pompoenpitten-zijn-gezonder-dan-je-denkt-en-wel-hierom-324397
©Yuliia Huzenko via Unsplash

Pompoenpitten zijn niet alleen lekker, maar ook ongelooflijk voedzaam en gezond. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels, onverzadigde vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten, wat ze tot echte krachtpatsers maakt.

Met al deze eigenschappen is het geen wonder dat zowel supermodellen als influencers zweren bij de knapperige zaadjes. Daarnaast zijn ze ook nog eens gemakkelijk te eten: je kunt ze snacken, verwerken in olie of gebruiken als topping voor talloze gerechten. Benieuwd? Lees verder en ontdek de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van pompoenpitten.

Pompoenpitten zijn gezonder dan je denkt

De pompoen zelf heeft een overvloed aan bijzondere eigenschappen, waardoor het een held is in zowel de keuken als in de popcultuur. In Assepoester werd hij getransformeerd tot een koets, met Halloween vormt het de basis voor een lantaarn met een lichtje, en tijdens de herfst is de pompoen het belangrijkste ingrediënt voor de ultieme pompoentaart. En wie kan zijn prominente rol vergeten in de meest iconische herfstdrank, de Pumpkin Spice Latte?

Hoewel velen de binnenste pulp van de pompoen gebruiken voor soepen en desserts, mogen de zaden niet worden weggegooid of genegeerd. Dankzij hun knapperige textuur en aromatische smaak zijn ze de perfecte toevoeging aan allerlei gerechten. In het Spaans staan ze bekend als pepitas en vormen ze het steringrediënt in veel Mexicaanse sauzen en gerechten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Net als veel andere superzaden is de pompoenpit een echte voedingskrachtpatser. Pompoenpitten bevatten veel eiwitten en vezels en zijn een uitstekende bron van antioxidanten en essentiële mineralen zoals magnesium, zink, kalium, calcium en selenium. Sterker nog, slechts een handjevol pompoenpitten levert een hoog percentage van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze mineralen. Daarnaast bevatten ze huidverzorgende vitamine E, onverzadigde vetzuren en andere belangrijke vitamines. Studies tonen aan dat pompoen en zijn afgeleiden kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van cholesterol.

Veel eiwitten

Het beste van alles is dat je niet veel pompoenpitten hoeft te eten om van de voordelen te profiteren. Het is al snel gezond. Slechts 28 gram pompoenpitten levert 8,6 gram eiwit en 1,7 gram vezels op. Daarnaast voorziet dezelfde hoeveelheid in 56 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid mangaan, 42 procent van koper, 40 procent van magnesium en 20 procent van zink. Met andere woorden: pompoenpitten zijn een eenvoudige manier om veel van de mineralen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.

De heilzame eigenschappen van pompoenpitten kunnen ook worden geconsumeerd in de vorm van olie. Deze olie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om salades en soepen op smaak te brengen. Voor degenen die hun voedingsstoffen liever in supplementvorm innemen, zijn er ook capsules of pillen met pompoenpitolie beschikbaar.

Hoe eet je pompoenpitten?

Dankzij hun veelzijdigheid en heerlijke smaak is het heel eenvoudig om pompoenpitten in je dagelijkse dieet op te nemen. Eet een handjevol als middagsnack, strooi ze over yoghurt of soep, of besprenkel hun olie over salades of geroosterde groenten. Ze kunnen worden verwerkt in een smakelijke dip, gemengd in smoothies of meegebakken in koekjes en brood. Ook zijn ze een heerlijke toevoeging aan je granola in de ochtend. Maar onze favoriete manier om pompoenpitten te eten, is toch wel puur – vooral wanneer ze geroosterd zijn met allerlei hartige kruiden.

Als je een pompoen voorbereidt om te koken, gooi de zaden dan niet weg. Was en droog ze in plaats daarvan grondig, zodat je ze kunt roosteren met je favoriete kruiden, zoals komijn, knoflookpoeder of paprikapoeder. Zorg ervoor dat de pitten goed droog zijn, bestrijk ze met olijf- of avocado-olie en wat zout, en rooster ze op 175 graden in de oven.

Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare pompoenpitten kopen in de supermarkt. Ze zijn het perfecte ingrediënt om in je voorraadkast te bewaren, samen met je favoriete noten, granen en kruiden. Hoe je ze ook in huis haalt, één ding is zeker. Het toevoegen van pompoenpitten aan je maaltijden is een eenvoudige en heerlijke manier om te profiteren van hun gezondheidsvoordelen.

De voordelen van pompoenpitsupplementen

Pompoenpitolie heeft een laag rookpunt en is daarom het beste te gebruiken als afwerkingsolie. Het product moet rauw worden toegevoegd aan salades of andere gerechten. Kies voor een koudgeperste, biologische variant die niet chemisch is geraffineerd. Met een delicate smaak die doet denken aan hazelnoten, is pompoenpitolie rijk aan waardevolle essentiële vetzuren zoals linolzuur. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid draagt linolzuur bij aan het behoud van optimale cholesterolwaarden in het bloed. De olie wordt soms “zwart goud” genoemd vanwege de donkere kleur van de zaden. Pompoenpitolie wordt zeer gewaardeerd in de haute cuisine, vooral in Europa.

Pompoenpitsupplementen zijn verkrijgbaar in twee vormen: capsules gevuld met olie en vaste tabletten. Beide worden vaak aanbevolen ter ondersteuning van de gezondheid van de blaas en de prostaat. Dankzij het hoge gehalte aan zink en fytosterolen – stoffen met ontstekingsremmende en cholesterolverlagende eigenschappen – kan pompoenpitolie symptomen verlichten die verband houden met oestrogeentekort in de periode na de menopauze.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.