groene-of-zwarte-thee-wat-is-eigenlijk-beter-voor-je-gezondheid-314800
©©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022

Groene thee staat bekend om zijn bewezen gezondheidsvoordelen, zoals bescherming tegen ontstekingen, ondersteuning van de spijsvertering en verlaging van de bloeddruk – om er maar een paar te noemen. Maar hoe zit dat met zwarte thee? Heeft het vergelijkbare voordelen voor de gezondheid? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de twee belangrijkste theesoorten? Kortom, wat is eigenlijk beter: groene of zwarte thee?

Groene thee versus zwarte thee

Zowel groene als zwarte thee biedt gezondheidsvoordelen. Beide soorten zijn afkomstig van de bladeren van dezelfde plant en hebben allebei bewezen voordelen voor de gezondheid van het hart en de hersenfunctie. Welke thee je kiest, hangt meestal af van je smaakvoorkeuren en je tolerantie voor cafeïne. Groene thee is minder geoxideerd, heeft een milde aarde-achtige smaak en bevat meestal minder cafeïne. Zwarte thee is daarentegen meer geoxideerd, heeft een diepere, tannine-achtige smaak en bevat meestal iets meer cafeïne.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Toch zijn er een paar verschillen wat betreft de gezondheidsvoordelen. Zo kan groene thee bijvoorbeeld beter zijn in het verminderen van zwellingen en het vasthouden van vocht, omdat het milder is voor de darmen. Zwarte thee kan een samentrekkend effect hebben op het darmstelsel, waardoor constipatie of verhoogde prikkelbaarheid van de dikke darm kan ontstaan.

De gezondheidsvoordelen

Zowel zwarte als groene thee bevat dus cafeïne, dat het zenuwstelsel stimuleert en de afgifte van goede hormonen zoals dopamine en serotonine bevordert. Hoewel cafeïne soms een slechte naam heeft, is aangetoond dat het de alertheid, het humeur, het geheugen en de reactietijd verbetert.

Het is je misschien al opgevallen dat zwarte en groene thee, ondanks hun cafeïnegehalte, niet dezelfde nervositeit veroorzaken als koffie kan doen. Dat komt omdat thee L-theanine bevat, een aminozuur waarvan wordt aangenomen dat het de springerigheid die je kunt ervaren bij cafeïne balanceert. Tegelijkertijd stimuleert het de gelukshormonen serotonine en dopamine om een gevoel van welzijn en kalmte te bevorderen.

Naast L-theanine bevat zowel groene als zwarte thee krachtige antioxidanten die bekendstaan als flavonoïden, een soort polyfenolen (moleculen met antioxiderende eigenschappen, red.). Van deze hartbeschermende flavonoïden is aangetoond dat ze het slechte cholesterol verlagen. Ook verlagen ze de bloeddruk en gaan ze de vorming van plaque in de bloedvaten tegen.

De voordelen van groene thee

Groene thee (en matcha, wat in wezen verpulverde groene thee is) ondergaat een kortere oxidatieperiode dan zwarte thee. Daardoor bevat het meer van een speciaal soort polyfenol antioxidant, bekend als epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Dit kortere oxidatieproces is overigens ook wat groene thee groen maakt. De bladeren worden minder blootgesteld aan zuurstof en worden daarom niet zwart, waardoor bepaalde plantaardige bestanddelen intact blijven.

Het hoge EGCG-gehalte in groene thee is de reden dat het op grote schaal wordt aangeprezen als een tonicum voor de gezondheid. Van EGCG is aangetoond dat het de groei van kankercellen remt, het risico op de ziekte van Alzheimer vermindert, het uithoudingsvermogen verbetert, de lever en het immuunsysteem beschermt en schade door bacteriën en virussen voorkomt. “Groene thee bevordert van nature de activering van het immuunsysteem en de versnelling van de stofwisseling”, bevestigt sportvoedingsdeskundige Sandra Lordén.

De voordelen van zwarte thee

Zwarte thee heeft ook zijn eigen speciale polyfenolen, genaamd theaflavinen. Deze worden gevormd tijdens het oxidatieproces en hebben veel van dezelfde antioxiderende eigenschappen als de polyfenolen in groene thee. Ook is er aangetoond dat ze de vetafbraak bevorderen, de gezondheid van de botten verbeteren, oxidatieve stress verminderen en gunstig zijn voor het cardiovasculaire systeem.

“Zwarte thee kan een perfecte aanvulling zijn om het cholesterolgehalte te verlagen en de lever te beschermen, naast vele andere functies”, stelt farmaceut Marta Masi. Daarnaast bevat zwarte thee vaak een hogere concentratie L-theanine, dat “de bloedsomloop en het concentratie- en alertheidsvermogen verhoogt”.

Wat is beter?

Kortom, met geen van beide kun je de fout in gaan. Beide theesoorten hebben bewezen gezondheidsvoordelen. Zolang je niet gevoelig bent voor cafeïne, niet te veel zoetstoffen gebruikt en thee niet te laat op de dag drinkt, kan zowel groene als zwarte thee een gezonde aanvulling zijn op je levensstijl.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.