dit-is-mijn-gezonde-toetje-voor-na-het-avondeten-met-een-heleboel-voordelen-331043
©Stefano Galuzzi, Vogue Nederland, juni 2024

Tijdens een gesprek met Ellen af Petersens, oprichter van het beautymerk Colekt, ontdekte ik een van de beste tips voor na het eten die ik ooit heb gekregen. De Zweedse wellnessexpert vertelde me dat haar eenvoudige avondroutine bestaat uit het drinken van kefir na het eten om de spijsvertering te bevorderen. Het werd haar aangeraden door iemand in Griekenland, waar kefir populair is. Na een aantal avonden hiermee te hebben geëxperimenteerd, kan ik bevestigen dat het een van de beste manieren is om de maag en geest te kalmeren en mogelijke spijsverteringsproblemen te verlichten.

Kefir na het eten

Behalve dat ik er persoonlijk enthousiast over ben, hebben verschillende voedingsdeskundigen de voordelen van kefir bevestigd. “Kefir is een probiotisch voedingsmiddel dat nuttige bacteriën en gisten bevat die de microbiota in balans brengen. Deze bacteriën bevorderen een betere spijsvertering en kunnen helpen om dat opgeblazen gevoel te voorkomen dat we na het eten kunnen krijgen. Het is een cadeau voor de microbiota”, legt psycho-voedingsdeskundige Itziar Digón uit.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En hoewel je kefir op elk moment van de dag kunt nuttigen, zou het vooral na het avondeten helpen om het gevoel van een opgeblazen buik te verlichten. Aangezien verschillende onderzoeken bevestigen dat de glucosetolerantie ’s nachts lager kan zijn, werkt kefir ook in dit opzicht in ons voordeel.

Voedingsdeskundige Laura Parada, een expert op het gebied van hormonale gezondheid, zegt hierover: “Het consumeren van kefir zou kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Omdat de bacteriën in kefir zich voeden met suiker, kan het ons helpen om een bepaald percentage suiker te verminderen voordat het in de bloedsomloop komt en een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.” Ook zou kefir helpen bij het verlichten van winderigheid en darmontsteking, aldus de voedingsdeskundige.

Daarnaast zou kefir voor zoetekauwen een goede vervanger kunnen zijn van een toetje of een andere zoete snack, want zoals Digón bevestigt “is het een lekkere manier om de dag af te sluiten en op psychologisch niveau geeft het een aangename sensatie door de romige en vloeibare textuur”. Je kunt het zelfs nog aanvullen met wat bessen of een paar stukjes pure chocola of cacao nibs, voegt ze eraan toe.

Wees voorzichtig de eerste paar keer

Parada waarschuwt dat hoewel het consumeren van kefir na het eten “een goede strategie kan zijn om de spijsvertering te verbeteren, je het geleidelijk moet introduceren om te kijken of je het kunt verdragen. Sommige mensen zijn niet gewend aan het consumeren van gefermenteerde producten en die kunnen darmklachten veroorzaken. Daarom raad ik aan om, als je het niet gewend bent, te beginnen met eenvoudigere gefermenteerde producten, zoals natuurlijke yoghurt en dan geleidelijk kefir in kleine hoeveelheden toe te voegen, totdat je een volledige portie hebt”, zegt ze.

Voedingsdeskundige Andrea Vázquez Remuiñan voegt toe: “Bij mensen met spijsverteringsproblemen, SIBO of lactose-intolerantie zou kefir meer spijsverteringssymptomen kunnen veroorzaken. Daarom is het beter om het te vermijden totdat er verbetering optreedt. Daarna kun je het beetje bij beetje proberen om te testen hoe je het verdraagt”.

Hoe kies je een goede kefir?

Vázquez Remuiñan herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om te weten hoe je kwaliteitskefir kiest. “Ik raad natuurlijke kefir aan, zonder toegevoegde zoetstoffen, smaakstoffen of kleurstoffen. Alleen de van nature aanwezige suiker. Als je niet van de zure smaak houdt, kun je het eten met fruit om het op natuurlijke wijze zoeter te maken”, aldus de voedingsdeskundige.

De andere voordelen van kefir (op elk moment van de dag)

Naast de eerder genoemde voordelen zijn hier nog enkele van de andere pluspunten van dit probioticum:

  • Kefir zit vol vezels en kan helpen bij constipatie.
  • Het verbetert het immuunsysteem en kan beschermen tegen aanvallen van virussen en bacteriën. “Het melkzuur dat door kefir wordt geproduceerd is een krachtig antimicrobieel middel. Onderzoeken hebben aangetoond dat het kan helpen bij het elimineren van pathogene bacteriële en schimmelstammen, waardoor het ons beschermt tegen infecties”, legt Laura Parada uit.
  • De consumptie ervan wordt in verband gebracht met een lager cholesterolgehalte in het lichaam.
  • Het is goed voor de huid. “Deze probiotische micro-organismen spelen een fundamentele rol in onze darmgezondheid, in het immuunsysteem en zelfs bij huidproblemen zoals acne en rosacea”, stelt Vázquez Remuiñan.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.