dit-zijn-5-tekenen-dat-je-te-veel-suiker-eet-volgens-een-voedingsdeskundige-315344
©Getty Images

Suiker is onderdeel van ons dieet – of het nu duidelijk aanwezig is in gebak, ijs of andere zoetigheden of verborgen zit in alledaags voedsel. Maar wanneer eet je te veel suiker? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dat suiker niet meer dan 10 procent van de dagelijkse energie-inname mag uitmaken. Met een caloriebehoefte van ongeveer 2000 calorieën komt dit overeen met ongeveer 50 gram suiker voor een gemiddelde volwassene.

Suiker in ons dieet

50 gram suiker klinkt misschien best veel, maar in feite bevat een halve liter cola of slechts 100 gram gummibeertjes al deze hoeveelheid suiker. Ook komt het ongeveer overeen met een gezoete fruityoghurt of een kleine (!) chocoladereep. Maar velen van ons consumeren dagelijks iets meer dan het maximum: het landelijke gemiddelde ligt rond de 57 gram per persoon per dag.

Het meeste ervan consumeren we niet eens bewust; suiker zit niet alleen in snoep, gebak en limonade, maar ook in veel bewerkte voedingsmiddelen. Het is bovendien niet altijd makkelijk te herkennen op de ingrediëntenlijst.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Verborgen suikers

Suiker verschijnt vaak onder veel verschillende namen op ingrediëntenlijsten, waardoor het moeilijk is om het werkelijke suikergehalte van een product te achterhalen. Enkele veelgebruikte termen waaronder suiker in voedingsmiddelen kan voorkomen, zijn:

  1. Sucrose: de chemische term voor tafelsuiker
  2. Glucose of glucosestroop: druivensuiker, vaak gevonden in bewerkte voedingsmiddelen
  3. Fructose: fruitsuiker, vaak te vinden in fruit of maïssiroop
  4. Maïssiroop (high-fructose corn syrup): sterk bewerkte suikersiroop die in veel frisdranken wordt gebruikt
  5. Maltose: moutsuiker, vaak te vinden in brood en bier
  6. Dextrose: een andere vorm van glucose
  7. Lactose: melksuiker die voorkomt in zuivelproducten
  8. Invertsuiker: een suiker die ontstaat door de afbraak van sacharose en die in veel snoep zit
  9. Honing: wordt vaak gezien als ‘natuurlijk’, maar is ook een vorm van suiker
  10. Agavesiroop, ahornsiroop of rijststroop: alternatieve zoetstoffen die ook suiker bevatten

Kortom, alles wat eindigt op ‘-ose’, evenals siropen en zoetstoffen, zijn duidelijke aanwijzingen voor suiker.

5 tekenen dat je te veel suiker eet

De vraag blijft: wat zijn de tekenen van een uit de hand gelopen suikerconsumptie? We vroegen het dr. Lela Ahlemann. Zij is gespecialiseerd in dermatologie, flebologie, proctologie en voedingsgeneeskunde. Dit zijn volgens haar de signalen die je vertellen dat het tijd is om bewuster om te gaan met je suikerconsumptie.

Gewichtstoename door constante honger

Het is geen geheim dat suiker veel calorieën bevat. Maar er is nog een reden waarom we zo snel aankomen door het eten ervan: “Als je suikerconsumptie te hoog is, heb je constant honger”, zegt Ahlemann. “De reden hiervoor is dat suiker de bloedsuikerspiegel op korte termijn verhoogt, maar geen blijvend verzadigend effect geeft door het gebrek aan vezels. De aanhoudende honger en het daaruit voortvloeiende voortdurende eten leiden uiteindelijk tot gewichtstoename, wat we allemaal kennen als een teken van te veel suiker.”

Puistjes of bevordering van acne

“Als we suiker eten, stijgt niet alleen ons insulineniveau, maar ook het hormoon IGF-1”, zegt Ahlemann. “In combinatie met insuline stimuleert dit IGF-1-hormoon de talgklieren en overmatige keratinisatie (verharding van de huid, red.) in het gebied van de talgklieren, waardoor ze verstopt raken. En daar kunnen dan puistjes en ontstekingen ontstaan.”

Cravings en stemmingswisselingen

“De hoge stijging van de glucosespiegel leidt tot het vrijkomen van insuline. Dit is vaak zo sterk, dat de bloedsuikerspiegel niet wordt verlaagd tot normale niveaus, maar nog drastischer. Hierdoor kan je last krijgen van hypoglykemie, oftewel: een te lage bloedsuikerspiegel. En dat leidt tot trek, en bij sommige mensen zelfs tot stemmingswisselingen en een slecht humeur”, zegt Ahlemann.

Ontstekingen in het lichaam

“Normaal gesproken wordt suiker door het lichaam opgenomen via de dunne darm. Als de hoeveelheid suikers zoals glucose en fructose die je consumeert de capaciteit van onze dunne darm overschrijdt, dan komt deze eenvoudige suiker in de dikke darm terecht”, legt Ahlemann uit. Volgens de voedingsexpert leidt dat tot meer bacteriën die misschien in de dikke darm thuishoren, maar daar niet in de meerderheid horen te zijn: “Selectieve voeding leidt tot een toename van het aantal van deze bacteriën. Het probleem is dat ze endotoxinen met zich meedragen (celwandresten die bij mensen onder meer luchtwegklachten kunnen veroorzaken, red.). Deze endotoxinen kunnen vervolgens de darm verlaten, in de bloedbaan terechtkomen en leiden tot stille ontstekingen, die de veroudering van het lichaam versnellen en het immuunsysteem verzwakken.”

Versnelde huidveroudering

“Het is wetenschappelijk bewezen dat de hoge inname van suikers leidt tot de vorming van zogenaamde AGE’s (Advanced Glycation End Products)”, zegt Ahlemann. De expert vergelijkt het effect hiervan met karamellisatie en legt uit: “In ons collageen zouden de vezels idealiter parallel moeten lopen. Wanneer het weefsel gesuikerd is, ontstaan er crosslinks in het bindweefsel, waardoor het stijf en breekbaar wordt en ons lichaam minder goed in staat is om het te herstellen. Dit betekent dat de kwaliteit van ons collageen steeds slechter wordt.” Het gevolg: versnelde huidveroudering.

Minder suiker eten? Met deze tips van voedingsdeskundigen kom je van jouw suikerverslaving af.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.