Wat je waarschijnlijk nog niet wist over champignons: ze zijn belangrijke leveranciers van vitamine D. We verlangen na een grijze winterperiode allemaal naar een flinke shot vitamine D, maar die kun je dus ook op een andere manier binnenkrijgen dan alleen door de zon.
Champignons zijn ultieme bron van vitamine D
“Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en onder andere belangrijk voor het behoud van sterke botten”, zegt Dr. Anne Gürtler, dermatoloog en voedingsdeskundige aan de Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) in München. “Vitamine D wordt niet zoals andere vitaminen hoofdzakelijk verkregen via voeding, maar ook via zonlicht. Onder invloed van zonlicht kan het lichaam namelijk zelf vitamine D aanmaken.”
Volgens het BfR (het Duitse instituut voor voedselveiligheid) is de zon tussen oktober en eind maart echter niet krachtig genoeg. Mensen die in bepaalde delen van de wereld wonen, waaronder Nederland en Duitsland, krijgen daardoor onvoldoende vitamine D binnen. Maar, geen zorgen. Dat de zon nu (nog) niet sterk genoeg is om vitamine D te produceren, betekent niet automatisch dat je een tekort hebt.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
In de zomer geproduceerde vitamine D kan namelijk door het lichaam worden opgeslagen. Volgens experts worden deze voorraden minder in de winter en kunnen ze in het voorjaar weer worden aangevuld. En in de winter kan de juiste voeding een (kleine) bijdrage leveren. Gürtler: “Vitamine D kan via voeding worden opgenomen, maar draagt slechts een klein deel bij aan de vitamine D-voorziening.” Volgens het BfR is dit ongeveer 10 tot 20 procent, maar zeker wel de moeite waard.
Ook deze voedingsmiddelen bevatten vitamine D
Dierlijke producten zoals vis, melk en margarine zijn rijk aan vitamine D. Om preciezer te zijn: vitamine D3, wat goed is voor de algehele gezondheid van het lichaam. Als het gaat om plantaardig voedsel zijn champignons dé belangrijkste leverancier van vitamine D en dan met name vitamine D2. “We zien momenteel dat het gebruik van champignons wereldwijd toeneemt”, zegt de voedingsdeskundige.