Goed nieuws voor kaasliefhebbers (en dat zijn er veel): natuurlijke kaas – gemaakt met natuurlijke probiotica – kan darmontstekingen en dus ook buikontstekingen voorkomen en helpen bij de behandeling ervan. Hoe dat komt? De micro-organismen in natuurlijke kazen zijn goed voor onze spijsvertering. Lees hier meer over probiotische, gezonde kaas.
Probiotische kaas
“Natuurlijke fermenten of probiotica (ook wel bacteriën, schimmels of gisten) zijn levensvatbare micro-organismen die de spijsvertering in de maag overleven en in de darm terechtkomen, waar ze zich voortplanten en positieve effecten hebben op de darmgezondheid”, legt Dr. María José Crispin, medisch voedingsdeskundige bij Clínica Menorca, uit.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Laura Parada, voedingsdeskundige bij Slow Life House, voegt nog meer goed nieuws toe aan dit pleidooi voor natuurlijke kazen: “Kaas is, in tegenstelling tot andere zuivelproducten, voeding met een hogere pH-waarde, een vaste consistentie en een hoger vetpercentage, wat helpt om de probiotische micro-organismen te beschermen. Ook levert kaas die op een natuurlijke en ambachtelijke manier is gemaakt (niet de ultrabewerkte) mineralen zoals calcium, vitamine D en vitamine K2, die erg belangrijk zijn voor de gezondheid van onze botten. Daarnaast bestaat de samenstelling voornamelijk uit eiwit en vet.”
Vanwege het vetgehalte is het wel belangrijk dat je de kaas met mate eet. “De kaas verbetert ons microbioom en vermindert darmontstekingen, maar we hebben het natuurlijk over kleine hoeveelheden. Het is beter elke dag een beetje te eten dan veel in één keer”, wijst Crispín erop. Parada voegt toe dat kaas wel een lactosegehalte heeft. Dit is iets waar mensen met een intolerantie rekening mee moeten houden. “Hoe meer een kaas gerijpt is, hoe lager het lactosegehalte.”
Gepasteuriseerde kaas
In principe hebben de probiotische voordelen waar we het over hebben betrekking op kazen gemaakt met natuurlijke fermenten en melk. Maar dat betekent niet dat een gepasteuriseerde kaas niet ook voordelen kan hebben.