Waar koop je de beste croissants van Parijs? Wat is het verschil tussen een bistro en een brasserie? Hoe ga je om met Franse obers? Welk servies mag niet in je kast ontbreken? Hoe bemachtig je de meest gewilde tafels van de stad? Wat trek je aan naar een restaurant? En op welk moment van de dag eet je macarons? En: waar ontbijt je als een Parijzenaar? In haar nieuwe boek zoekt culinair journalist Mara Grimm het voor je uit. Om de lancering van haar boek te vieren, deelt ze op Vogue.nl een aantal van haar favoriete ontbijtplekken. Eerder deed ze dat al met restaurants.
‘Bon Appetit Paris’ van Mara Grimm
Mara Grimm woont al vijf jaar deels in Parijs, niet geheel toevallig om de hoek bij de beste bakker van de stad. In die vijf jaar verzamelde ze behalve eindeloos veel servies ook talloze verhalen over eten én de beste adressen. Mara vertelt je alles over het kontje van de baguette, het belang van boter, de heilige lunchcultuur en sporten met een glas wijn. Ook leert ze je hoe je thuis het perfecte Parijse diner geeft – en nee, daar hoef je absoluut niet goed voor te kunnen koken.
Mara: “Het klassieke French breakfast heeft weinig met eten te maken. Het bestaat slechts uit een kop koffie en een sigaret. Dit iconische ontbijt ontstond in de eerste helft van de negentiende eeuw. Koffie kenden de Fransen al veel langer, en ze hadden ook ontdekt dat koffie het hongergevoel onderdrukt. Ideaal voor een volk dat zijn eetlust liever bewaart voor uitgebreide lunches en diners.”
Bij die koffie at je hoogstens een stukje brood of iets zoets, maar dat was het dan. Vanaf het moment dat de sigaret rond 1830 zijn intrede deed, werd er nóg minder gegeten bij het ontbijt. Roken bleek namelijk minstens zo’n effectieve hongeronderdrukker als koffie. Het Franse ontbijt werd daarmee een soort intermitted fasting avant la lettre; in Nederland een dieethype, in Frankrijk al eeuwen de normaalste zaak van de wereld.