dit-is-de-herfstvrucht-die-goed-is-voor-je-huid-en-je-lichaam-aanbevolen-door-deskundigen-321317
©Unsplash

Gezond oud worden is onze nieuwe obsessie. Niet zozeer omdat we langer willen leven, maar omdat we een hogere levenskwaliteit willen. Reden genoeg dus voor het vaker eten van dé vrucht van dit moment mét ontelbare voordelen: de granaatappel.

Seizoensvruchten en je gezondheid 

Volgens voedingsdeskundige Beatriz Larrea telt elke beslissing die we in ons dagelijks leven nemen mee. We kunnen zelf onze biologische leeftijd beïnvloeden door het invoeren van goede gewoontes. Juist daarom is het een slimme keuze om midden in de herfst te profiteren van seizoensvruchten die enorme voordelen bieden voor een langer en gezonder leven.

Larrea noemt het eten van natuurlijke voeding uit het seizoen zelfs een van de sleutels tot gezonder ouder worden. “Als het een product is dat je grootmoeder of de moeder van je grootmoeder zou kennen, eet het dan. Zo niet, dan alleen af en toe.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De voordelen van granaatappel 

Een van die voedingsmiddelen vol voordelen is de granaatappel, waar deskundigen uitgebreide paragrafen aan wijden als ze het hebben over vruchten die we in ons dieet moeten opnemen. Larrea zegt bijvoorbeeld dat als ze slechts drie voedingsmiddelen moest kiezen uit de lijst van alle voedingsmiddelen die worden aanbevolen om de biologische leeftijd te verbeteren, ze de granaatappel zou kiezen. De andere twee? Cacao en kappertjes.

Dr. Vicente Mera, een ouderdomsdeskundige bij Sha Wellness Clinic, beschrijft granaatappel in zijn boek Joven a ninguna Edad als een superfood: goed voor de huid vanwege de antioxiderende werking. De granaatappel is rijk aan vitamine C en dat helpt bij de vorming van het felbegeerde collageen. Ook bevestigt Larrea, die net haar eigen lijn voedingssupplementen heeft gelanceerd, dat collageen tot acht keer meer wordt gestimuleerd wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan vitamine C. Mera wijst er bovendien op dat granaatappel helpt tegen het vasthouden van vocht.

Beschermt hersenen en zenuwstelsel

Zowel Larrea als Mera benadrukken het vermogen van de granaatappel om voor de hersenen te zorgen en ze te beschermen tegen mogelijke schade. Het hoge gehalte aan vitamine B5 is ook goed voor het zenuwstelsel. Bovendien werkt granaatappel ontstekingsremmend en voorkomt het de oxidatie van LDL-cholesterol, beter bekend als ‘slecht cholesterol’.

Als je bedenkt dat langdurige stress een van de grootste veroorzakers van biologische veroudering is, “Het menselijk lichaam is niet ontworpen om te leven alsof het 20 jaar lang wordt achtervolgd door een leeuw”, zegt Larrea, lijkt het een goed alternatief om deze seizoensvrucht, die ook goed is voor het zenuwstelsel, te eten.

Zo neem je granaatappel op in je voedingspatroon

  • In een smoothie met cacao en granaatappel als ontbijt. Dit is een van de tips van Larrea, die in zijn boek Apaga Tu Cuerpo En Llamas adviseert om de dag met een smoothie te beginnen.
  • In een salade met bijvoorbeeld boerenkool, avocado, pistache en tahin.
  • Ze kunnen worden toegevoegd aan yoghurt met ontbijtgranen om een compleet ontbijt te maken.
  • Op toast met avocado en feta.
  • Met geroosterde groenten zoals wortelen met pistachenoten en yoghurtsaus.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.