Goede voornemens: we schreeuwen ieder jaar dat ze outdated zijn, maar toch zijn we allemaal weer bezig met het delen van onze ins en outs-lijstjes. Je hebt ze vast wel voorbij zien komen op social media, maar laten we eerlijk zijn: we gaan die waslijsten toch nooit helemaal lezen. Vogue-redacteuren pakken het daarom iets concreter aan, met specifieke doelstellingen die minder overweldigend zijn.
Ins en outs voor 2025
Het is zeker geen nieuwe traditie meer: mensen die hun voornemens op social media delen. Wat wel nieuw is, is dat de lijstjes erg specifiek zijn. Op die manier lijken de delers ervan authenticiteit te willen uitstralen. Een lijst met goede voornemens – die op het eerste gezicht heel moeiteloos overkomt – is namelijk een sterk gecureerde lijst vol met niche hobbies en bepaalde voorkeuren, verborgen onder simpele steekwoorden in de herkenbare San Francisco-lettertype van de notities-app.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Bovendien zijn de outs vaak discutabel, aangezien de focus meer ligt op het afkraken van oude (micro)trends dan het achterlaten van slechte gewoontes. Het benadrukt hoe snel we binnen een jaar (of zelfs korter) weer naar de volgende trend springen, alleen maar om de vorige belachelijk te maken. Dit beperkt zich niet alleen tot mode en esthetiek, maar ook voeding en schoonheidsstandaarden worden hierdoor beïnvloed.
Maar waarom zijn we eigenlijk zo geobsedeerd door het verafschuwen van ’trends’ die zijn afgelopen? Dit is daarom onze enige out: het overdreven veroordelen van trends. Want wie weet, misschien zien we ze in 2025 – of later – weer terug. Zo gaat dat nu eenmaal met trends.
View this post on Instagram
De goede voornemens van Vogue-redacteuren
Zonder anderen onnodig af te kraken met outs, hebben wij alleen de persoonlijke goede voornemens – oftewel de ins – van Vogue-redacteuren op een rijtje gezet, die je wellicht inspireren voor 2025. Misschien wil je ook wel danslessen gaan volgen, of juist je Duolingo-streak proberen te behouden. Of misschien denk je: ik doe helemaal niets. Ook goed.
Auteurs van kleur lezen
“Ik realiseerde me dit jaar dat de meeste boeken die ik las – filosofie en non-fictie – waren geschreven vanuit mannelijke of westerse perspectieven. Dat besef kwam eigenlijk pas na het lezen van All About Love van Bell Hooks, wat me inspireerde om mijn leeslijst voor 2025 flink aan te vullen met vrouwelijke auteurs van kleur. De impact van een Joan Didion of Susan Sontag is natuurlijk enorm, maar nu kijk ik er ook naar uit om de scherpe observaties van Eileen Chang en Audre Lorde te lezen. Misschien is het dan als boekenwurm in the making ook wel tijd geworden voor een e-reader.” – Sueda Babayigit, online redactiestagiaire