met-dit-viral-tiktok-ontbijt-zou-je-al-je-dagelijkse-vitaminen-en-mineralen-in-een-keer-binnenkrijgen-306976
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, maart 2022

An orange and an egg a day, keeps the doctor away. Als we TikTok mogen geloven is dit hét ideale ontbijt waarbij je in één klap alle nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt. Mocht je in hetzelfde algoritme zijn beland, dan zal de hype rondom dit zogenaamde superontbijt je vast niet zijn ontgaan. Maar is het daadwerkelijk zo? Of is het eenvoudige ontbijt te mooi om waar te zijn? Vogue sprak een voedingsexpert om al onze vragen over het sinaasappel en ei-ontbijt te beantwoorden.

Het sinaasappel en ei-ontbijt

Dat TikTok om de haverklap onverwachte en uiteenlopende trends op de wereld zet is geen verrassing. En sommige blijken daadwerkelijk nuttige life-hacks die het leven wat makkelijker kunnen maken. Maar hoe zit het met het ontbijt bestaande uit enkel een sinaasappel en een ei? Stefanie Klaver, gezondheidsspecialist en oprichter van Klaever Health, vertelt het ons.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Welke vitamines en mineralen zitten in een sinaasappel en een ei?

“Sinaasappelen staan met name bekend om het gehalte vitamine C. Daarnaast bevat een sinaasappel ook foliumzuur en mineralen zoals kalium, calcium en fosfor, die samen de efficiënte werking van de energiehuishouding en groei en herstel van het lichaam stimuleren. Echter is de echte ster van dit ontbijt het ei. Eieren zijn namelijk rijk aan eiwitten en vitaminen B2 B12, A en D, waarvan het laatste nutriënt in veel westerse landen een tekortkoming is. Ook is ei een goede bron ijzer, zink en selenium – mineralen die het functioneren van het immuunsysteem en de schildklier bevorderen.”

Klopt het dat dit alle vitamines en mineralen zijn die je nodig hebt?

“Deze twee voedingsmiddelen samen bevatten inderdaad een mooie verscheidenheid aan vitamines en mineralen waar je lichaam zeker baat bij heeft. Echter bevat het in deze hoeveelheid een te laag gehalte aan deze vitamines en mineralen, en dat maakt de maaltijd dus niet voedzaam genoeg.”

Is het nuttigen van meerdere sinaasappelen en eieren dan de oplossing?

“Door meer eieren en sinaasappelen te eten krijg je ook meer van dezelfde vitaminen en mineralen binnen. Dit kan zeker voordelen opleveren, maar we raden toch aan om meer te variëren tussen bijvoorbeeld drie verschillende ontbijtjes in de week. Er is namelijk een bepaalde synergie uit allerlei voedingsmiddelen nodig om vitaminen en mineralen optimaal te laten functioneren. Wanneer je telkens dezelfde binnenkrijgt eet je dus wel vitaminerijk, maar niet op de optimaalste manier. Beschouw dit ontbijt dus als basis, waar je meer kostbare voedingsstoffen aan toe kunt voegen om een optimaal voedzaam ontbijt op te baseren.”

Hoe kun je deze basis aanvullen om een voedzaam en goed gevarieerd ontbijt te creëeren? 

“Variatie is dus key. Het basisprincipe luidt dat je altijd een voedzame bron van eiwitten, koolhydraten en vetten in je maaltijd wil verwerken. Omdat een ei van nature een bron van eiwitten is, is dit als ontbijt een goed uitgangspunt. Hieraan wil je voldoende voedzame ingrediënten toevoegen. Een sinaasappel is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van, maar paprika, zwarte bessen, spruitjes en boerenkool zijn voedzame alternatieven die zelfs meer vitamine C bevatten.

Af en toe het ei omwisselen voor een ander, net zo voedzaam voedingsmiddel is dus ook een verstandige keuze. Eiwitrijke voedingsbronnen zoals kip, vette vis, melk, kwark en lever zijn uitstekende vervangers. Op zoek naar een diervriendelijk alternatief? Dan raden we broccoli of shiitake aan. Al deze voedingsmiddelen zitten boordevol essentiële vitamines en mineralen, en bevatten net zoals ei een hoog choline-gehalte, wat de spier- en hersenfuncties ondersteunt.

Het variëren tussen je maaltijden zorgt er dus voor dat je een grotere verscheidenheid van voedingsstoffen binnenkrijgt en mogelijke voedselintoleranties voorkomt. Je kunt de basis van sinaasappel en ei dus zo nu en dan vervangen door andere voedingsmiddelen, en vervolgens aanvullen met vezelrijk voedsel. Vezels krijgen we over het algemeen namelijk te weinig binnen, maar zijn essentieel om voor een goede hormoonhuishouding en microbioom in de darmen. Voeg daarom wat groenten of ander vezelrijk voedsel toe voor een optimaal ontbijt.”

Waarom zou dit een geschikt ontbijt zijn en bijvoorbeeld niet een lunch of snack?

“Dat komt omdat een voedzaam ontbijt de gezonde start van je dag markeert. Het overslaan van een ontbijt rijk aan vitaminen en mineralen kan stress veroorzaken. Wat er later op de dag voor kan zorgen dat je trek krijgt en minder voedzaam gaat eten. Zorg er dus voor dat je voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels nuttigt bij de eerste maaltijd van de dag.

Desalniettemin wil je jezelf de hele dag door voeden met voedzame en vitaminerijke maaltijden. Wij adviseren drie maaltijden per dag die gebaseerd zijn op voedzame ingrediënten. De invulling hiervan stem je bij voorkeur af op je persoonlijke constitutie of dieet. Houd daarbij rekening met eventuele aanwezigheden van intoleranties en allergieën.”

Kun je vitaminen en mineralen in de vorm van supplementen overslaan wanneer je elke dag zo’n soortgelijk voedzaam ontbijt eet?

“Het is begrijpelijk dat mensen denken dat deze voedingsstoffen vanuit whole foods binnenkrijgen de juiste manier is. Idealiter is dit ook zo, maar tegenwoordig werkt het allemaal net wat anders. De bodem waar deze voedingsmiddelen groeien of door worden gevoed, bezit namelijk niet meer het gehalte vitaminen en mineralen als vroeger. Dit komt door een lange tijd aan het bewerken van de bodem waardoor deze raakt uitgeput. Het kan daarom nuttig zijn nog steeds multivitaminen te nemen naast je vitamine- en mineraalrijke ontbijt. We raden aan om dit altijd te overleggen met je huisarts of diëtist om te achterhalen of je wel of niet extra nodig hebt.”