cottage-cheese-is-populair-maar-is-het-echt-zo-goed-voor-je-319558
©Getty Images

Ligt het aan mij, of is iedereen op dit moment geobsedeerd door cottage cheese? Overal op social media zie ik de ietwat onappetijtelijke, klonterige kaas voorbijkomen – op bagels, als hoofdingrediënt in pannenkoeken of gemengd met een roerei. Is cottage cheese echt zo goed voor je? Vogue vraagt het twee experts: dit zijn de gezondheidsvoordelen van cottage cheese.

Wat is cottage cheese?

Cottage cheese is een gestremd melkproduct (zoals feta, mozzarella en ricotta) en is eiwitrijk en caloriearm, legt diëtist en voedingsdeskundige Megan Rossi uit. Bovendien is cottage cheese geen ultrabewerkt voedsel en een veelzijdig ingrediënt. “Ik denk dat het daarom nu zo populair is”, stelt Rossi. “Mensen houden van iets met weinig calorieën en veel eiwitten, en aangezien we ons allemaal steeds meer bewust worden van het feit dat we zoveel mogelijk ultrabewerkte voedingsmiddelen moeten vermijden, valt cottage cheese zo in de smaak.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Daarnaast is het betaalbaar en heeft het een milde smaak, voegt voedingsdeskundige Federica Amati daaraan toe. “Er zit veel proteïne in, en heeft daarom dezelfde eigenschappen als eieren, tofu, vlees en vis.” Wie op zoek is naar een eiwitrijk ontbijt, zou dus eieren met cottage cheese en zuurdesem kunnen eten.

Waarom is het zo klonterig?

Maar het heeft ook een minder aantrekkelijke kant. Zo vraag je je misschien, net als ik, af waarom het zo aanstootgevend klonterig is. Die textuur is te verklaren: “De klonterige textuur wordt veroorzaakt door de proteïne”, legt dr. Rossi uit. “Kwark wordt gemaakt van melk en er zitten twee soorten eiwit in melk: caseïne (80 procent) en wei (20 procent). Als je een zuur toevoegt aan melk, stolt het caseïne-eiwit, dat een klonterige textuur veroorzaakt.”

De verschillende eiwitten hebben verschillende voordelen. Caseïne-eiwitten worden langzamer verteerd, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Wei-eiwitten worden sneller verteerd. “Dat is ook de reden waarom sommigen wei-eiwitten nemen in de sportschool; dit eiwit heb je nodig om spieren op te bouwen”, zegt dr. Rossi.

Is cottage cheese gezond?

Ja, daar zijn beide experts het over eens. “Eén portie (van ongeveer één kopje) bevat 25 gram eiwit, 11 gram koolhydraten (waarvan 9 gram suikers) en een behoorlijke hoeveelheid kalium en calcium”, zegt dr. Amati. “Bovendien is het interessant dat het een goede bron van selenium is, iets wat we nodig hebben voor een goedwerkende, gezonde schildklier. Daarnaast bevat het ook vet, maar in lagere hoeveelheden dan in andere kazen.”

Andere voordelen voor de gezondheid zijn een milde bloeddrukregeling en een kleine hoeveelheid calcium. Als je de juiste soort koopt – van een boerderij of kaaswinkel – is het ook gefermenteerd voedsel, wat betekent dat het goed is voor de darmen. Maar, zo waarschuwt dr. Rossi, sommige fabrieken en supermarkten maken het op slinkse wijze. “Traditioneel gezien heb je melk en een zuur nodig om cottage cheese te maken. Wanneer de bacteriën en de lactose elkaar ontmoeten, produceren ze zuren die vervolgens kunnen leiden tot coagulatie, een essentiële fase in de bereiding van cottage cheese.”

“Om dit proces een stuk sneller, makkelijker en waarschijnlijk goedkoper te maken, voegen fabrieken vaak gewoon azijn toe als zuur, wat betekent dat het geen actieve bacteriën bevat en dus geen gefermenteerd voedsel is.” Als je een gefermenteerde vorm wil, let er dan op dat er ‘actief’ voor ingrediënten op het etiket staat, want dat geeft aan dat de makers echte bacteriën hebben gebruikt. Het is ook de moeite waard om te kijken naar andere ingrediënten op het etiket om er zeker van te zijn dat er geen extra toevoegingen in zitten, zoals verdikkingsmiddelen of toegevoegde suikers.

Recepten met cottage cheese

Misschien wel het leukste aan cottage cheese is dat je het op zoveel verschillende manieren kunt eten. Dr. Amati noemt een aantal viral recepten op voor pancakes als een heerlijke én eiwitrijke manier om je weekend goed te beginnen. Dr. Rossi is vooral fan van cottage cheese op dagelijkse basis. “Zo werkt het als een uitstekende dressing in salades als je het mengt met balsamicoazijn. Ook eet ik het graag op zuurdesembrood, met tonijn en tomaat.”

Geen fan? Geen zorgen: er zijn heel veel andere manieren om aan voldoende proteïne te komen. Dr. Amati stelt Griekse yoghurt voor als een uitstekend alternatief. Of neem peulvruchten, granen, noten, zaden en tofu op in je dieet. “Je kan tofu gebruiken om eiwitten aan een recept toe te voegen op een vergelijkbare manier als cottage cheese. Griekse yoghurt en kefir zijn beter vanwege hun vetzuren en actieve microben, en ook vis met omega 3 en eieren, die rijk zijn aan micronutriënten, zou ik als proteïnerijk voedsel aanraden.”

De conclusie

Kortom, cottage cheese is weer zo’n populair voedingsmiddel waar het internet ineens dol op is – maar dat heeft dus een goede reden. Het is makkelijk om te consumeren, betaalbaar en een gezonde lunchkeuze. Dus of je het nu eet met eieren, mengt met honing op roggecrackers of serveert als dip bij crudités: geef cottage cheese eens een kans.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.