Van alle gezondheidstrends is deze misschien wel de vreemdste. Bouillon? Gemaakt van botten? Goed voor je huid? Klinkt een beetje overdreven. Toch zou bone broth – ook wel bottenbouillon genoemd – heel gezond zijn: het heeft een scala aan gezondheidsvoordelen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt, wat kan helpen bij alles van vermoeidheid tot een sombere stemming. Het bevat aminozuren zoals glycine en glutamine, die kunnen helpen om het immuunsysteem te reguleren en de gezondheid van de darmen te bevorderen. En, zoals bekend, zit het ook boordevol collageen, waarvan wordt gezegd dat het je huid en gewrichten verbetert. Misschien toch niet zo onaantrekkelijk, dus? Ik dronk een week lang elke dag een kop bone broth en dit is hoe mijn huid daarop reageerde.
Is bone broth of bottenboullion goed voor je huid?
Hoeveel bone broth moeten we per week naar binnen werken voor een stralende huid? Salma Hayek, die 58 is maar eruitziet alsof ze The Substance heeft geconsumeerd, heeft in het verleden gezegd dat ze één kopje per dag drinkt. Ook heeft ze eerder weleens gezegd dat dit de reden is dat ze botox vermijdt. “Het zit vol gelatine en vet en bevat beenmerg. Ik denk dat het heel goed is om jezelf fris en gezond te houden”, vertelde ze in 2015 aan People (ze was haar tijd ver vooruit, zoals gewoonlijk). “Het helpt je huid, je haar en je nagels te herstructureren. Het zit vol collageen.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Als het goed genoeg is voor Salma, dan is het goed genoeg voor mij. Een kopje bottenbouillon per dag klinkt wel moeilijk – al dat koken en roeren en nog eens koken. En word je dan niet moe van al dat drinken? Of word ik juist níet moe, omdat al die bouillon ervoor zal zorgen dat ik er fris uitzie en me levendiger voel? Er is maar één manier om daarachter te komen: ik besloot een week lang elke dag een kopje bottenbouillon te drinken.
Dag één tot en met drie
De eerste paar dagen zijn makkelijk. Om bone broth te maken, braad ik een kip, haal ik het vlees eraf en kook ik het karkas een paar uur op laag vuur. Het mooie van bottenbouillon is dat het, in tegenstelling tot collageensupplementen, alle restjes opmaakt en goedkoop is om thuis te maken. Toch kan het drinken van bottenbouillon op zichzelf een hele uitdaging zijn, zelfs voor een gezondheidsliefhebber als ik. En dus voeg ik een beetje citroen en een snufje cayennepeper toe om het wat smakelijker te maken.
Dag drie tot en met vijf
Dit is het moment waarop het lastig wordt. Zoals voorspeld word ik moe van al dat koken en roeren. Bovendien begint alles naar dat spul te ruiken – mijn haar, mijn kleren, de kamers in mijn huis. Dus uiteindelijk geef ik toe en koop ik een paar kant-en-klare zakjes. De magnetron wordt mijn beste vriend.