Als de aanwezigheid van antioxidanten nog niet genoeg zijn om in de lente van asperges je bondgenoot te maken, dan zijn de voedingswaarden dat wel. Een portie asperges van 100 gram bevat namelijk slechts 20 calorieën, en bestaat voor 50 procent uit eiwitten, 42 procent uit koolhydraten en slechts voor 8 procent uit vetten. Ook zitten asperges boordevol vitamines. Hierdoor zou je kunnen stellen dat ze een van de gezondste groenten van de lente zijn als je ze in het seizoen eet.
Dankzij hun vermogen om de diurese (lees: urine-afscheiding) te stimuleren en de hoeveelheid vezels die ze leveren, zijn asperges zeer voordelig voor je darmen. De aanwezigheid van vezels helpt daarnaast om je suiker- en cholesterolgehalte onder controle te houden. Ook is er een positief effect op het gebied van preventie: omdat asperges een uitstekende bron van antioxidanten zijn, bestrijden ze infecties.
We zetten hieronder puntsgewijs op een rij welke voedingsstoffen en vitamines in asperges zitten, en wat de voordelen daarvan zijn.
Deze voedingsstoffen en vitamines zitten in asperges:
- Vitamine E en vitamine C helpen tegen stress
- Thiamine en Vitamine B geven energie, zijn gunstig voor je concentratie en helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel
- Vitamine K kan helpen bij de bloedstolling en draagt bij aan de gezondheid van je botten
- Foliumzuur is essentieel voor zwangere vrouwen, omdat het bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van de foetus
- Bètacaroteen en carotenoïden bevorderen de opname van vitamine A en helpen tekenen van huidveroudering te voorkomen
- Glutathion is een krachtige antioxidant die vrije radicalen tegengaat
- Magnesium en kalium kunnen helpen bij het beheersen van angst en het reguleren van je bloeddruk
- Asperges zijn een goede bron van vezels – goed voor de spijsvertering en je darmbacteriën