Je kent de term misschien niet, maar je hebt de interieurs vast al voorbij zien komen op TikTok: ingetogen en minimalistisch, maar toch zacht. Met meubels in strakke lijnen en materialen die uitnodigen om aan te raken. En ergens – meestal op een houten tafel – staat een aardewerken vaas met takken of ander groen. Alles oogt geordend, maar dan op een manier die rust geeft in plaats van strengheid. Het voelt Scandinavisch, maar niet volledig Westers – en ook niet puur Oosters. Zie het als een esthetische samensmelting van die werelden: de interieurstijl Japandi.
Alles over interieurstijl Japandi
Japandi, een samentrekking van Japanese en Scandi, is op dit moment een van de geliefdste interieurstijlen. Volgens Google Trends bereikt de zoekterm in de VS momenteel een recordhoogte – en blijft de interesse groeien. Wat het precies inhoudt? De meeste kenners zijn het erover eens dat het gaat om een fusie van twee eeuwenoude less is more-culturen. “Het is een natuurlijke mix tussen twee culturen die minimalisme en rust centraal stellen”, legt de gerenommeerde interieurstylist Colin King uit, een fervent aanhanger van de Japandi-stijl. “Het draait om de schoonheid van het alledaagse, een verbondenheid met de natuur, en een simpelde esthetiek: geometrische vormen, verfijnde kleuren en waardering voor materialen.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Volgens interieurontwerper Jeremiah Brent draait Japandi om vier kernbegrippen: vakmanschap, textuur, balans en sereniteit. Denk aan natuurlijke houtsoorten, aardse materialen en neutrale kleurpaletten, gecombineerd met opgeruimde ruimtes waarin functionele objecten – zoals vazen en mokken – de voorkeur krijgen boven decoratieve stukken. Ook natuurlijk licht speelt een belangrijke rol, vaak op een bijna kunstzinnige, Vermeer-achtige manier toegepast.
“Meubels en objecten worden tot een minimum beperkt”, zegt Colin King. “Elk item is ontworpen met een specifiek doel. Er is een sterk gevoel voor orde en voor ruimte. Japandi-ontwerpen komen voort uit een nauwe relatie met de natuur en zijn het resultaat van een doordachte combinatie van materialen, technieken en gebruik.”