volgens-deskundigen-is-deze-bladgroente-de-beste-bron-van-magnesium-en-dit-zijn-alle-voordelen-317976
©Getty Images

Het belang van magnesium wordt steeds vaker onderstreept. Het essentiële mineraal is onder andere goed voor vermindering van ontstekingen, verbetering van de slaap en zelfs het herstel van DNA. “Magnesium neemt deel aan veel van de fysiologische functies van het lichaam”, bevestigt voedingsdeskundige Itziar Digon. Hoewel je zeker magnesiumsupplementen kunt nemen, is het volgens experts nog beter om het op de ouderwetse manier binnen te krijgen: door een magnesiumrijk dieet vol fruit en groenten. Het voedingsmiddel dat het meeste magnesium bevat? Spinazie.

Alle mineralen en vitaminen in spinazie

Spinazie zit niet alleen boordevol magnesium, maar kan ook op veel manieren worden gekookt zonder dat de voedingswaarde van het mineraal afneemt. Voedingsdeskundige Paula Martin Clares merkt op dat het groene blad goed is voor de “gezondheid van de huid, het haar en de botten, omdat het naast magnesium ook calcium, ijzer, kalium, fosfor, B-vitamines en vitamine A, C, E en K bevat”.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Waarom iedereen geobsedeerd is door magnesium

Net als vitamine D – die de laatste tijd ook veel aandacht krijgt – is magnesium een van de voedingsstoffen waaraan velen een tekort hebben. En dat terwijl magnesium hard nodig is. Magnesium is namelijk betrokken bij honderden functies. “Het houdt de spieren en het immuunsysteem in goede conditie”, legt Digón ons uit, waarbij hij opmerkt dat het ook vermoeidheid kan verminderen.

Isabel Viña Bas, endocrinologie- en voedingsarts bij het supplementenmerk IVB Wellness Lab, legt verder uit: “Magnesium is het op één na meest voorkomende mineraal in elk van onze cellen. De rol van magnesium in het lichaam is onmisbaar, want het is nodig voor meer dan 300 stofwisselingsreacties. Twee van de belangrijkste zijn het correct samentrekken en ontspannen van de spieren (waaronder de bloedvaten en het hart) en de correcte zenuwtransmissie.” Onderzoeken bevestigen echter dat veel mensen een magnesiumtekort hebben, met veelvoorkomende symptomen als spierpijn, slapeloosheid en vermoeidheid.

Magnesium in spinazie

Spinazie is niet voor niets een bewezen superfood. Het bevat weinig calorieën (slechts 7 calorieën per kopje) en is rijk aan antioxidanten die de lever, dikke darm en ogen beschermen. Zoals dokter Olivier Courtin-Clarins opmerkt in zijn boek Beauty In My Recipes bevordert spinazie ook de spijsvertering, dankzij het hoge vezelgehalte.

Magnesium heeft ook darmstimulerende eigenschappen. Daardoor kan spinazie ook helpen bij het detoxen van het lichaam. Met 24 milligram magnesium per kopje rauwe spinazie is het eten van deze groene bladgroente een win-winsituatie om alles soepel te laten verlopen.

Is het beter om spinazie rauw of gekookt te eten?

Bladgroenten zoals spinazie kunnen rauw of gekookt worden gegeten, omdat koken het magnesium niet vernietigt. De hoeveelheid magnesium in spinazie neemt dan zelfs toe; gekookte spinazie bevat 157 milligram magnesium. “Het is waar dat gekookte groenten een bepaalde hoeveelheid wateroplosbare vitamines verliezen, maar het vermogen van het lichaam om mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium te absorberen wordt juist vergroot na het koken. De moleculaire structuur van de groenten verandert namelijk, waardoor ze biologisch beter beschikbaar worden”, legt Digón uit. Voor een goede nachtrust raadt ze dan ook aan om ’s avonds gekookte spinazie te eten om de spijsvertering en opname te bevorderen.

Makkelijke manieren om spinazie in je dieet op te nemen

Met dat in gedachten zijn er verschillende manieren waarop je spinazie aan je dieet kunt toevoegen. Probeer spinazie bijvoorbeeld als de basis van een salade met een willekeurig ingrediënt. Courtin-Clarins adviseert om spinazie te combineren met cherrytomaatjes, olijfolie en witte wijnazijn, om een eenvoudige salade te maken. Voeg voor extra voedingsstoffen een portie proteïne toe, zoals kip, kalkoen of tonijn, en een kleine hoeveelheid gezonde vetten zoals walnoten of avocado.

Je kunt ook spinazie toevoegen aan een smoothie. Voedingsdeskundige Beatriz Larrea raadt aan om het groene blad te mengen met banaan, blauwe bessen, frambozen, hennepzaad en notenmelk. Of voeg een handje spinazie toe aan pastagerechten, soepen, omeletten en roerbakgerechten voor een extra boost aan vitaminen, vezels, antioxidanten en mineralen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.