Hoe goed ben jij op de hoogte van je menstruatiecyclus? Er is steeds meer aandacht voor het maandelijkse hormonale proces; de mogelijkheden om veranderingen in je lichaam te volgen nemen toe, en dat maakt ons bewuster van hoe ons lichaam werkt. Ook voeding kan van invloed zijn; welke voedingsmiddelen kun je het best eten in elke fases van je menstruatiecyclus? Dit raden gezondheidsexperts aan.
Voeding en je menstruatiecyclus
Om je mentale en fysieke gezondheid te bevorderen, kan het raadzaam zijn om onder de loep te nemen wat je in elke fase van je menstruatiecyclus eet. In elke fase kan voeding je namelijk helpen om je lichaam te ondersteunen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat zijn de verschillende fases van de menstruatiecyclus?
“In de boeken wordt meestal gesproken over een cyclus van 28 dagen, maar er zijn maar heel weinig vrouwen die dit ook echt ervaren”, legt sportvoedingsdeskundige Renee McGregor uit. “Een normale menstruatiecyclus duurt tussen de 23 en 35 dagen.” Tijdens elke cyclus doorloopt het lichaam drie verschillende fases: de folliculaire fase, de ovulatiefase en de luteale fase. Wat gebeurt er in elk van deze fases? En wat kun je het best in elke fase eten?
Wat te eten in elke fase van je menstruatiecyclus?
Een gezond en evenwichtig dieet – met veel vezels, magere proteïnen, groenten en granen – is nuttig in elke fase van de menstruatiecyclus en voor alle facetten van de algemene gezondheid. “Al kunnen de raadzame hoeveelheden ervan veranderen tijdens je cyclus”, zegt McGregor. Rhian Stephenson, voedingsdeskundige en oprichter van Artah, vult aan “dat het afstemmen van je voeding op je menstruatiecyclus kan helpen om symptomen van PMS te verlichten, pijn te verminderen en je stemming en algehele welzijn te verbeteren. Het helpt je het beste uit je lichaam te halen.”
Ze raadt aan om eerst een maand lang je PMS-symptomen bij te houden en te letten op hoe je je voelt – van je energieniveau tot het voedsel waar je naar verlangt en je slaap. Zo kun je het ritme van je cyclus beter begrijpen. Hoe beïnvloedt jouw cyclus jou persoonlijk? Vervolgens kun je ontdekken hoe je jouw lichaam met voeding kan ondersteunen.