Hoewel ze de reputatie hebben calorierijk te zijn, worden cashewnoten ook beschouwd als een goede bron van eiwitten en ‘goede’ vetten. Net als amandelen, hazelnoten en pistachenoten zijn ze erg veelzijdig: ze kunnen rauw of geroosterd als tussendoortje worden gegeten, of in veel recepten worden verwerkt, zowel hartig als zoet. Maar afgezien van hun welbekende eigenschappen bieden cashewnoten nog andere voordelen voor de gezondheid. Dit is wat je moet weten over de voordelen van cashewnoten. Plus een paar tips over hoe je ze het best kunt eten – inclusief de aanbevolen portiegrootte (spoiler: niet te veel!).
Hoe gezond zijn cashewnoten?
Leuk weetje: cashewnoten zijn eigenlijk geen noten. Technisch gezien zijn het de olieachtige zaden van de vruchten van een tropische wintergroene plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Ze kunnen ook niet echt worden gezien als ‘dieetvoedsel’: slechts 100 gram (minder dan een kopje) cashewnoten bevat maar liefst 598 calorieën.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Dat gezegd hebbende kunnen cashewnoten zeker een gezond voedingsmiddel genoemd worden. Het hoge aantal calorieën is tenslotte niet alleen maar negatief. Deze schattige boonvormige noten bevatten ongeveer 21 procent koolhydraten en 10 procent eiwitten. En ondanks hun romige, boterachtige smaak zijn cashewnoten ook cholesterolvrij en bevatten ze een hoog percentage heilzame vetzuren (onverzadigde vetten) en voedingsstoffen zoals thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur en vitamine E.
Bovendien zijn cashewnoten rijk aan mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en selenium – allemaal mineralen die essentieel zijn voor een goede werking van het lichaam.