We zitten middenin een seizoenswissel van de winter naar de lente. Dat vraagt om veel dingen – een strandwandeling in de zon zou bijvoorbeeld leuk zijn – evenals een voorjaarsschoonmaak. Waar te starten? In je kledingkast is een goed idee. Die dikke wintertruien liggen waarschijnlijk al weken stof te happen en ook de warme laarzen kunnen de komende maanden wel opgeborgen worden. Omdat dit typisch zo’n klusje is dat veel mensen uitstellen (geloof me, ik heb het uitgevonden) hier wat tips om je op weg te helpen bij een voorjaarsschoonmaak in je kledingkast.
Seizoenswissel in je kledingkast
Hoe maak je de transitie van een winter- naar een lentegarderobe in je kledingkast, zonder dat bij die voorjaarsschoonmaak te veel of weinig stukken sneuvelen? En hoe berg je kleding netjes en duurzaam op, om het volgend jaar weer liefdevol te dragen? Een stappenplan.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Kledingkast-truc: hangers omdraaien
De eerste stap van de voorjaarsschoonmaak in je kledingkast, begint eigenlijk al in de herfst. Dan maak je namelijk de transitie de andere kant op, van een zomer- naar herfstgarderobe. (Net zoals het voorwerk voor de herfstschoonmaak dus al in de lente plaatsvindt.) Als alles mooi klaar hangt voor het warmere weer, kun je alle klerenhangers met de bolle kant naar je toe hangen. Wanneer je iets hebt gedragen, keer je de hanger om – het gaat dan dus om dat ijzeren gedeelte bovenin.
Bij een ander soort hanger, uit één stuk, kun je het hele kledingstuk 180 graden draaien – zodat een jasje bijvoorbeeld niet de opening aan de linker- maar aan de rechterkant heeft. Het komt uiteindelijk hierop neer: alle stukken die je aan het eind van de winter niet hebt aangehad, hangen dan ‘de verkeerde kant’ op. Deze stukken in je kledingkast draag je dan kennelijk een heel seizoen niet, en kun je verkopen of doorgeven. Ruimt lekker op.
Afgedragen items
Dat brengt ons op de volgende stap van de grote garderobe-voorjaarsschoonmaak. Kijk aan het eind van de winter kritisch naar welke items je denkt volgend seizoen weer te dragen en welke niet. Zijn bepaalde stukken afgedragen of kapot, dan is repareren een optie; een nieuwe knoop of nieuwe zool eronder is de investering bijvoorbeeld vaak waard. Geen redden meer aan? Soms kun je een oude sok of top nog gebruiken om schoenen mee te poetsen. Ook geen optie? Dan kun je de gang naar de kledingbak inzetten. Realiseer je wel dat niet alle donaties daarin altijd goed terecht komen; hier schreven we al over de enorme bergen kledingafval en wetgeving daarover. Altijd goed om even bij stil te staan: kledingstukken zijn gebruiksvoorwerpen, maar geen wegwerpitems.