Als ik één ingrediënt moest kiezen waar ik niet zonder zou kunnen, zou zout bovenaan mijn lijst staan. Het heeft namelijk het buitengewone vermogen om zelfs het saaiste voedsel te transformeren. Hoe (on)gezond is dat eigenlijk? Zout onder de loep.
Wat je wilt weten over zout
Zout, dat bestaat uit chloor en natrium, is een onlosmakelijk onderdeel van de menselijke geschiedenis. Zo werd het vroeger al gebruikt om voedsel te conserveren. Het zout dat we tegenwoordig dagelijks gebruiken in de keuken verbetert niet alleen de smaak van ons eten, maar is ook een essentiële voedingsstof. Het is nodig voor verschillende vitale lichaamsfuncties, zoals het balanceren van elektrolyten en vloeistoffen, het vervoeren van voedingsstoffen naar cellen, het ondersteunen van zenuwimpulsen en het mogelijk maken van spiersamentrekkingen. Te veel zout eten kan echter slecht voor je zijn. Hoeveel zout is te veel?
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Hoeveel zout zouden we per dag moeten eten?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten we minder dan vijf gram zout per dag binnenkrijgen, wat ongeveer overeenkomt met een theelepel. Velen van ons overschrijden deze grens. Overmatige natriumconsumptie is een wereldwijd probleem. In de Verenigde Staten consumeert 90 procent van de mannen en 77 procent van de vrouwen meer dan de aanbevolen 2,3 gram natrium per dag en wereldwijd is de gemiddelde dagelijkse zoutconsumptie onder volwassenen 10,8 gram, meer dan het dubbele van de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid.
Mogelijke risico’s van teveel zout eten
Te veel zout consumeren leidt tot het vasthouden van vocht in ons lichaam en verhoogt het risico op een hoge bloeddruk, wat je hart en andere organen kan belasten en kan resulteren in hartaandoeningen of zelfs een hartaanval. Een te hoge zoutinname kan ook hart- en vaatziekten en nieraandoeningen veroorzaken. Dit wordt erkend in het Global Plan of Action for the Prevention of Noncommunicable Diseases van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat als doel heeft om de zoutconsumptie tegen 2025 met 30 procent te verminderen. Haalbaar? Ja, maar eerst moeten we zeker weten hoe we voedingsmiddelen met een hoog zoutgehalte kunnen herkennen. We vroegen het Karen Cummings-Palmer, een voedingsdeskundige en gezondheidscoach.