Suiker is onderdeel van ons dieet – of het nu duidelijk aanwezig is in gebak, ijs of andere zoetigheden of verborgen zit in alledaags voedsel. Maar wanneer eet je te veel suiker? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dat suiker niet meer dan 10 procent van de dagelijkse energie-inname mag uitmaken. Met een caloriebehoefte van ongeveer 2000 calorieën komt dit overeen met ongeveer 50 gram suiker voor een gemiddelde volwassene.
Suiker in ons dieet
50 gram suiker klinkt misschien best veel, maar in feite bevat een halve liter cola of slechts 100 gram gummibeertjes al deze hoeveelheid suiker. Ook komt het ongeveer overeen met een gezoete fruityoghurt of een kleine (!) chocoladereep. Maar velen van ons consumeren dagelijks iets meer dan het maximum: het landelijke gemiddelde ligt rond de 57 gram per persoon per dag.
Het meeste ervan consumeren we niet eens bewust; suiker zit niet alleen in snoep, gebak en limonade, maar ook in veel bewerkte voedingsmiddelen. Het is bovendien niet altijd makkelijk te herkennen op de ingrediëntenlijst.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Verborgen suikers
Suiker verschijnt vaak onder veel verschillende namen op ingrediëntenlijsten, waardoor het moeilijk is om het werkelijke suikergehalte van een product te achterhalen. Enkele veelgebruikte termen waaronder suiker in voedingsmiddelen kan voorkomen, zijn:
- Sucrose: de chemische term voor tafelsuiker
- Glucose of glucosestroop: druivensuiker, vaak gevonden in bewerkte voedingsmiddelen
- Fructose: fruitsuiker, vaak te vinden in fruit of maïssiroop
- Maïssiroop (high-fructose corn syrup): sterk bewerkte suikersiroop die in veel frisdranken wordt gebruikt
- Maltose: moutsuiker, vaak te vinden in brood en bier
- Dextrose: een andere vorm van glucose
- Lactose: melksuiker die voorkomt in zuivelproducten
- Invertsuiker: een suiker die ontstaat door de afbraak van sacharose en die in veel snoep zit
- Honing: wordt vaak gezien als ‘natuurlijk’, maar is ook een vorm van suiker
- Agavesiroop, ahornsiroop of rijststroop: alternatieve zoetstoffen die ook suiker bevatten