Cosy evenings – zeker nu in de winter – vragen om één ding: thee met chocola. Op de bank onder een warme deken. Ook Anna Wintour is fan, zoals te zien in de documentaire Inside Dior. Veel mensen zien het eten van chocola als hun guilty pleasure. Maar is dat wel terecht? Ter geruststelling: af en toe chocola eten kan écht geen kwaad.
Sterker nog, de zoete lekkernij bevat tal van positieve eigenschappen, zo bevestigt ook de wetenschap. Let wel, zolang je kiest voor suikerarme producten van hoge kwaliteit. We hebben het dus niet over een Mars of Twix, maar een variant met pure chocola en een cacaopercentage van minimaal 70 procent.
Welke chocola moet je kiezen?
Wat zijn die voordelen dan precies? Chocola wordt gemaakt van cacao en bevat serotonine – een stof die kan zorgen voor een gelukzalig gevoel. Ook is pure chocola rijk aan antioxidanten waardoor het belangrijke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Sandra Lordén Álvarez, sportvoedingsdeskundige, over pure chocola als superfood: “Chocola wordt verkregen uit cacaopoeder, een grondstof met heilzame eigenschappen. Kies zoals gezegd wel voor pure chocola met een cacaopercentage van minimaal 70 procent. Doe je dat niet dan is de kans groot dat er tijdens de verwerking andere, minder gezonde ingrediënten zijn toegevoegd. Zoals cacaoboter, geraffineerde suikers en fructose. Niet alle chocola is dus dezelfde.”