Laura Parada, voedingsdeskundige bij Slow Life House, voegt nog meer goed nieuws toe aan dit pleidooi voor natuurlijke kazen: “Kaas is, in tegenstelling tot andere zuivelproducten, voeding met een hogere pH-waarde, een vaste consistentie en een hoger vetpercentage, wat helpt om de probiotische micro-organismen te beschermen. Ook levert kaas die op een natuurlijke en ambachtelijke manier is gemaakt (niet de ultrabewerkte) mineralen zoals calcium, vitamine D en vitamine K2, die erg belangrijk zijn voor de gezondheid van onze botten. Daarnaast bestaat de samenstelling voornamelijk uit eiwit en vet.”
Vanwege het vetgehalte is het wel belangrijk dat je de kaas met mate eet. “De kaas verbetert ons microbioom en vermindert darmontstekingen, maar we hebben het natuurlijk over kleine hoeveelheden. Het is beter elke dag een beetje te eten dan veel in één keer”, wijst Crispín erop. Parada voegt toe dat kaas wel een lactosegehalte heeft. Dit is iets waar mensen met een intolerantie rekening mee moeten houden. “Hoe meer een kaas gerijpt is, hoe lager het lactosegehalte.”
Gepasteuriseerde kaas
In principe hebben de probiotische voordelen waar we het over hebben betrekking op kazen gemaakt met natuurlijke fermenten en melk. Maar dat betekent niet dat een gepasteuriseerde kaas niet ook voordelen kan hebben.
“Bij pasteurisatie wordt melk verhit tot hoge temperaturen om schadelijke bacteriën te doden. Een proces dat wordt uitgevoerd om de voedselveiligheid te garanderen en de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen. Maar pasteurisatie verwijdert ook nuttige bacteriën en enzymen die van nature aanwezig zijn in melk. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, omdat na dit proces even heilzame melkzuurbacteriën of -fermenten worden toegevoegd.”