deze-belangrijke-lessen-heb-ik-geleerd-tijdens-mijn-verbouwing-zodat-jij-geen-fouten-maakt-330916
©Rasmus Weng Karlsen, Vogue Nederland, januari/februari 2025

Na vorig jaar het laatste deel van een woningrenovatie te hebben bereikt, ben ik overweldigend door de wereld van bouwwerkzaamheden, decoratie, elektra en loodgieters. Hoewel het ongetwijfeld een van de meest leuke dingen is die ik ooit heb gedaan, was het ook een leerproces. Het is een mijnenveld, met zoveel tegenstrijdige informatie en talloze mogelijkheden om je geld verkeerd te besteden. Daarom deel ik hier enkele belangrijke renovatielessen die ik persoonlijk heb opgedaan – hopelijk helpen ze jou ook. Dit zijn tips voor jouw volgende verbouwing!

Belangrijke lessen tijdens verbouwing

Er bestaat geen handboek voor wat je moet doen als je aan een renovatie begint. Waar begin je überhaupt? De keuken was onze prioriteit, maar ik had geen idee of ik eerst de kasten moest regelen of de aannemer moest inschakelen – installeert een aannemer überhaupt een keuken? Noem me naïef, maar ik wist het niet. Mijn advies: praat met vrienden, familie en collega’s – eigenlijk met iedereen die je kunt! – en vraag om hun tips. Veel van hen kunnen je ook goede vakmensen aanraden om mee samen te werken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het vinden van een goede aannemer, loodgieter, elektricien en timmerman is essentieel voor een soepel verloop van je renovatie, en ik raad sterk aan om dit zoveel mogelijk via mond-tot-mondreclame te doen. Wij vonden onze aannemer – die zijn eigen vertrouwde vakmensen meebracht voor verschillende onderdelen van het werk – via een vriend van een vriend. We vroegen offertes aan en deden een cruciale ‘vibe check’ met een paar aannemers. We kozen uiteindelijk voor de onze omdat hij vriendelijk, beleefd en betrouwbaar overkwam. Vertrouw op je intuïtie – deze mensen zullen maandenlang in je huis zijn, en als je gevoel zegt dat het niet goed zit, luister daar dan naar! Het is de moeite waard om tijd en energie te steken in het vinden van iemand die echt geschikt is.

Luister niet naar het esthetische advies van je aannemer

Veel van ons voelen zich bezwaard om te onderhandelen over een offerte, maar in de bouwwereld is dat heel normaal. Door je goed voor te bereiden en meerdere offertes aan te vragen, krijg je niet alleen inzicht in wat redelijke prijzen zijn, maar ook meer ruimte om een ander bedrag voor te stellen. Het is altijd de moeite waard om te vragen – wie niet waagt, wie niet wint!

Dit is een belangrijke les. Als je nog geen ervaring hebt met renovaties, voel je je waarschijnlijk overweldigd door de hoeveelheid beslissingen die je moet nemen, waardoor je het uiteindelijke doel uit het oog kunt verliezen. Daarnaast is het lastig om te begrijpen wat wel en niet mogelijk is als je weinig van bouwen weet – iets waar velen van ons mee worstelen. Hoewel aannemers meestal goedbedoeld advies geven, raad ik je aan om hun esthetische suggesties met een korreltje zout te nemen. Aannemers willen het werk vaak snel afronden, maar jij moet er nog jarenlang in wonen. En laten we eerlijk zijn: zij hebben geen uren op Pinterest gezeten zoals jij. Houd dus vast aan je eigen visie en blijf erbij wat je écht wilt.

Plan alles uitgebreid van tevoren

Of je nu één kamer aanpakt of het hele huis, het loont om aan het begin grondig te plannen – iets waar ook veel interieurontwerpers die ik heb gesproken het mee eens zijn. Ik heb dit niet specifiek genoeg gedaan, waardoor er plekken in mijn huis zijn waar eigenlijk een stopcontact had moeten zitten, maar dat nu niet zo is. Ook had de indeling van sommige radiatoren beter gekund. Ik raad aan om een plattegrond van je huis uit te printen en aan te geven waar je alle lampen, stopcontacten, radiatoren, etc. wil hebben.

Denk goed na over hoe je elke ruimte wil gebruiken. Waar komt het bed te staan? Ga je inbouwkasten gebruiken? Hoe gaan de deuren open en waar moeten de lichtschakelaars komen voor optimaal gebruiksgemak? Deze dingen lijken misschien klein, maar ze hebben een grote invloed op hoe je in je huis leeft, dus ze verdienen je aandacht.

De tekst gaat verder onder de foto.

Vrouw klust
©Rasmus Weng Karlsen, Vogue Nederland, januari/februari 2025

Bepaal waar je wilt besparen en investeren

Als het gaat om de afwerking en inrichting van je woning, draait het om het vinden van de juiste balans. Natuurlijk hangt het af van je overgebleven budget, nadat je (met pijn in je hart) een groot deel hebt uitgegeven aan zaken zoals loodgieterswerk. Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het verstandig is om in sommige dingen te investeren – kranen, bijvoorbeeld – en op andere te besparen. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar voor mij was een kwalitatief goede keuken essentieel. Voor de zitmeubels kochten we echter een oude, maar uitstekende B&B Italia-bank via eBay en lieten deze opnieuw bekleden, wat ons duizenden euro’s bespaarde.

In dezelfde lijn maakte ik kennis met de lokale hergebruikwinkel, waar altijd wel een koopje te vinden is, en met Facebook Marketplace, waar ik onder andere een wasbak en spiegel kocht. Ik werd ook een onuitstaanbare antiekjager en besteed nog steeds veel tijd aan het volgen van veilingen en bezoeken van markten. Het is leuk, je bespaart geld en je krijgt iets dat de tand des tijds heeft doorstaan. Bovendien heeft niemand anders hetzelfde stuk.

Speel slim met verf, kleur, textuur en stoffen

Je kunt een kamer echt laten stralen door te experimenteren met kleur, textuur en verschillende materialen, zoals marmer, hout of een schapenvachtkleed. Een van mijn grootste ontdekkingen was het contrast creëren tussen verfafwerkingen – iets waar ik voor de renovatie geen idee van had. Er gaat niets boven matte verf op de muren en een andere kleur in hoogglans op het houtwerk – een techniek die we veel in ons huis hebben gebruikt.

Investeer in de afwerking

Dit is het onderdeel waarvan iedereen denkt dat ze het zelf wel kunnen doen – dat dacht ik ook. Alles wat ik hier wil zeggen is: over het algemeen kun je duidelijk zien welke kamers ik zelf heb geschilderd en welke door een professional zijn gedaan. De verflaag zelf is één ding, maar het voorbereidende werk eronder maakt het echte verschil.

Het advies dat ik mezelf zou geven? Laat de drang naar perfectie los! Niets ziet er ooit helemaal perfect uit, vooral niet als je een oud huis hebt gekocht, dat van nature vaak scheef staat. In plaats van de imperfecties als stressvol te zien, kun je ze omarmen. Elke kamer ziet er beter uit wanneer er geleefd wordt, er kunst aan de muren hangt en je je er op je gemak voelt. En als dat niet zo is, kun je het uiteindelijk altijd aanpassen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.