klein-maar-bomvol-anti-oxidanten-dit-zijn-de-voordelen-van-chiazaad-310738
©Getty Images

Het is klein, zwart en zit bomvol omega-3 en anti-oxidanten: chiazaad. Het zaad, dat zijn oorsprong in Mexico vindt, is al duizenden jaren oud en werd in de tijd van de Azteken geteeld. Het werd met name gebruikt voor medicatie, maar ook in voeding. Anno nu wordt chiazaad beschouwd als een superfood, dat vaak toegevoegd wordt aan yoghurt of een salade.

Steeds meer voedingsdeskundigen raden het zaad aan vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Van andere zaden als sesam, hennep en boekweit zijn de gezondheidsvoordelen al langere tijd bekend en chiazaad mag zeker niet vergeten worden. Naast het feit dat ze rijk zijn aan calcium, ijzer en omega-3, geven ze ook een boost aan de huid. Chiazaad heeft namelijk een hydraterende en ontstekingsremmende werking.

De voordelen van chiazaad 

Even een stukje geschiedenis over de superfood. Chiazaad, chia of salvia hispanica komt van oorsprong uit Mexico. Chia is een kruidachtige plant uit de lipbloemenfamilie. De zaadjes die na de bloei verschijnen zijn zwart en lijken op maanzaad. Salvia hispanica is de wetenschappelijke naam, in Maya betekent chia kracht.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

María José Crispín, medisch voedingsdeskundige bij Clínica Menorca, benadrukt dat chiazaad rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega-3 en specifiek linolzuur. Het laatste helpt de cardiovasculaire gezondheid verbeteren en het risico op hartaanvallen en beroertes verminderen.

Maar er is meer. Het zaad is ook rijk aan fytosterolen. Deze helpen het cholesterolgehalte verlagen, zo legt de voedingsdeskundige uit. “En dytosterol in chiazaad helpt om het cardiovasculaire risico verder te verlagen”, vult ze aan. Deze componenten maken chiazaad tot een functioneel voedingsmiddel.

Ontstekingsremmend

De zaden zijn ook rijk aan vezels en dit “helpt het cholesterolgehalte in de voeding te verlagen en de bloedsuikerspiegel te verlagen”, zegt Dr. Crispín. Ze legt verder uit dat chiazaad rijk is aan antioxidanten. “Antioxidanten voorkomen dat ons lichaam vrije radicalen produceert. Ze helpen ontstekingen verminderen, maar vertragen ook het verouderingsproces en het risico op kanker. Verder bevat chiazaad mineralen zoals calcium. Dus voor mensen die geen zuivelproducten nemen kan het een goed alternatief zijn.”

Veel voedingsmiddelen zijn niet alleen goed voor ons algemene welzijn, ook de gezondheid van onze huid kan er baat bij hebben. “De ontstekingsremmende effecten door het hoge gehalte aan omega-3 in chiazaad worden weerspiegeld in de huid. Je huid heeft dus minder last van ontstekingen of jeuk”, legt de voedingsdeskundige uit.

Hoe chiazaad toe te voegen aan eten

Crispín raadt aan om het kleine krachtige zwarte zaadje toe te voegen aan je avondeten. “Er wordt aangenomen dat tijdens de slaap vetzuren in de hersenen worden aangevuld. Tijdens dat nachtelijke herstel hebben onze hersenen omega-3 nodig. Hier is echter nog geen exact wetenschappelijk bewijs voor”, benadrukt ze.

Een snelle en makkelijke manier is om rauw chiazaad aan je kwark, fruitbowls (zoals açai), salade, purees of stoofschotel toe te voegen. De voedingsdeskundige raadt het alleen af om de zaadjes toe te voegen aan sappen of smoothies, omdat dit beschouwd wordt als een hoge bron van suiker. Crispín benadrukt als laatste nog dat het belangrijk is om chiazaad rauw en gehydrateerd (geweekt) in te nemen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES