een-feestelijk-recept-voor-trifle-van-mode-ontwerper-christiaan-de-vries-die-meedeed-aan-the-great-british-bake-off-328199
©Christiaan de Vries

Wil je deze feestdagen een lekker toetje maken dat niet al te ingewikkeld is, maar wel spectaculair oogt? Wij zorgen voor een relatief simpel recept voor trifle. De maker ervan is Christiaan de Vries. Deze van oorsprong Nederlandse mode-ontwerper woont al jaren in Londen. Daar werkte hij voor onder meer Alexander McQueen, al werd hij de afgelopen maanden vooral bekend in Groot-Brittannië als een van de deelnemers aan het mateloos populaire programma The Great British Bake Off. Hoe dat ging, en het recept van een feestelijke Nederlands-Britse trifle, deelt hij hieronder.

Christiaan de Vries bij The Great British Bake Off

Christiaan de Vries studeerde fashion & design aan het Amsterdam Fashion Institute, maar wist altijd al dat hij ooit in Londen wilde wonen. Hij vertelt: “Ik stuurde een e-mail naar Alexander McQueen en had het geluk daar een stageplek te krijgen. Na mijn afstuderen hoorde ik dat er een vacature was en kreeg ik de baan als menswear designer. Binnen een paar weken had ik mijn leven in Nederland achter me gelaten en begon ik aan mijn nieuwe avontuur in Londen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Uiteindelijk werkte De Vries zes jaar bij McQueen als ontwerper. Tegelijkertijd begon zijn liefde voor bakken te groeien. “Ik bak eigenlijk al mijn hele leven, maar twee jaar geleden werd de hobby groter. Het was december, en ik verlangde naar pepernoten en speculaas. Omdat ik dat jaar niet naar Nederland ging voor Sinterklaas, besloot ik het zelf te maken. Daarna begon ik steeds meer te experimenteren: banketbakkersroom, soesjes, jam, en zelfs croissants. Toen ik een jaar later de oproep zag om mee te doen aan The Great British Bake Off, dacht ik: waarom niet? Ik had niets te verliezen.”

Uiteindelijk had De Vries vooral iets te winnen. Hij schopte het zelfs tot de finale. “Het was fantastisch om te zien hoe zo’n groot programma wordt gemaakt, en om daar onderdeel van te zijn. Door mijn mode-achtergrond ben ik gewend aan strakke deadlines, harde feedback en werken onder hoge druk. Maar bij The Great British Bake Off ging het juist om plezier hebben, en dat was een verademing. Natuurlijk bleef de perfectionist in mij aanwezig – en dat heeft me ook ver gebracht – maar ik heb geleerd om meer te genieten van het proces en mijn creativiteit de vrije loop te laten.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Christiaan GBBO (@christiaan.de.vries)

Plannen en dromen

Nu het sprookje van The Great British Bake Off voorbij is, deelt Christiaan de Vries nog steeds recepten op zijn eigen Instagrampagina. Vaak deelt hij recepten voor nieuwe smaakcombinaties of juist voor typische Nederlandse baksels. Want hoewel hij perfect Engels spreekt, kwam hij tijdens The Great British Bake Off ook bekend te staan als ‘die Nederlandse ontwerper’. Speciaal voor Vogue heeft hij een video opgenomen waarin hij, in het Nederlands, het recept van de trifle hieronder maakt.

Terwijl hij ook nog steeds werkt als freelance mode-ontwerper, heeft De vries grootse plannen met het bakken. “Een grote droom van mij is om een kookboek te maken waarin ik mijn liefde voor bakken combineer met inspiratie uit de mode en kunst. Of misschien juist een boek vol Hollandse bakklassiekers? Daarnaast zou ik het geweldig vinden om iets op televisie te doen, bijvoorbeeld een eigen bakshow of een serie waarin ik de historie van bekende baksels ontdek.” Een voorproefje van de manier waarop hij de geschiedenis van mode en design met bakken combineert, zie je hierboven en onderaan dit artikel.

Een recept voor trifle

Volgens De Vries is deze trifle perfect voor de kerst. “De smaken vullen elkaar prachtig aan, en de feestelijke look maakt elke kersttafel compleet. Het fijne is dat je alles van tevoren kunt voorbereiden en het pas op de dag zelf in elkaar hoeft te zetten.” Wil je het jezelf makkelijker maken? Je kunt ook ingrediënten uit de winkel gebruiken, zoals kant-en-klare cake of stoofpeertjes. “De custard kun je eventueel vervangen door vla (al is die iets vloeibaarder) en slagroom is zo opgeklopt. Gebruik je slagroom uit een spuitbus? Zorg dan dat je die pas vlak voor het serveren aanbrengt, want die is minder stevig.”

