Als je van de Japanse keuken houdt, weet je vast wat het ‘bergje groene pasta’ is dat bij sushi- en sashimi-gerechten wordt geserveerd. En waarschijnlijk heb je, net als ik, op de harde manier geleerd dat je daarvan maar een klein beetje moet nemen, anders staat je mond in brand. Dit is wasabi: een soort pittige radijs, die in Japan in het wild groeit en ongelooflijk veel voordelen heeft. Maar pas op, in het Westen eten we vaak een slechte, groene imitatie.
Wasabi als onmisbaar ingrediënt
Wasabi is een onmisbaar ingrediënt van Japanse gerechten zoals soba of udon, maar ook Japanse snacks zoals pinda’s of geroosterde erwten. Het geeft namelijk een intense en scherpe smaak, zelfs aan de saaiste gerechten. Maar wist je dat deze pittige pasta ook een gezond voedingsmiddel is, en dat er mensen zijn die het innemen in capsules, als supplement? Laten we eens kijken waarom, en wat het precies is.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat is wasabi?
Wasabi (of Japanse mierikswortel) is een soort pittige radijs – wasabia japonica, plant van de Brassicaceae familie – die in het wild groeit in Japan, op de oevers van rivieren in bergdalen. De plant wordt voornamelijk gekweekt in de provincie Shizuoka, maar buiten Japan ook in Rusland, China, Korea en Nieuw-Zeeland. Daarnaast zijn er kwekerijen in Europa – met name in IJsland, Hongarije, Nederland en Groot-Brittannië – maar ook in het westen van Canada en in sommige andere Amerikaanse staten, zoals Oregon, North Carolina en Tennessee. Authentieke wasabi-pasta wordt verkregen door het deel van de stengel dat onder de grond groeit fijn te raspen. Voor het kweken van de wasabi-plant zijn zeer specifieke grond, watertypen en klimaatomstandigheden nodig, wat de teelt moeilijk maakt en de prijs van het product verhoogt