hojicha-thee-hoe-gezond-is-het-alternatief-voor-matcha-dat-naar-chocolade-smaakt-322638
©Getty Images

Matcha vestigde zich de afgelopen jaren als een gezond alternatief voor koffie. Je kunt het warm of koud drinken en het maakt je rustiger wakker dan koffie, omdat de cafeïne langzamer vrijkomt en de cafeïne-curve niet zo snel daalt. Maar sommige mensen kunnen maar niet wennen aan de smaak – ondanks pogingen om het drankje zoeter te maken met kokosmelk of vanillesiroop. Ze vinden het te bitter smaken (wat vaak een teken is van slechte kwaliteit). Voor die mensen is hojicha thee het perfecte alternatief.

Dit zijn de voordelen van hojicha thee in een notendop:

  • Het bevat vitamine A, C en E.
  • De thee is kalmerend.
  • Er zit minder cafeïne in hojicha dan matcha en koffie.
  • De thee voorkomt tandbederf en tandvleesaandoeningen.
  • Het verhoogt de productiviteit en het mentale welzijn.

Wat is hojicha thee?

Net als matcha komt hojicha (uit te spreken als ho-dschi-dscha) uit de Japanse groene thee-familie. In tegenstelling tot andere groene theesoorten wordt hojicha op hoge temperatuur geroosterd, waardoor het niet alleen zijn bruine kleur krijgt, maar ook een gekaramelliseerde aroma heeft in plaats van de typische licht-bittere groene theesmaak. In feite laat het Japanse woord houjicha zich ook vertalen in ‘geroosterde thee’.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoe komt hojicha aan de kleur?

Hojicha doorloopt eerst dezelfde stappen als een normale groene thee, maar wordt vervolgens geroosterd in een verwarmde ketel bij temperaturen tot 200°C. Dit zorgt voor de chocolade-achtige zoetheid en een vaak bruine kleur. De kleur van hojicha kan variëren van een mix van geel-groen-bruin tot een rijke donkerbruine kleur. Hoe langer de thee wordt geroosterd, hoe donkerder de kleur.

Hoe smaakt hojicha?

Fans van hojicha omschrijven op TikTok de smaak van de groene thee als een mengeling van cacao, matcha en koffie. De bittere tonen die veel mensen vervelend vinden in koffie, groene thee en matcha worden verborgen door de heerlijke zoetheid. Daarnaast proeven mensen ook vaak licht nootachtige tonen bij het drinken van hojicha.

Hoe bereid je hojicha?

Je bereidt hojicha op dezelfde manier als matcha: afhankelijk van de gewenste intensiteit kun je een beetje water toevoegen aan één tot twee theelepels en dan opkloppen met een bamboegarde. Bovendien kun je het warm of koud drinken, en eventueel als een latte met (plantaardige) melk.

Waarom is hojicha zo gezond?

Japanners zijn helemaal fan van hojicha door het kalmerende effect. Dit komt door het aroma van de thee, die ontspant en stress vermindert. Ook de L-theanine die erin zit draagt hieraan bij: dit is een aminozuur dat in groene thee voor komt. Hojicha is ook rijk aan polyfenolen, plantaardige antioxidanten in thee-bladeren. Polyfenolen hebben antivirale eigenschappen en kunnen helpen bacteriën te doden. Mensen denken ook dat polyfenolen de mondhygiëne verbeteren – in combinatie met de antioxidant EGCG. Dit wordt gevonden in alle soorten groene thee en kan tandbederf en een slechte adem helpen voorkomen, terwijl de polyfenolen het optreden van tandvleesaandoeningen kunnen verminderen.

Hojicha thee bevat ook vitamine A, C en E, wat het een kleine vitaminebom maakt. Onderzoek toont aan dat groene thee ook het metabolisme stimuleert. Zo ontdekte een onderzoeker voor het tijdschrift Scientific Reports dat zelfs kleine dagelijkse porties groene thee –  en dan vooral geroosterde groene thee – de productiviteit en het mentale welzijn kunnen verbeteren.

Het feit dat hojicha minder cafeïne bevat dan koffie en matcha maakt het bovendien een ideale keuze voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Ter vergelijking: een standaard portie van een kopje hojicha (250 ml) bevat slechts 7,7 mg cafeïne. Een kopje matcha (250 ml) daarentegen kan gemakkelijk 70 tot 100 gram cafeïne bevatten, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid matcha-poeder.

Waarom heeft hojicha minder cafeïne?

Het lagere cafeïnegehalte van hojicha thee ligt aan een aantal verschillende factoren. Ten eerste bestaat de thee meestal uit oudere bladeren en stengels van de theeplant, die lang niet zoveel cafeïne bevatten als de jongere bladeren die worden gebruikt voor andere soorten groene thee. De theeplant produceert namelijk cafeïne als een verdedigingsmechanisme om zichzelf te beschermen tegen insecten. De jongere, kwetsbaardere blaadjes hebben meer bescherming nodig en bevatten daarom meer dan de oudere blaadjes of stengels.

Bovendien gebruikt men bij het produceren van hojicha vooral theebladeren van zomer- of zelfs herfstoogsten, die minder cafeïne bevatten dan lenteoogsten. Tijdens het roosteren wordt ook een deel van de cafeïne afgebroken, wat al begint bij temperaturen boven 178°C. Bij het roosteren van hojicha worden soms zelfs temperaturen tot 200°C bereikt. Dit maakt hojicha thee vooral geschikt voor de late namiddag en vroege avond, wanneer een kopje matcha of koffie te stimulerend zou zijn en de kwaliteit van je slaap zou kunnen beïnvloeden.

Waar vind je hojicha?

Benieuwd geworden naar hojicha thee? Hier koop je het alternatief voor matcha.

Moya

Hojicha thee
©Bol.com

Hojicha thee, € 13,95

Kusmi Tea

Kusmi Tea Hojicha thee
©De Bijenkorf

Le Thé Blanc Alain Ducasse losse thee set van 5, € 37,96

Ook leuk: deze thee-set is perfect om cadeau te doen tijdens de feestdagen.

Terrasana

Terrasana Hojicha thee
©Bol.com

Biologische hojicha-thee, € 9,98

Saicho

Non-alcoholische sparkling Hojicha
©Bol.com

Alcohol-vrije sparkling Hojicha, € 29,99

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.