Recepten voor fijne, zomerse gerechten zijn altijd welkom. En wat zegt meer zomer dan Italiaanse maaltijden? Niente. Vandaar hieronder 3 recepten uit Italopop, het kookboek dat chef Vanja van der Leeden een paar jaar geleden uitbracht. Italopop bevat recepten voor iedereen die graag Italiaans kookt, maar wel af en toe voor iets gedurfds wil gaan. Want die Italiaanse keuken mag volgens de uitgesproken Van der Leeden best een beetje opgeschud worden. “Omdat ik zo van Italië hou, wens ik een zachte revolutie, zodat jonge chefs nonna’s recepten op speelse wijze kunnen laten voortleven – noem het een evolutie van traditie. De Italiaanse keuken alive en vooral kicking houden, dat is mijn ambitie.” Hieronder vind je drie van Vanja’s Italiaanse recepten voor een heerlijk zomers diner.
Een reis op het bord
Vanja: “Door traditionele gerechten te onderzoeken en te spelen met de geweldige bereidingen en ingrediënten die Italië kent, geef ik er een eigen draai aan. Wat smaakt goed bij elkaar? Wat zou dit gerecht spannender maken? Hoe kan het ook?”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
“Ik houd me aan bepaalde basisregels, maar niet aan de regio’s”, gaat ze verder. “Ik kriskras door het land en kook intuïtief. Mijn gerechten zijn een reis op het bord: een mix van Italiaanse tradities, mijn ervaringen in Italië en mijn jaren als restaurantkok.”
Drie Italiaanse recepten voor een feestelijk diner
Tortino di parmigiana (Tarte tatin van aubergine en tomaat)
“Melanzane alla parmigiana is aubergine on steroids – een van mijn absolute favorieten. Gezouten aubergine wordt gefrituurd en vervolgens in laagjes opgebouwd in een ovenschaal met tomatensaus, Parmezaanse kaas en mozzarella. Umami, vet en gesmolten kaas: zeg daar maar eens nee tegen. De vader van mijn vroegere verkering Alessandro had in zijn dorp in Campanië een groentetuin als een snoepwinkel.”
“Alessandro nam me mee naar zijn geboortedorp waar iedereen mij van top tot teen bekeek. Waarschijnlijk vond men dat we moesten trouwen – zelf dacht ik daar heel anders over. Ik wilde vooral de parmigiana van zijn moeder eten met de groenten uit zijn vaders tuin. Die was ongeëvenaard lekker, vlezig en zo vol van smaak. Inmiddels zijn er genoeg goede recepten voor melanzane alla parmigiana in omloop, dus bedacht ik als ode aan het origineel een parmigiana ’tatinnetje’ – anders gepresenteerd en leuk als voorgerecht.”
Bereidingstijd: 15 minuten + 45 minuten roosteren + 30 minuten bakken