Suiker is onderdeel van ons dieet – of het nu duidelijk aanwezig is in gebak, ijs of andere zoetigheden of verborgen zit in alledaags voedsel. Maar wanneer eet je te veel suiker? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dat suiker niet meer dan 10 procent van de dagelijkse energie-inname mag uitmaken. Met een caloriebehoefte van ongeveer 2000 calorieën komt dit overeen met ongeveer 50 gram suiker voor een gemiddelde volwassene.
Suiker in ons dieet
50 gram suiker klinkt misschien best veel, maar in feite bevat een halve liter cola of slechts 100 gram gummibeertjes al deze hoeveelheid suiker. Ook komt het ongeveer overeen met een gezoete fruityoghurt of een kleine (!) chocoladereep. Maar velen van ons consumeren dagelijks iets meer dan het maximum: het landelijke gemiddelde ligt rond de 57 gram per persoon per dag.
Het meeste ervan consumeren we niet eens bewust; suiker zit niet alleen in snoep, gebak en limonade, maar ook in veel bewerkte voedingsmiddelen. Het is bovendien niet altijd makkelijk te herkennen op de ingrediëntenlijst.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.