Tofu is traditioneel Aziatisch, en vooral populair in Japan. Daar is het een van de hoofdingrediënten van het dagelijkse voedingspatroon. Het wordt op elk moment van de dag gegeten (maar vooral tijdens het ontbijt). De gezondheidsvoordelen van tofu zijn een hoog eiwitgehalte, de aanwezigheid van essentiële aminozuren, omega 3 en ijzer. Maar wat maakt tofu nou echt speciaal? En hoeveel tofu kun je per dag eten? Lees hier alles over het sojaproduct.
Wat is tofu en wat zijn de voordelen ervan?
Tofu is een sojaproduct dat wordt verkregen door eiwitten uit sojamelk te laten stremmen, via een proces dat lijkt op de productie van dierlijk stremsel. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten en is een van de belangrijkste bronnen van plantaardig eiwit voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De voedingseigenschappen van tofu
- Hoogwaardige proteïne: een portie tofu van 100 gram bevat ongeveer 8 tot 10 gram eiwit, waardoor het een ideaal alternatief is voor vlees. Tofu-eiwitten zijn compleet, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft voor groei, weefselherstel en de productie van enzymen en hormonen.
- Gezonde vetten: tofu is een goede bron van onverzadigde vetten, die bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Het bevat ook omega 3-vetzuren die ontstekingsremmend werken en de gezondheid van de hersenen ondersteunen.
- Mineralen en vitaminen: tofu is rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium en kalium, evenals aan B-vitaminen. Het calcium in tofu is vooral belangrijk voor de gezondheid van de botten en wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam, waardoor het ideaal is voor mensen die geen zuivelproducten consumeren.
- Laag caloriegehalte: met ongeveer 70 tot 100 calorieën per 100 gram is tofu een relatief caloriearm voedingsmiddel.
Japanners eten het als ontbijt
Japan staat erom bekend dat de bevolking een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld heeft. Een van de belangrijkste aspecten van het Japanse voedingspatroon dat kan bijdragen aan deze lange levensduur, is de integratie van voedingsrijk plantaardig voedsel, zoals tofu. Dit is in feite een van de Japanse voedingsmiddelen die door voedingsdeskundigen wordt aanbevolen. Japanners consumeren tofu dagelijks in vele variaties: van hartige gerechten zoals misosoep en yudofu (tofu in bouillon) tot zoetigheden als kinako tofu (tofu met geroosterd sojameel en suiker). Bovendien ontbreekt het nooit in de traditionele Japanse ontbijtgerechten.
Het Japanse voedingspatroon staat bekend om zijn evenwichtigheid, en is rijk aan fruit, groenten, vis en volkoren granen. Tofu, met zijn plantaardige eiwitten en gezonde vetten, biedt een geweldig alternatief voor vlees. Bovendien hebben de fyto-oestrogenen in soja (zoals isoflavonen) beschermende effecten op de gezondheid, zoals het verbeteren van de cardiovasculaire functie.