Trifle met stoofpeertjes, gingerbreadcake en sinaasappelcustard

Deze trifle is een Nederlandse variant op het klassieke Britse dessert. De stoofpeertjes worden gepocheerd in glühwein en gecombineerd met gingerbreadcake, sinaasappelcustard en luchtige slagroom. Dit indrukwekkende nagerecht kan grotendeels vooraf worden bereid en op de dag zelf eenvoudig worden opgebouwd. Voor dit recept gebruik je een trifle-schaal van ongeveer 20 x 20 cm.

De ingrediënten

De stoofpeertjes:

  • 15 tot 20 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 1 liter glühwein
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 steranijs
  • 3 blaadjes gelatine

De gingerbreadcake:

  • 100 g kristalsuiker
  • 115 g ongezouten boter
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 340 g stroop
  • 315 g bloem
  • 1½ tl baking soda
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen gember
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl fijn zout
  • 235 ml heet water

De sinaasappelcustard:

  • 380 ml volle melk
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 2 kaneelstokjes
  • 115 g kristalsuiker
  • 30 g maïzena
  • snufje zout
  • 4 eidooiers
  • 4 el sinaasappellikeur (bijv. Cointreau)

De slagroom:

  • 600 ml slagroom
  • 4 el poedersuiker
  • 5 blaadjes gelatine

De bereidingswijze – deel 1

De stoofpeertjes:

  1. Schil de stoofpeertjes en laat het steeltje eraan zitten.
  2. Zet de peertjes rechtop in een pan waar ze precies inpassen.
  3. Giet de glühwein erbij en voeg de suiker, kaneelstokjes en steranijs toe.
  4. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 2 uur zachtjes sudderen tot de peertjes mooi diep rood en gaar zijn.
  5. Haal de peertjes uit de pan en laat volledig afkoelen.
  6. Bewaar het pocheervocht voor de trifle. Tip: Voor extra diep rood gekleurde peertjes kun je een druppel rode kleurstof aan de wijn toevoegen.

De gingerbreadcake:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een bakvorm van 23 x 33 cm in.
  2. Klop suiker en boter luchtig met een mixer. Voeg het ei en de stroop toe en mix goed door.
  3. Meng in een aparte kom de bloem, baking soda, kaneel, gember, kruidnagel en zout.
  4. Zeef de droge ingrediënten boven het natte mengsel en mix tot een glad beslag.
  5. Voeg langzaam het hete water toe en mix nogmaals. Het beslag zal dun zijn.
  6. Giet het beslag in de bakvorm en bak 20-35 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  7. Laat volledig afkoelen en snijd in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.

De bereidingswijze – deel 2

De sinaasappelcustard:

  1. Verwarm de melk met de sinaasappelrasp en kaneelstokjes in een pan tot de melk begint te stomen. Laat niet koken.
  2. Klop in een kom suiker, maïzena, zout en eidooiers tot een glad mengsel.
  3. Giet de warme melk langzaam bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  4. Zeef het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren, tot de custard dik wordt.
  5. Zodra er luchtbellen verschijnen, laat je de custard nog een paar minuten garen.
  6. Haal van het vuur, roer de sinaasappellikeur erdoor en laat afkoelen. Bedek met plasticfolie direct op het oppervlak om velvorming te voorkomen.

De slagroom:

  1. Week de blaadjes gelatine in koud water.
  2. Verwarm 100 ml slagroom tot deze begint te dampen. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot opgelost.
  3. Klop de resterende slagroom met de poedersuiker tot deze bijna stijf is.
  4. Voeg het warme slagroommengsel toe en klop verder tot stevige pieken. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

De trifle opbouwen

De voorbereidingen:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Bewaar 6 mooie stoofpeertjes voor de decoratie.
  • Snijd van een paar peertjes dunne plakken, inclusief het steeltje, en houd apart voor langs de zijkant van de schaal.
  • Snijd de rest van de peertjes in blokjes.

Voor de eerste laag leg je de blokjes stoofpeer op de bodem van de schaal. Verhit het pocheervocht, voeg de geweekte gelatine toe en roer goed. Giet dit over de blokjes peer. Laat opstijven in de koelkast.

Dan de tweede laag. Bedek de laag peertjes met de blokjes gingerbread cake. Schik de dunne plakken peer rechtop langs de zijkant van de schaal.

Voor de derde laag giet of spuit je de sinaasappelcustard over de cake en verdeel gelijkmatig.

En tot slot de vierde laag: verdeel de slagroom over de custard. Gebruik een spuitzak of een spatel voor een strak resultaat.

De afwerking:

  • Verkruimel wat overgebleven cake en strooi over de slagroom.
  • Plaats de 6 hele stoofpeertjes bovenop als decoratie.
  • Garneer optioneel met poedersuiker of goudblad.