In een wereld die geobsedeerd is door proteïne, moet je een toegewijde vezelliefhebber zijn. Dat is wat gezondheidsdeskundigen nu adviseren, omdat statistieken onthullen dat 95 procent van de mensen een tekort heeft aan dit essentiële voedingsmiddel. “Vezelrijke voedingsmiddelen komen het dichtst in de buurt van superfood”, zegt dr. Emily Leeming, Deze microbiome wetenschapper en diëtist, wiens nieuwe boek Genius Gut binnenkort uitkomt.
Waarom zijn vezels belangrijk voor je gezondheid?
“Vezels worden in verband gebracht met een verlaagd risico op veel ziekten. Hartaandoeningen bijvoorbeeld, diabetes type II en darmkanker. Vezelrijke voedingsmiddelen vertragen de energieafgifte in de bloedsomloop, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je dus langer een vol en energiek gevoel hebt”, legt ze uit. Bovendien helpen vezels ook om ophopingen in je darmen op te ruimen, wat bijdraagt aan een goede gezondheid.
Als je darmen gezond zijn, is de kans groter dat de rest van je lichaamssystemen dat ook is. “Je kunt zelf geen vezels verteren, maar je darmmicroben wel”, legt dr. Leeming uit. “Vezels voeden je darmbacteriën, zodat ze in staat zijn om speciale gezonde moleculen aan te maken. Die worden kortketenige vetzuren genoemd. Die bestrijden ontstekingen, verzorgen de cellen in je darmen en houden je bloed-hersenbarrière sterk. Dat beschermt je hersenen dus tegen schadelijke moleculen.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Vezelrijke voedingsmiddelen opnemen in je dieet
“Je hoeft niet bij elke maaltijd salades te eten om aan de aanbevolen 30 gram per dag te komen. In plaats daarvan moet je vezelrijke voedingsmiddelen in je dagelijkse maaltijden opnemen”, zegt dr. Leeming. Eerste stap: je bewust worden waarom het belangrijk is. De tweede? Ken je vezels. “De meesten van ons associëren vezels met fruit en groenten, maar eigenlijk bevatten hele granen, bonen, noten en zaden veel meer vezels dan de meeste fruit en groenten. Sla bevat bijvoorbeeld 1,8 gram vezels per 100 gram, terwijl kikkererwten ongeveer vier tot vijf keer die hoeveelheid bevatten.”
Het ontbijt is belangrijk, zegt dr. Leeming, want als je een hele maaltijd uit je dag weglaat, wordt het moeilijk om dat gouden quotum van 30 gram te halen. “Onderzoeken tonen aan dat mensen die het ontbijt overslaan minder vezels en andere voedingsstoffen binnenkrijgen dan mensen die wel ontbijten.”