Ontstekingsremmende voedingsmiddelen hebben zo z’n voordelen. “Meer vitaliteit, een betere spijsvertering, minder gewrichtspijn, een stabielere bloedsuikerspiegel en een gezonder gewicht”, stelt voedingsdeskundige Sophie Janvier. “Een dieet dat bestaat uit ontstekingsremmende voedingsmiddelen is dus goed voor iedereen (bij wijze van preventieve gezondheidsmaatregel), al is het vooral geschikt voor iedereen die last heeft van endometriose (een aandoening waarbij stukjes van het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevinden, red.), eczeem of acne.” Een ontsteking kan tenslotte leiden tot verschillende ziekten en gezondheidsproblemen. Daarom: vijf voedingsmiddelen op een rij die ons daartegen beschermen, getipt door Janvier.
5 ontstekingsremmende voedingsmiddelen
1. Noten
“Amandelen zijn een goede bron van vezels, plantaardige eiwitten, mineralen en antioxidanten. Walnoten zijn echter de beste keuze, omdat deze oliezaden zoals Omega 3 bevatten. Omega 3-vetzuren zijn specifieke vetzuren die essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze bevorderen de aanmaak van waardevolle ontstekingsremmende stoffen, en hebben daardoor een gunstig effect op onder meer je huid en gewrichten. Voeg voor een optimaal effect twee keer per week vette vis aan je dieet toe. Tonijn, zalm, sardines of makreel zijn namelijk ook een bron van ontstekingsremmende Omega 3-vetzuren, die een aanvulling vormen op de vetzuren in walnoten.”