Het is klein, zwart en zit bomvol omega-3 en anti-oxidanten: chiazaad. Het zaad, dat zijn oorsprong in Mexico vindt, is al duizenden jaren oud en werd in de tijd van de Azteken geteeld. Het werd met name gebruikt voor medicatie, maar ook in voeding. Anno nu wordt chiazaad beschouwd als een superfood, dat vaak toegevoegd wordt aan yoghurt of een salade.
Steeds meer voedingsdeskundigen raden het zaad aan vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Van andere zaden als sesam, hennep en boekweit zijn de gezondheidsvoordelen al langere tijd bekend en chiazaad mag zeker niet vergeten worden. Naast het feit dat ze rijk zijn aan calcium, ijzer en omega-3, geven ze ook een boost aan de huid. Chiazaad heeft namelijk een hydraterende en ontstekingsremmende werking.
De voordelen van chiazaad
Even een stukje geschiedenis over de superfood. Chiazaad, chia of salvia hispanica komt van oorsprong uit Mexico. Chia is een kruidachtige plant uit de lipbloemenfamilie. De zaadjes die na de bloei verschijnen zijn zwart en lijken op maanzaad. Salvia hispanica is de wetenschappelijke naam, in Maya betekent chia kracht.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.