Italiaanse nonna’s zijn de nieuwe super-influencers op het gebied van interieur. Handgeschilderde kommen uit Puglia, een geborduurd tafelkleed uit Veneto, koffiekopjes uit Sicilië of een pastasnijder uit Umbrië: voorwerpen die traditioneel werden geassocieerd met het huis van de Italiaanse matriarch vinden onder de noemer ‘nonna chic’ een nieuw thuis bij het stijlvolle publiek.
Nonna chic als nieuwste interieurtrend
“Het is grappig, want ik denk dat veel mensen deze interieuritems voor het eerst zien”, vertelt Natalie Sytner. In 2020 richtte zij het merk Bettina Ceramica op, en vond al snel een niche in keramische Acquasantiera kruiken, traditioneel gebruikt in katholieke kerken om wijwater in te bewaren. “Ze vertegenwoordigen nog steeds een tijdperk waar mensen zich door geraakt voelen. Of dat nu vanwege hun oma is, of omdat ze dachten dat ze zoiets nooit meer op tafel zouden zetten.”
Sytner dankt haar moeder (die Bettina heet, en naar wie het merk dus vernoemd is) voor het aanwakkeren van haar obsessie met Italië. In Natalies jeugd reisde Bettina terug naar haar geboorteplek, de regio Ligurië, om oude palazzi te bezichtigen. Ze kwam terug met verbazingwekkende snuisterijen uit de ateliers van lokale ambachtslieden. “Ze was haar tijd ver vooruit en creëerde het verbazingwekkendste en interessantste interieur”, vertelt Sytner. Zo’n dertig jaar later gaat Natalie op dezelfde voet verder.

Archief-items een nieuw leven inblazen
Voor Bettina Ceramica werkt Sytner graag samen met familiebedrijven in heel Italië. Stukken uit hun archief blaast ze nieuw leven in door de ontwerpen intuïtieve updates te geven. Dat doet ze door nieuwe kleurstellingen te gebruiken, ontwerpdetails aan te passen en ze te presenteren in een vernieuwde lifestyle-context. Dit resulteert in een collectie keramieken kannen, schalen, muurornamenten en – de recentste toevoeging – haar begeerde Gigly-wandlampen en Punto Antico-tafelkleden.
“Ik denk dat mensen nu meer geïnteresseerd zijn in de herkomst van dingen en waar ze vandaan komen”, aldus Sytner. “Ik krijg zoveel berichten van mensen die iets willen weten over onze stukken, en ik ben altijd zo blij om hen te laten weten dat iets met de hand is gemaakt door bijvoorbeeld Stefano, de meest fantastische man die drie dochters heeft en deze vaardigheden doorgeeft aan zijn kinderen.”
Sytner is niet de enige die ‘nonna chic’ naar onze huizen brengt. Samen met Gohar World, Hot Pottery, La DoubleJ, Casa Celva, en – de ultieme go-to voor alles wat nonna-esque is – Glassette, lanceerden echtpaar Maja en Toby Gliszczynska-Findlay in 2020 Artemis Deco, als bijbaantje bij hun banen in de advocatuur en de verzekeringswereld.
View this post on Instagram
Vraag naar tijdloosheid
“Ik denk dat de esthetiek een comeback maakt omdat het tijdloos is en onmiddellijk een tijd en een plaats oproept”, vertelt Toby. Een beetje het idee van: ‘Neem je vakantie mee naar huis’. In overeenstemming met de toenemende vraag om te investeren in stukken die een leven lang meegaan, is het hun plan om het gevoel van verlangen naar onze woonkamers te brengen. “Geen van onze spullen zijn delicaat; ze zijn allemaal stevig en robuust. De stijl moet lijken op de alledaagse chaos die je zou hebben in het huis van een Italiaanse oma”, voegt Maja toe. “We houden van het idee dat mensen iets kopen dat de tand des tijds kan doorstaan en dan kan worden doorgegeven, vooral als het gaat om grote serveerschalen en dat soort huishoudelijke items.”