Als het strenge, winterse weer toeslaat en mijn immuunsysteem besluit om me in de steek te laten, is er één ding wat echt altijd lijkt te helpen: een kurkuma-shot. En ter verdediging: de wetenschap staat aan mijn kant. Kurkuma, een pijler van de Zuid-Aziatische keuken, is een krachtige wortel die je maaltijden magisch en je handpalmen goudkleurig maakt. Het is ook een van de krachtigste ontstekingsremmers uit de natuur en zit boordevol componenten die het lichaam heel goed kan gebruiken. Een shot is dus wel degelijk de (wortel)persing waard. Hieronder lees je alles over de voordelen van kurkuma en waar je rekening mee moet houden wanneer je dit ‘gouden’ ingrediënt wil toevoegen aan je voedingspatroon.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kurkuma?
Kurkuma is een krachtpatser in je voorraadkast – en niet alleen omdat het zo lekker smaakt. Het ingrediënt en de voordelen ervan worden al tientallen jaren bestudeerd en zijn veelbelovend bij het voorkomen en behandelen van een groot aantal aandoeningen. Een groot deel van de kracht van kurkuma komt van het actieve bestanddeel curcumine, een antioxidant met bewezen ontstekingsremmende, antioxiderende, antibacteriële, schimmelwerende en antiparasitaire eigenschappen (wat een opsomming). Dit zijn enkele van de grootste voordelen van kurkuma voor je gezondheid.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Verminderde ontstekingen
Misschien wel een van de bekendste voordelen van kurkuma? Het verminderen van ontstekingen. Veel onderzoeken hebben de positieve effecten van curcumine op ontstekingen aangetoond, en dit effect is in het hele lichaam te zien. “Kurkuma heeft een zeer sterk ontstekingsremmend effect”, zegt Zhaoping Li, hoofd van de afdeling klinische voeding aan de Universiteit van Californië in Los Angeles, wiens werk als arts en in het laboratorium gericht is op het verlengen van de ziektevrije jaren van mensen. Lichte ontstekingen “vormen de basis voor bijna alles waar we tegen moeten vechten als we ouder worden”, legt ze uit over haar motivatie om curcumine, het belangrijkste polyfenol in kurkuma, te bestuderen. Haar werk omvatte een onderzoek naar de relatie tussen curcumine en het microbioom evenals een samenwerking met de afdeling psychologie van de universiteit om de effecten op de cognitieve functie te onderzoeken.
Neurologische gezondheid
Over cognitieve functies gesproken: onderzoek heeft ook aangetoond dat curcumine neuroprotectieve activiteiten vertoont. Daarnaast suggereren onderzoeken dat curcumine en zijn ontstekingsremmende voordelen kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose.