is-koffie-goed-voor-je-deze-6-experts-geven-antwoord-op-de-eeuwige-vraag-264727
©Getty Images

Hier op de Vogue-redactie wordt liters koffie gedronken. Porseleinen mokken en kartonnen bekers zijn altijd bij de hand tijdens vroege ochtendvergaderingen en de soundtrack van het koffiezetapparaat in de kantine blijft constant zoemen. En we zijn zeker niet de enigen. Gezien het grote aantal koffieliefhebbers hebben we besloten om een volledig onderzoek naar te starten: is koffie eigenlijk wel goed voor je?

Is koffie goed voor je?

Om een beter inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van een kop koffie, hebben we overal gezocht en contact opgenomen met topprofessionals op het gebied van neurologie tot voeding. De personal trainer Gunnar Peterson uit Nashville (wiens klantenkring bestaat uit profatleten als David Beckham en realitysterren als Khloé Kardashian) deelde de voordelen van koffie. Als iemand die zichzelf omschrijft als ‘ochtendmens’ en altijd om vier uur ’s ochtends wakker is, is cafeïne Petersons favoriete brandstof. Rudolph E. Tanzi, professor neurologie aan de Harvard Medical School, die toevallig een kop Kona-koffie dronk op Hawaï toen we hem spraken, vertelde ons zijn verrassende kijk op hoe koffie je geheugen kan beïnvloeden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dermatoloog Dr. Azadeh Shirazi, ook bekend als Tiktoks ‘CEO of Lasers’, vertelde ons hoe koffie de huid en veroudering beïnvloedt, terwijl Lily Mazzarella van Farmacopia voorstelt om minder koffiebonen te gebruiken en de Reishi paddenstoel aanbiedt als alternatief met extra voordelen voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel. De beroemde voedingsdeskundige Dr. Oz Garcia is het hiermee eens: er zijn andere manieren voor een gezonde cafeïne-inname. Cardioloog Dr. Icilma V. Fergus, MD, FACC, benadrukt ondertussen de voordelen van koffie, zoals het verminderen van het risico op diabetes mellitus type 2 en hypertensie.

De belangrijkste conclusies over de invloed van koffie op onze gezondheid werden snel duidelijk – sommige goed, sommige slecht – en zoals altijd is drinken met mate de sleutel. Toch blijft de vraag: kan koffie goed voor je zijn? We laten het aan de experts over om ons hun vers gebrouwen mening te geven.

Dr. Rudolph E. Tanzi, neuroloog

“Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van koffie het risico op de ziekte van Alzheimer kan helpen verminderen. Andere studies hebben aangetoond dat overmatig koffiedrinken (meer dan vijf tot zes koppen per dag) het risico op de ziekte van Alzheimer kan verhogen. Matiging is dus hoe dan ook de sleutel.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat correlatie niet gelijk staat aan oorzakelijk verband. Met andere woorden, er kan iets in koffie zitten, bijvoorbeeld cafeïne of cafeïnezuur of andere ingrediënten van koffiebonen, dat de pathologie van Alzheimer vertraagt. Vorige week nog werd aangetoond dat extracten van espressobonen de vorming van klitten verminderen die zenuwcellen afsterven bij Alzheimer.

Aan de andere kant kan het zijn dat het type persoon dat meer koffie drinkt meer intellectueel gestimuleerd, sociaal interactief of lichamelijk actief is, wat allemaal het risico op de ziekte van Alzheimer kan verminderen.”

Gunnar Peterson, personal trainer

“Ik ben een enorme fan van cafeïne. Cafeïne is goed voor zoveel dingen – algemene gezondheid is er één van. Het vertraagt de ontwikkeling van Alzheimer en dementie. Cafeïne helpt ook de bloedsomloop te verbeteren. Ik zeg altijd tegen mijn klanten dat circulatie essentieel is. Daarom bewegen we als eerste als we naar de sportschool gaan, want als de bloedsomloop in beweging is, spoelen gifstoffen weg.

Als je kijkt of het slecht voor je is, zit het venijn natuurlijk in de dosis. Als je 1200 milligram per dag gebruikt, zul je waarschijnlijk wat negatieve bijwerkingen zien. Een ander negatief effect is dat verschillende soorten koffie het cholesterolgehalte kunnen beïnvloeden. Eén koffie is prima, twee ook, maar als je er vijf wil, moet je misschien even pauzeren.

Voor cafeïne moet je kijken naar de dosis en het tijdstip van de dosis om de efficiëntie te maximaliseren. Persoonlijk drink ik er eentje als ik vroeg ga sporten… Om je vraag te beantwoorden: ja, het heeft voordelen voor de gezondheid. Het is duidelijk dat als je het te vaak en te veel neemt, het minder gewenste bijwerkingen kan hebben. Het is een bekende prestatieverbeteraar als je het verstandig gebruikt, op het juiste moment en met de juiste dosering.”

