Als je, net als ik, zodra de eerste symptomen van een verkoudheid of griep zich aandienen, meteen sinaasappels begint te persen om je lichaam van extra vitamine C te voorzien, dan is dit artikel echt iets voor jou. Recentelijk ontdekte ik namelijk dat er kleine vruchten bestaan, eveneens feloranje van kleur, die al eeuwenlang worden gebruikt in de traditionele Chinese en ayurvedische geneeskunde en maar liefst 30 keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappels (en die ook hier verkrijgbaar zijn). Welke dat zijn? Duindoorn!
Duindoorn als bron van vitamine C
Het gaat om de vruchten van de duindoorn, een plant waarvan niet alleen de bessen, maar ook de bladeren en bloemen worden gebruikt. Deze plant is niet alleen rijk aan vitamine C, maar bevat ook vitamine A, B-vitamines, flavonoïden en carotenoïden, evenals gezonde vetzuren zoals Omega 3, Omega 6, Omega 9 en vooral Omega 7. Dit laatste, ook wel bekend als het “omega van de schoonheid”, is een van de krachtigste bronnen van ontstekingsremmende stoffen die de collageenproductie verhogen, alle slijmvliezen hydrateren (inclusief die van het spijsverteringskanaal), de ogen bevochtigen en helpen bij vetverbranding.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Duindoorn, met de wetenschappelijke naam Hippophae rhamnoides, is een plant uit de Elaeagnaceae-familie. Het is een stekelige, winterharde groenblijvende struik die tot wel 8 à 10 meter hoog kan worden en voornamelijk groeit in woestijnachtige gebieden en onder extreme omstandigheden. De plant komt vooral voor langs de Atlantische kusten van Europa, maar ook in China, India en andere Aziatische regio’s.
Wat is duindoorn en waar is het goed voor?
Van de plant worden vooral de kleine, feloranje, rijpe bessen gebruikt, die verwerkt worden tot sappen, jam en siropen. Het sap wordt beschouwd als een natuurlijke multivitamine- en multimineralensupplement. Daarnaast wordt uit de zaden van de plant een olie gewonnen, die een van de rijkste bronnen van Omega 7 is.