de-drie-beste-kookolien-en-welke-te-vermijden-voor-elke-maaltijd-292258
©Getty Images

Of je nu een kok van Julia Child-status bent of je culinaire vaardigheden beperkt zijn tot die makkelijke TikTok-recepten, er is één ingrediënt dat alle koks – professioneel, amateur of nieuw – zorgvuldig moeten kiezen: olie. Hoewel het makkelijk is om te denken dat je elke olie kunt pakken en het prima doet, bepaalt het type olie dat je kiest met hoeveel warmte je kunt koken en beïnvloedt het de smaak en het resultaat van je maaltijden. We zetten de beste (en slechtste) kookoliën op een rij.

De beste oliën om mee te koken

Hoe je de beste olie kiest om mee te koken hangt af van een aantal verschillende factoren. En om het allemaal uit te leggen, trekken we experts aan de mouw. Perri Halperin, MS, RD, CDN, klinisch voedingscoördinator bij het Mount Sinai Health System en Angie Asche, MS, gediplomeerd diëtist bij Centr deelden alles wat ze weten over dit essentiële ingrediënt. Bekijk hieronder wat ze te zeggen hadden over kookoliën.

Olijfolie

Halperin zegt dat een van de belangrijkste redenen waarom ze graag met olijfolie kookt het rookpunt is, oftewel de maat voor de temperatuur waarbij een vet of olie afbreekt. Olijfolie heeft een rookpunt van ongeveer 175 graden celsius, wat volgens haar een gebruikelijke kooktemperatuur is. Hierdoor is olijfolie een ideale keuze voor de meeste maaltijden en gebakken producten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Olijfolie is ook een van de gezondste bakoliën. Het is rijk aan antioxidanten, zoals fenolen en vitamine E, wat volgens Asche goed is voor onze algehele gezondheid. Halperin voegt eraan toe dat olijfolie het vetzuur oliezuur bevat, waarvan is aangetoond dat het beschermt tegen kanker en ontstekingen. Het bevat ook gezonde bestanddelen die gezondheidsproblemen zoals metabool syndroom en diabetes type 2 kunnen bestrijden.

Avocado-olie

Met een rookpunt van ongeveer 270 graden celsius moet avocado-olie je keuze zijn als je op zoek bent naar iets gezonds dat ook zeer hoge temperaturen aankan tijdens het koken. Halperin houdt ook van avocado-olie vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Het bevat namelijk oliezuur en studies hebben aangetoond dat het kan beschermen tegen het metabool syndroom en je cholesterolgehalte kan verlagen, wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Asche voegt eraan toe dat het ook rijk is aan antioxidanten, vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetten.

Sesamolie

Sesamolie heeft een gemiddeld tot hoog rookpunt van ongeveer 210 graden celsius en bevat ook rijke antioxidanten. Halperin legt uit dat deze antioxidanten, zoals sesamol en sesaminol, kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en neuroprotectieve voordelen bevatten.

Welke kookoliën wil je vermijden? 

Wat maakt een slechte bakolie? Het eerste is een olie met een laag rookpunt, omdat je er niet veel mee kunt koken. Halperin wijst op lijnzaadolie en notenoliën zoals walnootolie, die een rookpunt van ongeveer 100 graden celsius hebben. Ze raadt aan om deze oliën te gebruiken in koudere voedingsmiddelen, zoals saladedressings.

Andere oliën kunnen niet verhit worden en zijn bedoeld om koud in te nemen. Ze zegt dat vis- en algenolie meestal worden gebruikt als voedingssupplement, zodat je je omega-3 vetzuren in zeer kleine doses binnenkrijgt. Deze oliën moet je volgens haar nooit gebruiken om te koken of voor andere verwarmde bereidingen.

Asche zegt ook dat je sojaolie en maïsolie moet vermijden omdat ze sterk bewerkt zijn, geen voedingswaarde hebben en veel omega-6 vetzuren bevatten, waarvan ze zegt dat het ontstekingen kan veroorzaken en kan leiden tot een verhoogd risico op chronische ziekten.

Hoe kies je de juiste olie voor je maaltijden?

Het hangt allemaal af van het soort gerechten dat je bereidt. Asche legt uit dat oliën de smaak van het gerecht kunnen veranderen en de temperatuur en bereidingswijze kunnen bepalen. Voor een Aziatische roerbakmaaltijd wordt bijvoorbeeld vaak sesamolie gebruikt, omdat sesamolie een hoger rookpunt heeft en een unieke smaak toevoegt, vooral in combinatie met aromatische producten zoals knoflook of ui, zegt ze.

Let ook op het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde oliën. Geraffineerde oliën, zegt Halperin, hebben een hoog rookpunt en zijn vaak portemonneevriendelijker. Ongeraffineerde oliën zijn minimaal bewerkt; ze kunnen sedimentdeeltjes bevatten en zien er troebeler uit. Hoewel ze voedzamer zijn, zijn ze gevoeliger voor hitte. Ze voegt eraan toe dat je op zoek moet gaan naar oliën zonder gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën of transvetten.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.