Het lijkt wel alsof er elke week nieuwe onderzoeken verschijnen die ‘gezondheidsvoordelen’ van voedingsmiddelen of dranken verkondigen die helemaal niet zo gezond zijn. Uit recent onderzoek bleek bijvoorbeeld dat vruchtensap – dat alleen natuurlijke suikers bevat – bij matig gebruik kleine, maar significante verlagingen van de bloeddruk kan veroorzaken. Zulke bevindingen leiden vaak tot krantenkoppen waarin wordt beweerd dat het regelmatig drinken van vruchtensap kan helpen bij een hoge bloeddruk.
Voedingsmiddelen die tóch niet gezond zijn
Als je met een voedingsdeskundige of gezondheidsexpert praat, kom je er al snel achter dat vruchtensap – zelfs als het geen additieven of toegevoegde suikers bevat – eigenlijk niet zo goed voor je is. Natuurlijk kunnen sappen die helemaal natuurlijk zijn (vooral fruit met een laag glucoselevel, zoals bessen) ook goed zijn voor onze gezondheid.
Maar als je een smoothie maakt, kun je fruit het beste mengen met wat groenten om de vezelinname te verhogen. Zo voorkom je ook nog eens extreme pieken in je bloedsuikerspiegel. Maar de meesten van ons drinken toch al niet hun eigen zelfgemaakte versie – we grijpen eerder naar de handige smoothies en sappen in de supermarkt.
Ultraverwerkte voedingsmiddelen
Het zijn niet alleen sappen – veel andere voedingsmiddelen en dranken die je in de winkel koopt, worden nu als sterk bewerkt beschouwd. Ondanks dat ze verpakt zijn met etiketten die wijzen op hun gezondheidsvoordelen. Dr. Federica Amati, medisch wetenschapper en voedingsdeskundige op het gebied van volksgezondheid, noemt dit het “halo-effect”. “Die term gebruiken we wanneer ultraverwerkte (UPF) en andere verpakte voedingsmiddelen worden geëtiketteerd als een ‘goede bron van vitamine D’, of ‘vezelrijk’ om het te laten lijken alsof ze een gezonde optie zijn”, legt ze uit.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
“Voorbeelden zijn ‘laag vetgehalte’ of ‘laag caloriegehalte’, en zelfs het benoemen van producten om ze beter te laten klinken door ‘light‘ aan de naam toe te voegen. Minimaal tot onbewerkte voedingsmiddelen hebben dit niet: je ziet nooit een blik bonen met ‘goed voor de darmen’ erop, of komkommers met ‘caloriearm’. Echt gezond voedsel hoeft zichzelf niet als gezond op de markt te brengen. Onderzoek toont aan dat deze tactieken ons gedrag beïnvloeden”, aldus Amati. “We kiezen eerder voor producten die bijvoorbeeld aangeven dat ze ‘light‘ zijn, dan voor producten die dat niet doen.”