Af en toe het ei omwisselen voor een ander, net zo voedzaam voedingsmiddel is dus ook een verstandige keuze. Eiwitrijke voedingsbronnen zoals kip, vette vis, melk, kwark en lever zijn uitstekende vervangers. Op zoek naar een diervriendelijk alternatief? Dan raden we broccoli of shiitake aan. Al deze voedingsmiddelen zitten boordevol essentiële vitamines en mineralen, en bevatten net zoals ei een hoog choline-gehalte, wat de spier- en hersenfuncties ondersteunt.
Het variëren tussen je maaltijden zorgt er dus voor dat je een grotere verscheidenheid van voedingsstoffen binnenkrijgt en mogelijke voedselintoleranties voorkomt. Je kunt de basis van sinaasappel en ei dus zo nu en dan vervangen door andere voedingsmiddelen, en vervolgens aanvullen met vezelrijk voedsel. Vezels krijgen we over het algemeen namelijk te weinig binnen, maar zijn essentieel om voor een goede hormoonhuishouding en microbioom in de darmen. Voeg daarom wat groenten of ander vezelrijk voedsel toe voor een optimaal ontbijt.”
Waarom zou dit een geschikt ontbijt zijn en bijvoorbeeld niet een lunch of snack?
“Dat komt omdat een voedzaam ontbijt de gezonde start van je dag markeert. Het overslaan van een ontbijt rijk aan vitaminen en mineralen kan stress veroorzaken. Wat er later op de dag voor kan zorgen dat je trek krijgt en minder voedzaam gaat eten. Zorg er dus voor dat je voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels nuttigt bij de eerste maaltijd van de dag.
Desalniettemin wil je jezelf de hele dag door voeden met voedzame en vitaminerijke maaltijden. Wij adviseren drie maaltijden per dag die gebaseerd zijn op voedzame ingrediënten. De invulling hiervan stem je bij voorkeur af op je persoonlijke constitutie of dieet. Houd daarbij rekening met eventuele aanwezigheden van intoleranties en allergieën.”
Kun je vitaminen en mineralen in de vorm van supplementen overslaan wanneer je elke dag zo’n soortgelijk voedzaam ontbijt eet?
“Het is begrijpelijk dat mensen denken dat deze voedingsstoffen vanuit whole foods binnenkrijgen de juiste manier is. Idealiter is dit ook zo, maar tegenwoordig werkt het allemaal net wat anders. De bodem waar deze voedingsmiddelen groeien of door worden gevoed, bezit namelijk niet meer het gehalte vitaminen en mineralen als vroeger. Dit komt door een lange tijd aan het bewerken van de bodem waardoor deze raakt uitgeput. Het kan daarom nuttig zijn nog steeds multivitaminen te nemen naast je vitamine- en mineraalrijke ontbijt. We raden aan om dit altijd te overleggen met je huisarts of diëtist om te achterhalen of je wel of niet extra nodig hebt.”