Dr. Azadeh Shirazi, dermatoloog

“Koffie is goed! Het is de grootste bron van polyfenolen en hydrocinnaminezuren in de menselijke voeding. Dit zijn krachtige antioxidanten die schadelijke vrije radicalen bestrijden en onze cellen beschermen tegen schade. Studies tonen ook aan dat zwarte koffie telomeren verlengt, een betrouwbare marker van gezond ouder worden. In een onderzoek onder Japanse vrouwen vertoonden koffiedrinkers een verminderde fotoveroudering. Zoals het gezegde luidt: alles moet met mate en koffie is daarop geen uitzondering. Overconsumptie kan leiden tot uitdroging en verlies van slaap. Overdrijf het gewoon niet.”

Lily Mazzarella, MS, CNS, kruidendokter en voedingsdeskundige

“Koffie, vooral koffie die op de juiste manier is verkregen om de impact op het milieu en de sociale gevolgen te beperken en die is bereid om LDL-verhogende diterpenen eruit te filteren, wordt in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsvoordelen – hoewel het onderzoek hiernaar nog gaande en wisselend is. De voor- en nadelen van koffie zijn niet eenduidig.

In mijn klinische voedingspraktijk zie ik veel mensen die niet geschikt zijn voor koffie, zoals mensen die last hebben van angst, slaapproblemen, zure reflux, dicht borstweefsel en onregelmatige ovulatie, bijniervermoeidheid, hoge bloeddruk en IBS.

Langzame cafeïneverwerkers (die een variatie van het CYPA12-levergen hebben dat koffie omzet) ervaren vaak meer van de mogelijke nadelige effecten van koffie, maar voor iedereen die zich moe voelt, is het de moeite waard om een alternatief te proberen. Zoek naar een koffievervanger met adaptogenen, tonicums voor het zenuwstelsel en medicinale paddenstoelen. De meeste mensen houden van het ritueel en de zintuiglijke ervaring van koffie, en deze functionele dranken bieden smaak en energie zonder cafeïnecrashes.”

Dr. Oz Garcia, voedingsdeskundige

“Hoewel ik koffie niet aanbeveel, kan ik niet ontkennen dat het verschillende voordelen voor de gezondheid heeft. Koffie kan een geweldige antioxidant zijn, het kan helpen bij de cognitieve functie en de cardiovasculaire gezondheid. Helaas zijn veel van de commerciële koffiemerken ook zuur, bevatten ze pesticiden en zijn ze besmet met schimmels. Ik raad regelmatige koffieconsumptie ook af, omdat het angstige gevoelens kan opwekken, de schildklier en bijnieren kan belasten, de bloedsuikerspiegel kan ontregelen en maagklachten kan veroorzaken. Het droogt ook uit. Als je niet zonder kunt, zoek dan naar een biologisch, zuurarm merk dat vrij is van mycotoxinen.

Cafeïnevrije koffie is niet per se beter. Hoewel je er geen kriebels van krijgt, kan het nog steeds een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Als je gevoelig bent voor cafeïne, zou ik zeggen om decaf recreatief te drinken.

Betere alternatieven zijn groene thee of matcha, die cafeïne bevatten maar het voordeel van L-theanine hebben, waardoor je een zachtere buzz krijgt zonder de kriebels of de koffiecrash. Ik heb ook een koffiealternatief ontwikkeld genaamd ATP Boost, een functioneel voedingspoeder dat helpt bij de energieproductie en mentale helderheid zonder de negatieve bijwerkingen van het drinken van koffie.”

Dr. Icilma V. Fergus, MD, FACC, cardioloog

“Omdat koffie zo veel wordt geconsumeerd, is er in de loop der tijd gediscussieerd over de voordelen versus de nadelige effecten. Het is na water de meest geconsumeerde drank in de VS. Koffieconsumptie kan het risico op diabetes mellitus type 2 en hypertensie verlagen. Het kan gunstig zijn voor gewichtsbehoud en depressie, maar kan een negatief effect hebben op het cholesterol volgens O’Keefe et al, gepubliceerd in JACC (2013). Over het algemeen heeft het neutrale tot gunstige effecten op hartaandoeningen en sterfte door alle oorzaken. Sommige onderzoeken suggereren ook voordelen voor neurodegeneratieve ziekten, astma en gastro-intestinale ziekten.

Een dagelijkse inname van twee tot drie kopjes koffie lijkt veilig te zijn. De bijwerkingen zijn meestal gerelateerd aan een zeer hoge cafeïneconcentratie en kunnen slapeloosheid, beven en hartkloppingen zijn, evenals botverlies en mogelijk een verhoogd risico op botbreuken. De meeste gegevens zijn echter afkomstig van observationele onderzoeken en niet van grote gerandomiseerde klinische onderzoeken.

Koffie-inname in gematigde hoeveelheden en zonder extreem hoog cafeïnegehalte is bevredigend en meestal geassocieerd met gunstige resultaten. Mensen met angst en hartkloppingen, enzovoort, moeten de consumptie minimaliseren.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.