Het zijn niet alleen sappen – veel andere voedingsmiddelen en dranken die je in de winkel koopt, worden nu als sterk bewerkt beschouwd. Ondanks dat ze verpakt zijn met etiketten die wijzen op hun gezondheidsvoordelen. Dr. Federica Amati, medisch wetenschapper en voedingsdeskundige op het gebied van volksgezondheid, noemt dit het “halo-effect”. “Die term gebruiken we wanneer ultraverwerkte (UPF) en andere verpakte voedingsmiddelen worden geëtiketteerd als een ‘goede bron van vitamine D’, of ‘vezelrijk’ om het te laten lijken alsof ze een gezonde optie zijn”, legt ze uit.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
“Voorbeelden zijn ‘laag vetgehalte’ of ‘laag caloriegehalte’, en zelfs het benoemen van producten om ze beter te laten klinken door ‘light‘ aan de naam toe te voegen. Minimaal tot onbewerkte voedingsmiddelen hebben dit niet: je ziet nooit een blik bonen met ‘goed voor de darmen’ erop, of komkommers met ‘caloriearm’. Echt gezond voedsel hoeft zichzelf niet als gezond op de markt te brengen. Onderzoek toont aan dat deze tactieken ons gedrag beïnvloeden”, aldus Amati. “We kiezen eerder voor producten die bijvoorbeeld aangeven dat ze ‘light‘ zijn, dan voor producten die dat niet doen.”
Misleidende etiketten
Het is niet de schuld van het winkelend publiek. Het doel van voedselmarketing is om aan ons te verkopen, dus het is in het belang van de fabrikanten om voedingsmiddelen te verpakken met deze etiketten, hoe misleidend ze ook mogen zijn. “Het onderzoek is ook vrij recent en sommigen geloven dat het onderscheid tussen deze voedingsmiddelen niet duidelijk is”, zegt Amati. “De overgrote meerderheid van de onderzoeken naar UPF’s (die de neiging hebben om deze gezondheidsclaims te gebruiken) associëren ze met meetbaar slechtere gezondheidsresultaten.”
Ze raadt aan om voorbij de etiketten te kijken en je te concentreren op de ingrediëntenlijst om precies te begrijpen wat je koopt (en consumeert). Mijn persoonlijke tip: als een voedingsmiddel of drankje een aantal ingrediënten op de lijst bevat waar je nog nooit van hebt gehoord (of die chemisch klinken), dan is de kans groot dat het in de UPF-categorie thuishoort. Je kunt ook toegevoegde suikers en zoetstoffen op deze lijst zien, wat helpt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over wat we eten. “Karton bevat weinig vet, calorieën en suiker en is bovendien veganistisch en glutenvrij”, aldus Amati. “Maar ik zou niet aanraden het te eten.”
Hieronder deelt dokter Amati de vijf beste voedingsmiddelen en dranken die gezond klinken, maar het vaak niet zijn.