Bang dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt? Daar was ik nooit bang voor. Sterker nog, ik vermeed het zelfs. Ik dacht dat ik te breed en gespierd zou worden als ik te veel eiwitten at en sportte, net zoals die gespierde mannen die met gewichten rondslingeren in de sportschool. Het hielp ook niet dat ik opgroeide in de jaren 2000, toen ontbijtgranen en mueslirepen als ‘gezond voedsel’ werden beschouwd. Honger halverwege de ochtend? Neem gewoon wat Kellogg’s!
Eiwitten in je voeding
Geen wonder dat ik een slechte relatie met eten had. Ik at niet veel meer als ontbijt dan een kom fruit. Ik had voortdurend trek, voelde me uitgeput en had last van mentale inzinkingen. En, voor de goede orde, mijn spieren waren zo goed als onzichtbaar.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Natuurlijk ben ik niet de enige – veel mensen eten niet genoeg eiwitten. Sterker nog, veel mensen nemen het niet eens op in de eerste maaltijd van de dag. “In Spanje eten we bijvoorbeeld pan con tomate – brood met tomaat – bij het ontbijt en voegen we er geen proteïne aan toe”, merkt voedingsdeskundige Mariana Sánchez Díaz op.
Tegenwoordig zijn we ons echter bewust van het feit dat het binnenkrijgen van voldoende eiwitten noodzakelijk is. Het is vooral ook belangrijk om het ’s ochtends binnen te krijgen: onderzoeken tonen aan dat het eten van minstens 30 gram eiwit bij het ontbijt vermoeidheid en trek tussen de maaltijden door kan voorkomen. “Eieren, Griekse yoghurt of rijke eiwitbronnen zoals zalm, makreel en tonijn helpen de eetlust onder controle te houden gedurende de dag, terwijl ze een snellere stofwisseling ondersteunen, ontstekingen verminderen en de cognitieve functie verbeteren”, legt voedingsdeskundige en bioloog Anastasiia Kaliga van de holistische wellness-app Luvly uit.