Rotonde
Bij Rotonde staan biologische en lokale ingrediënten centraal, van groenten en zeewieren tot granen, peulvruchten, fruit en paddenstoelen. Dit levert vegetarische en veganistische gerechten op van unieke en verrassende combinaties, bereid in de grote houtoven midden in het restaurant. Eigenaren Jord Coree, Roy Lammers en Birk Heijkants kenden elkaar al, maar kozen in 2023 voor een gezamenlijke avontuur in Rotterdam. Dit leidde al vrij snel tot een Bib Gourmand en een Groene Ster van Michelin. Je bent daarom verzekerd van een culinaire ervaring bij Rotonde, waarbij duurzaamheid en creativiteit centraal staan, begeleid door heerlijke natuurwijnen.
Rotonde, Goudsesingel 230, Rotterdam
Café Kiem
Aan de Proveniersstraat, vlak achter station Rotterdam Centraal, is sinds oktober 2023 Café Kiem te vinden. Opgericht door René Cogenbach en Co Kossman biedt dit eigentijdse café een laagdrempelige sfeer met een mid-century-interieur, goede wijnen, en een wisselend menu van seizoensgebonden kleine gerechten. Favorieten zoals de huisgemaakte paté en verse pasta – soms ravioli gevuld met ricotta en geitenkaas, soms in de vorm van tagliatelle of spaghetti – blijven vaste waarden. In combinatie met de fijne muziek en warme ambiance ben je verzekerd van een rijke ervaring.
Café Kiem, Proveniersstraat 29a, Rotterdam
Fermin
Bij Fermin in Rotterdam draait alles om koken in harmonie met de natuur. Chef Remco van Erp werkt uitsluitend met Hollandse ingrediënten – denk aan groenten, lokaal wild en schaal- en schelpdieren – waarbij fermentatie en seizoensgebonden producten centraal staan. Het menu is avontuurlijk en duurzaam, met creatieve gerechten bereid op open vuur, zoals in een houtoven of yakitori grill. Sommelier Sjanne Vlug zorgt voor originele wijncombinaties die perfect passen bij de stoere keuken. Deze toewijding leverde Fermin een Groene Ster van Michelin op, een beloning voor hun innovatieve en no waste-aanpak.
Fermin, Noordplein 57, Rotterdam
Putaine
Seizoensgerechten, liefst van Nederlandse bodem, met zicht op de Rotterdamse skyline en de Nieuwe Maas. Bij Putaine is het goed toeven. Dit hippe restaurant – genoemd in de Michelin-gids – bevindt zich op een ponton in de Rijnhaven en beschikt over grote glaspartijen en een fijn terras. Maar, veel belangrijker nog: beschikt over een menukaart met creatieve creaties van koolraap, avocado, biefstuk, oesters en meer. Je kunt ze á la carte bestellen, of genieten van een (vega) chef’s menu.
Putaine, Antoine Platekade 996, Rotterdam
Tres
Intimate dining in een voormalige jazzkelder? Het kan bij Restaurant Tres in het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid. Emy Koster en Michael van der Kroft openden een eigenzinnig restaurant met een mysterieuze doch intieme sfeer waar het maar om één ding draait: proeven. Zo kun je hier een tastingmenu van achttien (!) gangen beleven, waarbij ieder gerecht een eigen verhaal vertelt.
Tres, Vijf Werelddelen 75, Rotterdam
Restaurant Fitzgerald
De parel onder de restaurants in Rotterdam? Dat is Fitzgerald – what’s in a name? – waar je subliem kunt dineren. Het restaurant heeft niet voor niets een Michelin-ster; ze serveren hier de beste gerechten, die gecombineerd worden met de meest smaakvolle wijnen. Het oog wil ook wat – en in Fitzgerald krijgt het meer dan genoeg. Het indigoblauwe interieur in de mix met het mid-century design maakt je dinerervaring compleet.
Restaurant Fitzgerald, Gelderseplein 49, Rotterdam
Bistrot du Bac
Iedereen die Bistrot du Bac binnenwandelt, waant zich direct in Parijs. In de knusse Franse bistro hangt een ongedwongen sfeer, wat onder meer te danken is aan de zwart-witte tegels, de klassiek gedekte tafeltjes en het dieprode fluweel. Op het menu vind je een driegangenmenu waarop enkel gerechten uit de Franse keuken staan, zoals tartare de boeuf en cassoulet. Uiteraard met bijpassende wijnen.
Bistrot du Bac, Sumatraweg 5, Rotterdam
Destino
Bij Destino kom je voor zeer smaakvolle tapas, al is dat niet direct af te lezen aan de inrichting. Zo heeft het restaurant geen traditioneel Spaans interieur, maar straalt het wél veel sfeer uit door de overvloed aan kaarsen en warme tinten. Je kunt hier genieten van zowel tapasklassiekers als unieke specials, of je nu van vlees, vis of vega houdt. De menukaart wisselt regelmatig, dus bij ieder bezoek word je weer verrast.
Destino, Zaagmolenkade 37, Rotterdam
Héroine
Héroine is een fine-dining restaurant waar minimalisme en luxe bij elkaar komen. Dat wil zeggen: je stapt hier binnen in een informele, design-y setting met een grandioos vier-, vijf- of zevengangenmenu. De culinaire creaties zijn geïnspireerd op de gerechten uit alle windstreken, en worden gecombineerd met de beste wijnen. Je kijkt tussen het dineren door je ogen uit, want de styling met houten panelen, Weens vlechtwerk en warm licht is waanzinnig.
Héroine, Kipstraat 12, Rotterdam
Ono
Liefhebbers van de Europese en Japanse cuisine kunnen terecht bij restaurant Ono. En dat is zeker niet alles: deze rijke combinatie wordt verrijkt met de Cantonese invloeden van chef-kok Daniel Kwan, wat Ono dé plek maakt voor een tongstrelende smaakbelevenis in een ongedwongen sfeer. Sinds de herstart van het restaurant – na de pandemie – leggen Kwan en Sous chef Stefan Mercera de focus op een artistieke culinaire expressie, door te werken met hoogwaardige producten en een persoonlijke touch. Zo vertelt elk gerecht in dit restaurant een persoonlijk verhaal, dat begint bij de kindertijd van chef-kok Kwan.
Ono, Antoine Platekade 1005, Rotterdam
Old Scuola
In het Industriegebouw in Rotterdam vind je de lekkerste pizza’s van 010. Hier is Old Scuola gevestigd, een modern restaurant met een industriële look, wit marmeren tafels en – niet te missen – een enorme discobal die midden in de ruimte hangt. De pizza’s komen rechtstreeks uit je dromen, vanwege de heerlijke toppings en hun dikke, maar luchtige korst. Geen zin om de deur uit te gaan? Dan kun je altijd bestellen.
Old Scuola, Achterklooster 1, Rotterdam
Bekijk ook onze favoriete restaurants in Amsterdam en Utrecht.