15-voedingsmiddelen-waarvan-je-niet-wist-dat-ze-boordevol-calcium-zitten-339889
©Getty Images

Het is duidelijk dat je calciumrijk voedsel moet eten voor een optimale gezondheid van je botten (wie van ons heeft als kind niet elke avond een glas melk gedronken om een paar centimeter langer te worden?). Echter doet deze essentiële voedingsstof veel meer om ons lichaam goed te laten functioneren. “Calcium is het meest overvloedige en essentiële mineraal voor ons lichaam”, zegt Samantha Dieras, directeur van Ambulatory Nutrition Services in het Mount Sinai Hospital in de VS. “Het is vooral bekend vanwege de rol die het speelt bij de gezondheid van botten en tanden, de bloedstolling en het ondersteunt ook de spier- en zenuwfunctie.” Gelukkig is er veel voeding die boordevol calcium zit. We zetten ze op een rij.

Calcium in voeding

Hoewel calcium kan worden gevonden in supplementen en multivitaminen, is de beste en makkelijkste manier om calcium binnen te krijgen via je voeding. Dieras zegt dat zuivelproducten en groenten de belangrijkste bronnen van deze voedingsstof zijn. Je vindt calcium ook in sommige van je favoriete visgerechten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

15 ingrediënten die je wil eten voor een verhoogde calciuminname

Melk

Zeg je calcium, dan zeg je melk. Volgens het Ministerie van Landbouw bevat 240 mililiter volle melk 306 milligram van deze voedingsstof.

Yoghurt

Een ander zuivelproduct dat je kunt nemen om calcium binnen te krijgen is yoghurt. 100 gram gewone yoghurt bevat 127 miligram van deze voedingsstof.

Kaas

Een liefde voor kaas heeft ook zijn voordelen voor je gezondheid. Kaas zit boordevol calcium. Je krijgt van 90 gram kaas zo’n 289 miligram aan calcium binnen.

Sardientjes in blik

Maar als zuivel geen optie voor je is, maak je dan geen zorgen; er zijn genoeg alternatieven die net zo rijk aan calcium zijn. Dieras noemt sardientjes als een geweldige bron en volgens het Nationale Gezondheidsinstituut krijg je met 100 gram sardientjes 382 milligram van deze voedingsstof binnen.

Zalm

Zalm zit boordevol vitaminen en voedingsstoffen (en is echt heerlijk als je van vis houdt) en is een van de gezondste voedingsopties die je kunt overwegen. 300 gram zalm (met graten) is goed voor 181 milligram calcium.

Boerenkool

Over groenten wordt vaak niet genoeg gesproken als het gaat om een hoog calciumgehalte. Toch is het een geweldige niet-zuivelrijke optie. 240 gram boerenkool bevat bijvoorbeeld 177 milligram calcium, volgens het Ministerie van Landbouw.

Broccoli

Dieras zegt dat een andere gemakkelijke groente om calcium in je dieet op te nemen broccoli is. 100 gram van deze groente bevat 46 milligram van deze voedingsstof.

Paksoi

Deze groene bladgroente, dat vaak in heerlijke Aziatische gerechten voorkomt, zit boordevol calcium. Zo’n 185 milligram per 240 gram om precies te zijn.

Spinazie

Er zijn weinig nadelen aan het eten van spinazie (tenzij je allergisch bent natuurlijk). Het zit boordevol vitaminen en voedingsstoffen en bevat ook 245 milligram calcium in 240 gram als het gekookt is.

Tofu

Je kunt bijna de helft van je dagelijks benodigde hoeveelheid calcium binnenkrijgen met tofu. Volgens het Ministerie van Landbouw bevat 120 gram ongeveer 434 milligram van deze voedingsstof.

Vruchtensappen

Dieras zegt dat verrijkte vruchtensappen een uitstekende bron van calcium zijn. Een glas van 240 mililiter, bijvoorbeeld grapefruitsap, bevat 350 milligram calcium.

Granen

Dieras noemt ook granen als een goede bron van calcium. 100 gram haver en volkoren granen bevat 51 milligram van de voedingsstof.

Amandelen

Als je van noten houdt, zijn amandelen een van de rijkste bronnen van calcium. Volgens het Ministerie van Landbouw bevat één kopje 385 milligram van deze voedingsstof.

Edamame

Als je de volgende keer sushi gaat eten, overweeg dan om edamame te nemen. Een andere geweldige bron van calcium, 100 g bevat 63 milligram calcium.

Bonen

Het maakt niet uit voor welke soort je kiest, de meeste bonen zijn over het algemeen goede bronnen van calcium. 100 gram zwarte bonen bevatten bijvoorbeeld 191 milligram calcium. 100 gram witte bonen bevatten 236 milligram van deze voedingsstof en ook 100 gram kikkererwten bevatten 111 milligram calcium.

Zo herken je een tekort aan calcium

Signalen dat je niet genoeg calcium uit je voeding binnenkrijgt zijn onder andere hypocalcemie, tintelingen of gevoelloosheid van je vingers, tenen of lippen, spierkrampen, spasmen, onregelmatige hartslag, maag- en darmklachten zoals misselijkheid en diarree, vermoeidheid, pijn in de botten en broze nagels en haren. En hoewel je calcium gemakkelijk kunt verhogen met supplementen, zegt Diera dat er een balans nodig is: te veel van de voedingsstof kan leiden tot een verhoogd risico op prostaatkanker en hartaandoeningen. Het is altijd het beste om naar een arts te gaan om de juiste diagnose te stellen en een goede oplossing te krijgen voor een calciumtekort, zegt ze.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.