Sinds ik voor het eerst havermelk dronk, kan ik me mijn koffie niet meer voorstellen zonder. Niet omdat ik lactose-intolerant ben of een vegan dieet volg, maar gewoon omdat het goed smaakt. En ik ben niet de enige, zoals de steeds groter wordende schappen in de supermarkt met plantaardige melkalternatieven bewijzen. Er is een ruime keuze aan soja, kokos, amandel of hazelnoot, maar de meeste (en eerlijk gezegd de populairste) drankjes zijn op basis van haver. Haverdranken zijn nu ook een vast onderdeel van de drankenkaart in de meeste cafés en voor velen een must in hun ochtendkoffie op weg naar het werk.
Koffie met havermelk in de ochtend
Mocht je net zo dol zijn op lattes met havermelk als ik, hou je vast: je doet jezelf er misschien geen plezier mee. Of beter gezegd: je bloedsuiker. Het meten daarvan werd jarenlang alleen relevant geacht voor diabetici, maar zorgt momenteel overal voor opschudding. En terecht, want een onevenwichtige bloedsuikerspiegel kan de oorzaak zijn van trek, weinig energie en vermoeidheid, acne, slecht slapen en brain fog. Op Instagram illustreert biochemicus Jessie Inchauspé – aka de ‘Glucose Goddess’ – dit heel duidelijk. Ook geeft ze haar drie miljoen volgers dagelijks tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ze heeft het onder andere ook over de effecten van havermelk op ons lichaam. Als liefhebber van havermelk spitste ik meteen mijn oren en nam ik een kijkje. “Havermelk wordt gemaakt van haver, haver is een graan en graan is zetmeel. Dus als je havermelk drinkt, drink je eigenlijk graansap, dat veel glucose bevat. Dit leidt weer tot hoge pieken in de glucosespiegel”, legt Inchauspé uit in een video. Net als bij vruchtensap worden de meeste plantenvezels uit havermelk gefilterd, zodat het weinig tot geen vezels bevat en alleen de plantaardige suiker overblijft.