Pompoenpitten zijn niet alleen lekker, maar ook ongelooflijk voedzaam en gezond. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels, onverzadigde vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten, wat ze tot echte krachtpatsers maakt.
Met al deze eigenschappen is het geen wonder dat zowel supermodellen als influencers zweren bij de knapperige zaadjes. Daarnaast zijn ze ook nog eens gemakkelijk te eten: je kunt ze snacken, verwerken in olie of gebruiken als topping voor talloze gerechten. Benieuwd? Lees verder en ontdek de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van pompoenpitten.
Pompoenpitten zijn gezonder dan je denkt
De pompoen zelf heeft een overvloed aan bijzondere eigenschappen, waardoor het een held is in zowel de keuken als in de popcultuur. In Assepoester werd hij getransformeerd tot een koets, met Halloween vormt het de basis voor een lantaarn met een lichtje, en tijdens de herfst is de pompoen het belangrijkste ingrediënt voor de ultieme pompoentaart. En wie kan zijn prominente rol vergeten in de meest iconische herfstdrank, de Pumpkin Spice Latte?
Hoewel velen de binnenste pulp van de pompoen gebruiken voor soepen en desserts, mogen de zaden niet worden weggegooid of genegeerd. Dankzij hun knapperige textuur en aromatische smaak zijn ze de perfecte toevoeging aan allerlei gerechten. In het Spaans staan ze bekend als pepitas en vormen ze het steringrediënt in veel Mexicaanse sauzen en gerechten.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Net als veel andere superzaden is de pompoenpit een echte voedingskrachtpatser. Pompoenpitten bevatten veel eiwitten en vezels en zijn een uitstekende bron van antioxidanten en essentiële mineralen zoals magnesium, zink, kalium, calcium en selenium. Sterker nog, slechts een handjevol pompoenpitten levert een hoog percentage van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze mineralen. Daarnaast bevatten ze huidverzorgende vitamine E, onverzadigde vetzuren en andere belangrijke vitamines. Studies tonen aan dat pompoen en zijn afgeleiden kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van cholesterol.