Welke voedingsmiddelen kunnen tussen de maaltijden door worden gegeten? Er zijn er genoeg, maar welke het beste zijn voor je spijsvertering en algehele gezondheid; die vinden kan nog een uitdaging zijn. De wetenschap helpt ons op weg met lekkere, gezonde tussendoortjes.
Experts van Harvard
We vinden onze toevlucht tot de wetenschap van het snacken bij Harvard School of Public Health. In een onderzoek beschrijven experts welk gezond voedsel we het best tussen maaltijden door kunnen eten. De studie onthult ook een opvallende feit: in de Verenigde Staten besteedt de voedingsindustrie tachtig procent van haar reclamebudget aan het promoten van fastfood, suikerhoudende dranken en ongezonde snacks. Dit geeft meteen aan hoe moeilijk het is om de juiste keuze voor een tussendoortje te maken. Ook is aangetoond dat mensen die kiezen voor snacks met een hoog vet- of suikergehalte vaak psychologische stress ervaren. (Om nog maar te zwijgen over degenen die ongezonde snacks kiezen en vervolgens hoofdmaaltijden overslaan.)
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
‘Cravings’ of trek uit verveling?
In deze studie benadrukken de experts hoe belangrijk het is om te analyseren waaróm we tussendoor willen snacken. Soms is het namelijk geen echte honger, maar emotionele honger die samenhangt met angst of verveling. Als je gewoon echt trek hebt, raden ze je aan dit te stillen met vullende voedingsmiddelen. Denk aan noten, yoghurt of volkoren boterhammen met eiwitten. Maar als je je honger wilt stillen zonder eigenlijk echt trek te hebben, zijn voedingsmiddelen met water en vezels de beste optie.
Gezonde tussendoortjes
Vers fruit, noten en yoghurt zijn snacks die we allemaal op het oog hebben als we een gezonde keuze willen maken. Een ander minder bekend maar even aan te bevelen voedingsmiddel is de augurk: een bron van vezels en mineralen. Bovendien, zoals Dr. Paula Rosso ons uitlegde, heeft de augurk een groot verzadigend vermogen doordat je moet kauwen op een hardere textuur. Maar er zijn nog veel meer lekkere, gezonde tussendoortjes die Harvard classificeert op basis van hun textuur. We zetten ze hieronder op een rij.