Bij trends denk je misschien al snel aan mode en interieur, maar ze reiken natuurlijk veel verder dan dat. Ook de inhoud van keukenkastjes is eraan onderhevig. Zo raakten we massaal verslingerd aan matcha en ontdekten we de voordelen van appelciderazijn. Tegenwoordig lijkt men ook in de ban van ube; een paarse groente die je misschien kent van – nog zo’n foodtrend – bubble tea.
De ube, een verrassende foodtrend
Een ube – ook wel yamswortel genoemd – is om te beginnen een eeuwenoude plant. Duizenden jaren geleden werd deze voor het eerst verbouwd in Azië. Het valt in de categorie eetbare wortelknol en bevat onder andere kalium, vitamine C, bètacaroteen en antioxidanten. Veel mensen verwarren deze yamswortel met een zoete aardappel. Hoewel ze er vergelijkbaar uitzien – al is een ube paars en iets groter – behoren ze tot verschillende plantenfamilies.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De ube is veel meer dan alleen zijn kleur, maar het is wel een belangrijke factor in de populariteit van deze groente. Komt de ube namelijk net uit de grond heeft het nog weinig aantrekkingskracht, maar is die eenmaal verwerkt in een smoothie, ijs of pannenkoek, geeft het een prachtige paarse kleur. Dat komt door het anthocyaan; een kleurstof die je ook terugvindt in bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen.