cashewnoten-zijn-gezonder-dan-je-denkt-en-wel-hierom-318643
©Kya

Hoewel ze de reputatie hebben calorierijk te zijn, worden cashewnoten ook beschouwd als een goede bron van eiwitten en ‘goede’ vetten. Net als amandelen, hazelnoten en pistachenoten zijn ze erg veelzijdig: ze kunnen rauw of geroosterd als tussendoortje worden gegeten, of in veel recepten worden verwerkt, zowel hartig als zoet. Maar afgezien van hun welbekende eigenschappen bieden cashewnoten nog andere voordelen voor de gezondheid. Dit is wat je moet weten over de voordelen van cashewnoten. Plus een paar tips over hoe je ze het best kunt eten – inclusief de aanbevolen portiegrootte (spoiler: niet te veel!).

Hoe gezond zijn cashewnoten?

Leuk weetje: cashewnoten zijn eigenlijk geen noten. Technisch gezien zijn het de olieachtige zaden van de vruchten van een tropische wintergroene plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Ze kunnen ook niet echt worden gezien als ‘dieetvoedsel’: slechts 100 gram (minder dan een kopje) cashewnoten bevat maar liefst 598 calorieën.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dat gezegd hebbende kunnen cashewnoten zeker een gezond voedingsmiddel genoemd worden. Het hoge aantal calorieën is tenslotte niet alleen maar negatief. Deze schattige boonvormige noten bevatten ongeveer 21 procent koolhydraten en 10 procent eiwitten. En ondanks hun romige, boterachtige smaak zijn cashewnoten ook cholesterolvrij en bevatten ze een hoog percentage heilzame vetzuren (onverzadigde vetten) en voedingsstoffen zoals thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur en vitamine E.

Bovendien zijn cashewnoten rijk aan mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en selenium – allemaal mineralen die essentieel zijn voor een goede werking van het lichaam.

De gezondheidsvoordelen van cashewnoten

Kortom, cashewnoten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Het zijn vooral antioxidant-krachtpatsers, net als andere noten zoals paranoten en amandelen. Ze bevatten fytochemicaliën zoals polyfenolen en carotenoïden, die bekendstaan om hun vermogen om ontstekingen te verminderen en celbeschadigende vrije radicalen te bestrijden.

Bovendien bevatten cashewnoten veel meervoudig onverzadigde vetten, vooral omega 6. Het is aangetoond dat het consumeren van meervoudig onverzadigde omega 6-vetten, met name linolzuur (dat ook voorkomt in andere noten en zaden) goed is voor de gezondheid van je haar, huid, voortplanting en botten. Omega 6 ondersteunt ook de stofwisseling en kan zelfs gewichtsverlies ondersteunen.

Tot slot zijn er veel vezels aanwezig in cashewnoten, die helpen het darmmicrobioom in balans te brengen en het spijsverteringssysteem soepel te laten werken. En hoewel cashewnoten veel calorieën bevatten, suggereert recent onderzoek dat ons lichaam slechts 84 procent van de calorieën in cashewnoten verteert en opneemt dankzij hun vezelgehalte.

Cashewnoten en nierstenen

Dan nog even dit: cashewnoten bevatten oxalaten, die bij consumptie in hoge concentraties kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen. Daarom is het geen goed idee om ze te eten als je nier- of galblaasgerelateerde aandoeningen hebt. Ook is het dus goed om in gedachten te houden dat ze veel calorieën bevatten – zeker omdat ze zo lekker zijn en het makkelijk is om er veel van te eten. Als je je geen zorgen maakt over nierstenen, zijn cashewnoten een gezondere snack dan een zak chips, vooral als ze worden gegeten als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Wat is een gezonde portie cashewnoten?

Om maximaal voordeel uit cashewnoten te halen, moet je op de portiegrootte letten. De meeste gezondheidsexperts raden aan om niet meer dan ongeveer achttien cashewnoten per dag te eten. Dat zijn ongeveer 157 calorieën aan cashewnoten.

Hoe kun je cashewnoten in je dieet opnemen?

Het spreekt voor zich dat een klein handje cashewnoten een uitstekend tussendoortje is. Maar cashewnoten kunnen ook worden opgenomen in meer uitgebreide recepten en vormen een smakelijke basis voor plantaardige melk, notenboter en zelfs veganistische kazen. Persoonlijk vind ik het lekker om ze ’s ochtends door mijn Griekse yoghurt met fruit en honing te strooien, in salades met quinoa en avocado op te nemen, en te menden door hartige gerechten zoals roerbakgerechten.

Een recept met cashewnoten en kip

Cashewnoten worden traditioneel gebruikt in veel Thaise, Indiase, Chinese en Indonesische gerechten. Met dat in gedachten is hier een eenvoudig te bereiden Thais gerecht dat de veelzijdigheid van cashewnoten laat zien. (Vervang de kip in dit recept eventueel door tofu, seitan of andere groenten voor een vegetarische versie.)

Ingrediënten:

  • 60 miligram cashewnoten
  • 400 gram kipfilet, gesneden
  • zwarte peper
  • 60 miligram bloem of maïzena
  • 1 kleine ui, gesneden
  • 3 tot 6 lente-uitjes, in plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in plakjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 tot 5 gedroogde rode pepers, fijngehakt
  • avocado-olie om te bakken
  • Optioneel: koriander, basilicum of munt om te garneren

Voor de saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel sesamolie

Wat je moet doen: 

  • Doe de kipfilet in een kom en bestrooi met zwarte peper, sojasaus en bloem. Meng het geheel.
  • Maak in een andere, kleinere kom een saus door sojasaus, vissaus, suiker en sesamolie te mengen.
  • Verhit de olie in een wok- of koekenpan tot deze heet is.
  • Schud het overtollige bloem van de stukken kip en voeg toe aan de wok. Bak 3 tot 4 minuten aan elke kant. Verwijder en zet apart.
  • Verhit olie in een schone wok.
  • Voeg cashewnoten toe aan de hete wok en bak een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Verwijder ze vervolgens weer uit de pan.
  • Bak vervolgens de knoflook, ui, pepers, chilipepers en lente-ui met meer olie in de wok indien nodig.
  • Als de groenten gaar en nog knapperig zijn, voeg dan de kip, cashewnoten en saus toe en roer nog een paar minuten tot alles gecombineerd is. Serveer met rijst of rijstnoedels. Garneer met koriander, basilicum of munt indien gewenst.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.