Dadels zijn zoete vruchten die onder meer in Italië nooit ontbreken tijdens de kerstdis. Maar met de vele voordelen zouden we ze op elk moment van het jaar moeten eten (echter niet te veel, want ze zijn nogal calorierijk). In Arabische landen worden ze geserveerd, samen met thee of koffie, als onderdeel van de welkomstceremonie. In Italië zie je ze dus vooral met Kerstmis, in bakjes met een vorkje of in cadeaumanden, aangevuld met noten of amandelspijs. Kortom, dadels zijn heerlijke exotische vruchten die ook in het westen worden gewaardeerd. En ze zijn zelfs herontdekt als superfood door A-listers.
A-listers zweren bij het eten van dadels
Zoals Hailey Bieber die ze bovenaan de ingrediëntenlijst van haar beroemde glazed skin smoothie zette, Chris Hemsworth die ze na een training eet, Ariana Grande die ze verwerkt in haar favoriete veganistische salade en Bella Hadid die ze gebruikt als zoetstof in haar viral kinsicle smoothie met biologische sinaasappelsap. Dadels, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines zoals vitamine A, K en B-vitamines, zijn echte gezondheids- en schoonheidsbommen. Maar waar komen ze vandaan?
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat zijn dadels?
Dadels zijn de vruchten van de Phoenix Dactylifera, de dadelpalm (die behoort tot de palmenfamilie). Deze oeroude boom groeit in warme klimaten en wordt voornamelijk geteeld in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, de Perzische Golf, Zuid-Amerika, de Canarische Eilanden en Californië. De dadels die we in de supermarkt vinden, zijn gedroogd in de zon om de suikerconcentratie te verhogen. Maar de vruchten zijn vers ook heerlijk (het enige verschil is dat ze dan een gladde schil hebben en geel/oranje van kleur zijn). Aan verpakte dadels wordt vaak suikerglazuur of glucosestroop toegevoegd. Probeer ze daarom los te kopen of, als ze verpakt zijn, zonder toevoegingen.
Wat zijn de voordelen?
- Ze zijn rijk aan suikers en leveren onmiddellijke energie zonder glycemische (de snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen in het bloed, red.) pieken te veroorzaken. En ze zijn nuttig bij vermoeidheid, bijvoorbeeld na een training.
- Dankzij mineralen zoals magnesium, kalium, mangaan, calcium, koper en ijzer zijn het natuurlijke remineralizers.
- Dankzij de vezels reguleren ze de darmen, bevorderen ze de spijsvertering en geven ze een verzadigingsgevoel.
- Het kalium in dadels helpt de bloeddruk te reguleren en is gunstig voor de gezondheid van het hart.
- Het magnesiumgehalte (100 gram dadels levert ongeveer 45-60 milligram) maakt ze nuttig voor het ontspannen van de spieren en het bevorderen van een goede slaap.
- Het ijzer in dadels is belangrijk voor mensen die aan bloedarmoede lijden.
- Ze bevatten antioxidanten zoals bètacaroteen en luteïne die ook oxidatieve stress in de huid bestrijden, met een anti-verouderingseffect.
- Dankzij het gehalte aan tryptofaan, een voorloper van melatonine, bevorderen ze het inslapen.
- De B-vitamines die in dadels aanwezig zijn, ondersteunen de goede werking van het zenuwstelsel.
- Dankzij de aanwezigheid van carotenoïden bevorderen ze de gezondheid van de ogen.
Let wel op:
- Omdat ze erg rijk zijn aan calorieën (ongeveer 250-300 calorieën per 100 gram), worden gedroogde dadels niet aanbevolen voor mensen die een caloriearm dieet volgen.
- Dadels bevatten veel suiker, dus mensen die aan diabetes lijden, moeten ze in kleine hoeveelheden consumeren.