In wat ooit een aftandse garage was, prijkt nu een droomkeuken. Vogue Living nam een paar jaar geleden een kijkje in het huis van Frans Pahlplatz en Liesbeth Kamerling – dat overigens net verkocht zou zijn. De ontwerper en zijn vrouw spraken toen openhartig over de liefde, het toeval en de weg naar een duurzame samenleving. “We moeten terug naar het tafeltje van oma dat honderd keer geschilderd wordt.”
‘Elke dag begint en eindigt in de keuken’
Twee jongetjes in zwembroek stuiven naar binnen met een gele supboard onder de arm. Druipend en op blote voeten buitelen ze over de bank. Wat lijkt op een tafereel in een zonnig Zuid-Frans buitenhuis, speelt zich af in hartje Amsterdam. In de schaduw van het Vondelpark doet stadsrivier de Schinkel op deze warme dag dienst als zwemparadijs. “Een ontdekking tijdens de lockdown”, vertelt actrice en schrijver Liesbeth Kamerling.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
“Vroeger doken we alleen met oud en nieuw het water in, nu zwemmen de jongens er bijna elke dag.” Met ontwerper Frans Pahlplatz en hun drie zonen, Valentijn, Jack en Levi, woont ze in een verbouwde garage die eerder dienstdeed als werkplaats en showroom voor Frans’ keukenmerk Eginstill. Een industriële, sfeervolle ruimte met lange lichtstraat, fluwelen joekelsofa’s, een houten tafel en, het kan ook bijna niet anders, een schitterende keuken. Het statige zwarte kookeiland eigent zich hier ongegeneerd de hoofdrol toe. “Elke dag begint en eindigt hier in de keuken”, zegt Frans. “Tachtig procent van onze tijd bewegen we om dit object heen.”
De fronten van de kasten zijn onlangs vervangen, want Frans experimenteert graag thuis met nieuwe ideeën. Het witmarmeren aanrechtblad is bezaaid met spullen die horen bij een jong gezin: een pot honing, crackers, een basilicumplant, een gebruikte kaasschaaf; aan de wasemkap bungelen uien en bananen. Samen eten is voor het gezin een bijzonder moment van de dag. “Ik denk dat de jongens later veel herinneringen zullen hebben aan de gesprekken hier aan tafel”, zegt Liesbeth. “Voor mij is het een belangrijk ritueel.” Maar qua maaltijd lang niet altijd eenvoudig: “Onze smaken lopen nogal uiteen. Iedereen heeft een andere voorkeur: de één wil alleen maar tomaten, de ander gruwelt van tomaat. Ook Frans en ik hebben tegengestelde smaken: ik zou makkelijk vegan kunnen zijn en Frans zou prima kunnen leven op een ketodieet.”
Onbekende bekende Nederlander
Tegengestelde smaken, maar wel inmiddels negentien jaar samen, met drie kinderen en twee honden. Hoe hebben ze elkaar ontmoet? Liesbeth: “Ik werkte drie middagen in het Franse skioord Val Thorens, achter de bar in een Nederlandse tent. Een marketingtruc eigenlijk, want ik was door Goede Tijden Slechte Tijden een bekend gezicht.” Frans: “Op een middag liep ik die après-skibar in. Daar stond ze en ik dacht meteen: wat ziet die er leuk uit!” Liesbeth: “Hij wist niet wie ik was.” Frans: “Ik was lang niet in Nederland geweest en Goede Tijden kende ik al helemaal niet.”