Olijfolie is al heel lang een hoofdbestanddeel van het mediterrane dieet. Maar wat we nog niet zolang van olijfolie weten, is dat het niet alleen voedsel lekkerder maakt, maar ook je lichaam beter laat functioneren. Een paar maanden geleden begon ik met het drinken van een eetlepel olijfolie – elke ochtend, op een lege maag. Ik weet het: het klinkt heftig, maar nadat ik over alle voordelen had gehoord, wilde ik het proberen. En dus doopte ik het drinken van olijfolie om tot de eerste stap in mijn ochtendroutine. Inmiddels is het een gewoonte geworden, vanwege alle positieve effecten die ik merk.
De voordelen van olijfolie
Olijfolie is een onverzadigd vet dat bestaat uit oliezuur, fytosterolen, carotenoïden, tocoferolen en polyfenolen. Het wordt gewonnen door het vruchtvlees van de olijf te vermalen, en de vloeistof die eruit komt te zeven.
Volgens Jessica Shand, een voedingsdeskundige met een natuurgeneeskundige achtergrond, is olijfolie een uitstekend voorbeeld van ‘medicine food’. “Het is een fantastische bron van oliezuur, en rijk aan antioxidanten vitamine E, oleaceïne en oleocanthal, waar uitgebreid onderzoek naar is gedaan, en waarvan bewezen is dat het krachtige ontstekingsremmende effecten heeft, de hersenfunctie verbetert, ontstekingen vermindert en beschermt tegen hartaandoeningen.” Met name oleocanthal heeft ontstekingsremmende voordelen, en staat volgens Shand sinds kort in de schijnwerpers omdat het op dezelfde manier werkt als een lage dosis ibuprofen, en dus kan worden gebruikt als een duurzame manier om veelvoorkomende chronische ontstekingsziekten tegen te gaan.