Soorten zout
“Hoewel de algemene richtlijn de nadruk legt op het verminderen van de zoutinname, blijft zout cruciaal voor onze gezondheid. Zout van hoge kwaliteit bevat essentiële mineralen zoals magnesium, kalium en calcium. Interessant genoeg kan de behoefte aan zout soms duiden op een kaliumtekort, waardoor een matige zoutconsumptie gunstig is. Goed zout, zoals Himalayazout, heeft ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen en bevat tot 84 sporenmineralen die belangrijke lichaamsfuncties ondersteunen. Keltisch zeezout, bekend om zijn grijze uiterlijk, is bijzonder rijk aan magnesium, terwijl roze Himalayazout wordt geprezen om zijn ijzergehalte. Keukenzout daarentegen bevat deze gezondheidsbevorderende mineralen niet en bestaat voornamelijk uit chloride en natrium”, legt Cummings-Palmer uit.
Letten op je zoutinname?
Welke voedingsmiddelen moet je vermijden als je wil letten op je zoutinname? “Veel voedingsmiddelen worden geconserveerd met zout”, vertelt Cummings-Palmer. “Waaronder bepaalde vissoorten zoals kabeljauw, sardines en ansjovis uit blik. Daarnaast bevatten worst, spek, ham en oude kazen vaak veel sodium. Voorgekookte, voorverpakte en diepvriesgerechten zoals pizza of lasagne kunnen ook bronnen van overtollig natrium zijn. Dit geldt ook voor kant-en-klare verpakte vlees- en visgerechten. Controleer ook kant-en-klare sauzen en ingeblikte groenten, die aanzienlijke hoeveelheden natrium kunnen bevatten.”
“Verrassend genoeg kunnen sommige voedingsmiddelen die als ‘gezond’ worden gezien ook veel natrium bevatten, zoals gezouten en geroosterde noten en sojasaus, die in een eetlepel al één gram zout kan bevatten. Olijven uit blik, gedroogde tomaten en kappertjes zijn weliswaar voedzaam, maar kunnen ook erg zout zijn. Laat je ook niet misleiden door een eenvoudige, kant-en-klare groentesoep – hoewel handig, kan deze natriumrijk zijn”, geeft Cummings-Palmer mee. Dus, om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je zo goed mogelijk door de supermarktgangen navigeren door simpelweg de ingrediëntenetiketten te lezen.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.