Hoe het verlangen naar suiker ontstaat
Volgens de expert ontstaat het constante verlangen naar zoetigheid door een te lage eiwitinname. Wanneer je niet genoeg eiwitten in je dagelijkse voeding verwerkt, krijg je al snel trek, of zoals de voedingsdeskundige het noemt: trek in suiker. “Dit is heel eenvoudig te verklaren: bij een eiwittekort mist het lichaam zijn belangrijkste voedingsstof – en dat creëert het hongergevoel. Dit wordt vaak snel gestild met suiker, maar ook hiermee krijgt het lichaam niet wat het eigenlijk nodig heeft: eiwitten.” Dit leidt na korte tijd tot nog meer honger – en zo gaat het maar door. “Als je suiker wil vermijden, moet je je eiwitinname verhogen. Dat maakt het makkelijker.”
Stoppen met fruit?
Ik eet nog steeds fruit in kleine hoeveelheden in mijn yoghurt of na de maaltijd. Tijdens de suikerdetox kiezen sommige mensen er echter voor om fruit te laten staan, omdat fructose een vergelijkbaar effect op het lichaam heeft als toegevoegde suikers. Niemeier zegt: “Fructose uit fruit is prima, zolang je niet meer dan twee porties fruit per dag eet, dus twee keer per dag een handjevol.” Het belangrijkste is dat je het fruit goed kauwt en het niet in vloeibare vorm consumeert. “Er zit namelijk veel te veel suiker in een smoothie, vooral als er fruitsoorten zoals mango en banaan in zitten, die het drankje romig maken.”
Dit betekent dat als je fruit wil eten, je het beter kunt kauwen, maximaal twee porties per dag kunt eten en het bij voorkeur als dessert neemt – ook voor je bloedsuikerspiegel. “Er zijn fruitsoorten die bijzonder goed zijn omdat ze een lager suikergehalte hebben, zoals alle bessen”, zegt Niemeier. Het is echter bewezen dat fructose, die in geconcentreerde vorm voorkomt in voedingsmiddelen of dranken, bijvoorbeeld in sappen of smoothies, kan leiden tot leververvetting. “Suiker uit dranken is als een suikertsunami voor de lever, waardoor deze sneller vet wordt en het voor ons steeds moeilijker wordt om suiker te verteren.”
Makkelijker maken om van suiker af te komen
Maar wat helpt nog meer om het makkelijker te maken om suiker op te geven? Omdat suiker herhaaldelijk dopamine-opstoten veroorzaakt, kan juist sport het equivalente gevoel van suikerconsumptie bieden. “Dankzij dopamine wekt suiker herhaaldelijk het gevoel van ‘goed voelen’ in ons op. Sport doet dit ook, maar met minder bijwerkingen”, zegt Niemeier. Het is belangrijk om een sport te kiezen die je niet onder- of overbelast, maar die je gewoon uitdaagt.
Hoe lang moet je stoppen met suiker?
De eerste positieve effecten van het stoppen met suiker zijn meestal al na twee tot drie dagen merkbaar, legt dr. Heike Niemeier uit. “De negatieve effecten, zoals het gevoel dat je iets mist, doen zich echter al na een paar uur of een dag voor. Maar vanaf dag 2 of 3 begin je je beter te voelen: beter slapen, meer herstel.”
Bij de suikerdetox zijn de goede alternatieven belangrijk om te voorkomen dat je in oude gewoontes valt. Als je weet dat je na elke maaltijd behoefte hebt aan iets zoets, is het belangrijk om alvast iets voor te bereiden, zodat je niet uit gewoonte en op de korte termijn grijpt naar een snoepje vol industriële suiker. Dit zou bijvoorbeeld natuurlijke yoghurt met bessen kunnen zijn – of, zoals ik het nu doe, dadels met een noot. “Een dadel met een walnoot is ook een soort snoep, maar dan een heel waardevolle – waar je echt van kunt genieten”, zegt de expert.
Over dadels gesproken: Opgroeien in een Perzische familie heeft mijn liefde voor zoetigheid zeker versterkt. Dit komt omdat de eetcultuur voortdurend schommelt tussen felgroene, helende kruidenbeloften en in suiker gedrenkte lekkernijen als dessert. Het draait allemaal om balans. En zo zal ik het ook in de toekomst blijven doen: de gezonde en bewuste balans behouden.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.