Bij veel mensen staat gezond(er) eten in het nieuwe jaar bovenaan de lijst van goede voornemens. Wie voor een gezondere levensstijl gaat moet zeker lijnzaad op die lijst zetten. Het product is toegankelijk (kan in veel gerechten gebruikt worden), niet al te prijzig, goed voor je lichaam en het beste van alles is dat het niet eens gekookt hoeft te worden. Lijnzaad is door verschillende voedingsdeskundigen gebombardeerd tot superfood. “Deze kleine zaadjes zijn de helden van de plantenwereld. Echte krachtpatsers op het gebied van voeding”, vertelt voedingsdeskundige Jennifer Scheinman van Timeline Nutrition aan Vogue US.
De voordelen van elke dag lijnzaad
Meerdere onderzoeken toonden aan dat het eten van lijnzaad een aantal voordelen heeft. Denk aan een verbeterde spijsvertering, een gezonder hart en een lager risico op bepaalde vormen van kanker, obesitas en diabetes. Het eten van lijnzaad zou zelfs de symptomen van de menopauze kunnen verlichten. Deze brengen – naast de vele andere ongemakken – vaak GI-problemen (darmproblemen, red.) met zich mee. Maar dat is niet alles, er zijn nog veel meer voordelen van lijnzaad.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat is lijnzaad precies, hoe moet je ’t gebruiken en hoe heeft het een positief effect op je gezondheid? Lijnzaad is het zaad van de plant vlas. De zaadjes zijn heel klein – vergelijkbaar met sesamzaad – en kunnen goudkleurig of bruin zijn. Leuk weetje: mensen verbouwen de vlasplant al duizenden jaren voor zijn zaden, olie en vezels. Je favoriete linnen shirts zijn waarschijnlijk gemaakt van de vezelige stengels.