dit-zijn-de-grootste-voordelen-van-een-ontbijt-met-superfood-acai-voor-je-gezondheid-336226
©Unsplash

Sinds ik een açai bowl heb geprobeerd, heb ik geen ontbijt of snack gevonden die ik lekkerder vind. Je hebt vast weleens posts op sociale media voorbij zien komen van een kom met een paarse fruitbasis. Deze heeft vaak smakelijke toppings zoals aardbei, banaan, pindakaas en chia. Het is echter niet alleen een feest voor het oog. Het hoofdingrediënt is açai, een Braziliaanse vrucht die steeds populairder wordt vanwege de alle voordelen voor je gezondheid en welzijn. Zelfs Kim Kardashian is fan van deze vrucht en heeft op haar Instagram gezegd dat açai haar “heel gelukkig” maakt. Wij bespreken alle eigenschappen met de hulp van een voedingsdeskundige.

De oorsprong van ontbijten met açai

Açai is dus een donkerpaarse vrucht die uit Brazilië komt (specifiek van de palmbomen in het Amazonegebied). De bes lijkt qua grootte en kleur op een druif of bosbes, maar heeft unieke eigenschappen waardoor hij onmogelijk onopgemerkt blijft. Hij wordt zelfs beschouwd als een superfood. “Deze kleine bessen hebben veel antioxidanten, vergelijkbaar met bosbessen, maar superieur aan andere rode vruchten zoals bramen en aardbeien”, zegt Laura Parada, voedingsdeskundige bij Slow Life House.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Andere opvallende eigenschappen van açai zijn de rijkdom aan vezels (zoals in kikkererwten) en de aanwezigheid van gezonde vetten zoals Omega 3, 6 en 9. Deze bieden meerdere voordelen voor ons lichaam. “Enkele daarvan zijn de deelname aan de productie van hormonen, de ondersteuning van het immuunsysteem en de cardiovasculaire gezondheid. Ook helpen ze bij het reguleren van het cholesterolgehalte”, zegt Parada.

Daarnaast zorgen de vezels in açai voor een langer gevoel van verzadiging. Ze vertragen geleidelijk de stijging van de bloedsuikerspiegel, wat helpt energie in je lichaam te houden. Laura voegt nog een extra functie toe aan açai: het is heel goed voor je huid.

Een veelvoorkomende vrucht in het Braziliaanse dieet

Hoewel açai steeds populairder wordt en makkelijker verkrijgbaar is, is het een heel gebruikelijke vrucht in het traditionele Braziliaanse dieet. “Açai wordt onder gecontroleerde omstandigheden geteeld en geoogst in het Amazonegebied. In Brazilië maakt açai deel uit van het dagelijkse dieet. Er worden commerciële producten verkocht, zoals sap gemaakt van de pitloze vrucht, bevroren pulp, ijs en gepasteuriseerd sap”, legt Laura Parada uit. “Tegenwoordig is er ook açaipoeder of -meel beschikbaar. Dit is een alternatieve manier om de vrucht te bewaren. Later kan deze gebruikt worden in het maken van andere producten.”

De bessen moeten snel geplukt worden en koud bewaard blijven. “Omdat het bessen zijn met weinig suiker en zuren, moeten ze snel worden geplukt, verwerkt, gepasteuriseerd en meteen ingevroren voordat ze het Amazonegebied verlaten”, legt Parada uit. “Als ze niet snel worden verwerkt, oxideren de vruchten, worden ze bruin en verliezen ze veel van hun heilzame voedingsstoffen.”

Meer dan een kom

Hoewel de açai bowl in combinatie met ander fruit en granen (zoals in yoghurt of smoothies) erg smakelijk is, kan de superfood op talloze manieren worden geconsumeerd. We zien açai in sapjes, smoothies, ijsjes, yoghurts en, volgens de voedingsdeskundige, zelfs in saladedressings, sauzen en gezond gebak. Natuurlijk kunnen we geen verse açai vinden, omdat het moeilijk is om deze buiten het Amazonegebied te krijgen. Daarnaast is het een uitdaging om de voedingsstoffen intact te houden tijdens het productieproces.

Hoewel er plaatsen zijn die gespecialiseerd zijn in açai bowls, kun je deze vrucht ook in sommige supermarkten en natuurvoedingswinkels vinden om zelf te maken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES