quinoa-is-het-eiwitrijke-voedsel-waar-voedingsdeskundigen-bij-zweren-en-dit-is-waarom-306544
©Getty Images

Iedereen die een glutenvrij of plantaardig dieet volgt, of voornamelijk onbewerkt voedsel eet, weet vast al een hele hoop over de gezondheidsvoordelen van quinoa. Sinds Oprah het ingrediënt halverwege de jaren tachtig tot een van haar favoriete superfoods benoemde, is het een veelgebruikt ingrediënt geworden in allerlei recepten, van groenteburgers tot ontbijtbowls.

En met een goede reden. Het ingrediënt – dat eigenlijk een zaadje is van een bloeiende plant uit Peru, die daar al vierduizend jaar wordt verbouwd – is werkelijk een superfood. Het zit boordevol voedingsstoffen, vezels en heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die het microbioom in ons lichaam beschermen en helpen bij celherstel. En dat niet alleen: het wordt ook beschouwd als een vegetarisch-vriendelijk eiwit. Dit betekent dat een eiwit alle negen essentiële aminozuren bevat die het lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die onmisbaar zijn voor je stofwisseling, cognitieve functies en immuunsysteem. Volgens Harvard Health, de gezondheidstak van Harvard, bevat 150 gram quinoa 8 gram eiwit en 5 gram vezels. Daarnaast is het een goede bron van mineralen zoals magnesium, fosfor en koper.

De gezondheidsvoordelen van quinoa

Harvard is echter niet de enige autoriteit die lovend spreekt over quinoa. Vicente Mera, een arts die gespecialiseerd is in ouder worden op een gezonde manier, benadrukt de vele gezondheidsvoordelen van quinoa. Het ingrediënt heeft niet alleen een lage glycemische index (wat inhoudt dat koolhydraten langzaam worden opgenomen in het bloed), ook is het een bron van ijzer, calcium en vitamine B.

Andere voedingsexperts zijn ook enthousiast over het ingrediënt. In haar boek The Food Babe Way deelt auteur Vani Hari een verhaal over een bezoek aan een quinoaboerderij in Peru. Daar verzekerde een van de boeren haar dat zijn 95-jarige moeder er jonger uitzag dan hijzelf “omdat ze elke dag quinoa at”. Rich Roll, expert op het gebied van lang leven, is ook fan van het ingrediënt.”Toen ik begon met het eten van ingrediënten als quinoa, bonen, linzen, erwten en tofu had ik absoluut geen te kort aan eiwitten om spiermassa op te bouwen”, vertelt hij. “Nu ik 51 jaar oud ben en al elf jaar plantaardig eet, voel ik me elk jaar sterker en sneller.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Verwar het niet met een graansoort

Hoewel quinoa vaak wordt gebruikt als een vervanger voor rijst en tarwe, is het technisch gezien geen graansoort. Quinoa wordt beschouwd als een pseudograan, een soort plant die zetmeelrijke zaden produceert die veel lijken op graan. (Andere soorten zijn boekweit en amarant, waarvan de laatste is gerelateerd aan quinoa.)

Voedingsdeskundige Cristina Barrous legt uit dat quinoa minder koolhydraten bevat dan rijst of pasta en geen piek in glucose veroorzaakt. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het vervangen van tarwe door quinoa kan leiden tot aanzienlijk lagere niveaus van cholesterol en een gezonder lichaamsgewicht.

Quinoa in je dagelijkse dieet

Vanwege al deze gezondheidsvoordelen ben je misschien geïnteresseerd om quinoa op te nemen in je dagelijkse dieet. Net als lijnzaad en sardientjes is quinoa zo’n voedingsmiddel waarvan je meer zou willen eten. En het beste van alles is dat het betaalbaar én ontzettend makkelijk te bereiden is.

Om quinoa te koken, moet je het eerst vijftien minuten weken of goed afspoelen om de natuurlijke saponinen te verwijderen. Dit is een stof die de opname van andere voedingsstoffen verhindert en ervoor zorgt dat quinoa bitter smaakt. Laat de quinoa vervolgens tien tot vijftien minuten in een laagje water op het fornuis sudderen. De verhouding is als volgt: voor elke 150 gram quinoa gebruik je 300 milliliter water. Laat de quinoa sudderen tot er een luchtige, rijstachtige textuur ontstaat.

Quinoa is er in een rode, bruine, zwarte en witte variant. Alle soorten smaken verfijnd en nootachtig, en gaan goed samen met alles van soepen, vlees, vis, eieren en groenten. Dit zijn drie manieren om het te serveren.

Quinoarisotto

Bak de gewassen quinoa met ui en courgette. Laat het daarna sudderen in wat bouillon voor een hartig risottogerecht, geïnspireerd door het boek Beauty In My Plate van Olivier Courtin-Clarins, expert op het gebied van lang leven.

Quinoasalade met boerenkool

Meng gekookte quinoa met boerenkool, gehakte pistachenoten en truffelvinaigrette voor een heerlijke variatie op de klassieke boerenkoolsalade.

Quinoa als een eiwitrijk deeg of beslag

Voeg een paar eetlepels quinoa toe aan pizzadeeg, een taartbodem of deeg voor koekjes of muffins voor een extra dosis proteïne en een heerlijk rijke smaak.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.