-mijn-leven-is-veranderd-339792
©Anne Timmers, Vogue Living, mei/juni 2022

De huidige obsessie van het internet? Eiwit. De dag beginnen met voldoende proteïne — een ontbijt van ongeveer 30 gram — kan een enorm positief effect hebben op je dag. Studies tonen aan dat het kan helpen om een heldere geest te hebben, meer energie en een betere concentratie. Daarom heb ik besloten elke ochtend mijn dag te beginnen met een ontbijt tussen de 28 en 32 gram eiwit. En na dit een maand lang gedaan te hebben, heb ik geen plannen om ermee te stoppen.

Waarom eiwit zo belangrijk is

De meeste mensen weten al hoe belangrijk een eiwitrijk dieet is. Eiwit ondersteunt het lichaam bij de opbouw en herstel van de spieren, huid en organen en helpt bij de productie van enzymen en hormonen die onze stofwisseling en ons immuunsysteem regelen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Eiwit is vooral belangrijk voor vrouwen, omdat het hormonen zoals oestrogeen en progesteron helpt reguleren en een rol speelt bij het humeur en de slaap. Een tekort aan eiwitten kan ook leiden tot hormonale onbalans.

Hoe krijg ik 30 gram eiwit binnen bij het ontbijt?

Vroeger at ik ’s ochtends één gekookt ei, waarvan ik nu weet dat het maar 7 gram proteïne bevat. Hier lees je hoe ik mijn ontbijt heb aangepast om het uitgebreider en beter te maken en het te verrijken met veel gezonde, vullende voedingsmiddelen. Ik wissel momenteel tussen drie gerechten:

  • Een omelet van drie eieren, een kleine portie kwark en wat komkommer, avocado en tomaten.
  • 230 gram volle Griekse yoghurt met daarbij lijnzaad, biologische bessen en een eetlepel amandelboter.
  • Een recept van Seline Pettersen dat ik toevallig tegenkwam. Kook 50 gram havermout in ongezoete amandelmelk, voeg een halve banaan toe en prak met een vork, meng er kaneel en bessen (bevroren biologische bessenmix) door, en maak het af met 230 gram kwark. Ja, de kwark klinkt misplaatst en ik was eerst ook terughoudend. Maar de combinatie van zoet en zout is hemels — en iedereen die het tot nu toe geprobeerd heeft, bevestigt dit.

Hoe een eiwitrijk ontbijt mijn leven heeft veranderd

Door ’s ochtends vroeg of halverwege de ochtend een ontbijt rijk aan eiwit te eten, heb ik absoluut meer energie gedurende de dag, iets wat ik op de eerste dag al merkte. Ik realiseerde me ook dat ik op werk minder in de verleiding kwam om een snack te pakken en dat ik tot de lunch een vol gevoel heb. Het consumeren van een grotere hoeveelheid proteïne in de ochtend heeft veel meer rust in mijn dag gebracht.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.