zijn-zoete-aardappelen-gezonder-dan-gewone-aardappelen-327109
©Getty Images

Van alle essentiële koolhydraten zijn aardappelen misschien wel de meest geliefde. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens veelzijdig: je kunt ze bakken, frituren, koken, pureren, roosteren en op smaak brengen met van alles, van boter en kruiden tot kaas. Ook zijn ze divers; er zijn letterlijk duizenden soorten. Bovendien zijn aardappelen voedzaam. Ze zitten vol vezels, vitaminen, mineralen en immuunversterkende eigenschappen. Maar als het gaat om welke aardappel de meeste gezondheidsvoordelen heeft, springt er toch één soort uit. De winnaar? Zoete aardappelen – en dit is waarom.

De voordelen van de zoete aardappel

De zoete aardappel is een typisch herfst- en winterproduct. Dankzij hun talrijke gezondheidsvoordelen zijn ze echter het hele jaar door de moeite waard om te eten. Hoewel ze qua grootte, vorm en bereidingswijze op gewone aardappelen lijken, hebben zoete aardappelen net iets meer gezondheidsvoordelen en voedingseigenschappen.

Zoete aardappelen worden vooral geteeld in China en Japan. Technisch gezien zijn het ook geen ‘aardappelen’ of knollen, maar eerder knolgewassen. Je denkt waarschijnlijk dat ze standaard oranje zijn, maar ze kunnen ook geel, paars of wit zijn, afhankelijk van de soort.

Zoete aardappelen versus gewone aardappelen

Hoewel alle soorten aardappelen voedzaam zijn – je kunt geen verkeerde keuze maken – hebben zoete aardappelen om een paar redenen een licht voordeel. Het is vooral hun overvloed aan kankerbestrijdende bètacaroteen en vitamine A wat ze zo voedzaam maakt. Ook hebben ze een lagere glycemische index (GI) dan gewone aardappelen, wat betekent dat ze suikers langzamer afgeven aan de bloedsomloop, waardoor het lichaam glycemische pieken en crashes vermijdt. Gewone aardappelen hebben daarentegen een hogere GI, wat kan leiden tot een snelle stijging van de insulinespiegel.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Bovendien geven veel mensen de voorkeur aan de zoete smaak van zoete aardappelen. En laten we niet vergeten dat ze ook esthetisch aantrekkelijker zijn vanwege hun kleur (meestal oranje, maar soms dus ook paars of romig wit). Gewone aardappelen hebben een neutralere smaak en zijn meestal wit of geel, hoewel sommige niet-zoete aardappelrassen ook blauw of paars kunnen zijn.

De voedingswaarde van zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van complexe koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. In tegenstelling tot gewone aardappelen, die rijker zijn aan eenvoudig zetmeel, bevatten zoete aardappelen een type koolhydraat dat langzamer wordt verteerd, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. De opmerkelijke voedingseigenschappen van zoete aardappelen zijn onder andere:

  • Koolhydraten: ze zijn rijk aan complexe koolhydraten, die duurzame energie leveren. 100 gram rauwe zoete aardappel bevat ongeveer 20 gram koolhydraten.
  • Vezels: zoete aardappel is een goede bron van voedingsvezels, die de spijsvertering helpen verbeteren en constipatie helpen voorkomen. 100 gram zoete aardappel bevat ongeveer 3 gram vezels.
  • Vitamine A: zoete aardappelen zijn bijzonder rijk aan vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een antioxidant die de huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem helpt beschermen. 100 gram zoete aardappel kan tot 100 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine A leveren.
  • Andere vitaminen en mineralen: naast vitamine A zijn zoete aardappelen een goede bron van vitamine C en B6, evenals mangaan, kalium en ijzer.

De gezondheidsvoordelen van zoete aardappelen

Zoete aardappelen bieden verschillende gezondheidsvoordelen dankzij hun voedingssamenstelling. Een middelgrote zoete aardappel bevat ongeveer 100 calorieën en ongeveer 4 gram vezels, waardoor ze je lange tijd een vol gevoel geven. Andere gezondheidsvoordelen van zoete aardappelen zijn:

  • Gezondheid van de ogen: dankzij hun bètacaroteengehalte zijn zoete aardappelen een krachtig middel voor een gezond gezichtsvermogen. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A, wat essentieel is voor een goede werking van het netvlies en het voorkomen van oogziekten zoals maculadegeneratie.
  • Immuunsysteem: de overvloed aan vitamine C en bètacaroteen in zoete aardappelen speelt een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem en helpt het lichaam zich beter te verdedigen tegen infecties en ziekten.
  • Cardiovasculaire gezondheid: zoete aardappelen zijn een goede bron van kalium, een mineraal dat de bloeddruk helpt reguleren en het risico op hartaandoeningen helpt verminderen. Daarnaast helpen de vezels het cholesterolgehalte in het bloed laag te houden.

Wanneer moet je geen zoete aardappelen eten?

Het is belangrijk om op te merken dat elk gezond voedingsmiddel minder gezond kan worden als het wordt gegeten met veel vettige producten zoals boter, kaas of spek – en het is verleidelijk om die toe te voegen aan elke soort aardappel, dus ook aan de zoete aardappel. Maar als ze op een gezonde wijze worden bereid en worden gegeten als onderdeel van een voedzaam voedingspatroon, hoef je zowel zoete als gewone aardappelen zeker niet over te slaan – tenzij het volgende een probleem is:

  • Het eten van zoete aardappelen kan problematische gevolgen hebben voor mensen die lijden aan maag- en darmstoornissen, vanwege de grote aanwezigheid van vezels.
  • Zoete aardappelen kunnen de werking van vochtafdrijvende medicijnen verstoren.
  • Zoete aardappelen kunnen problemen veroorzaken bij mensen die aanleg hebben voor de ontwikkeling van nierstenen, dankzij het hoge gehalte aan oxaalzuur.

Een recept voor gezonde zoete aardappelfriet

Dat gezegd hebbende, de beste manier om zoete aardappelen te koken is gewoon de manier die jij het lekkerst vindt. Er zijn aanwijzingen dat als je zoete aardappelen kookt, ze hun antioxidanten beter behouden dan als je ze roostert, stoomt of bakt. Het zorgt er ook voor dat hun voedingsstoffen beter worden opgenomen. Je kunt ook de schil laten zitten en deze eten; hij bevat tien keer zoveel antioxidanten als het vruchtvlees.

De zoete aardappel is echter zeer geliefd in de vorm van zoete aardappelfriet. Volgens onderzoeken kan het frituren van zoete aardappelen leiden tot de vorming van acrylamide, dat kankerverwekkend kan zijn. Probeer dus als alternatief voor gewone friet deze gebakken zoete aardappelfrietjes te maken – uiteraard mét een knapperige textuur. Zo maak je ze.

Ingrediënten:

  • zoete aardappel
  • extra vierge olijfolie
  • zout
  • mayonaise
  • paprikapoeder
  • zwarte peper
  • knoflookpoeder
  • rozemarijn
  • paneermeel

Bereidingswijze:

  • Snijd de aardappelen in reepjes, laat de schil zitten, en doe ze in een kom.
  • Kruid ze met alle ingrediënten en meng goed.
  • Spreid ze uit op een bakplaat en bak ze 30 minuten op 200 graden in een geventileerde oven. Draai ze na 15 minuten om.
  • Haal ze uit de oven en breng ze op smaak met zout terwijl ze nog warm zijn. Eet smakelijk.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US